Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #28858 Piperea: “Nu pot garanta privatizarea Oltchim până în 12 decembrie!”

2014-11-10 11:11

Piperea: “Nu pot garanta privatizarea Oltchim până în 12 decembrie!”

 Administratorul judiciar le-a spus disponibilizaţilor ce-şi aşteaptă salariile compensatorii că banii necesari pot fi obţinuţi prin vânzarea Oltchim SPV

 

Zeci de disponibilizaţi de la Oltchim SA au fost prezenţi săptămâna trecută la Tribunalul Vâlcea cu ocazia unui nou termen în procesul pe care l-au intentat conducerii societăţii. În ciuda faptului că avocaţii au recunoscut şi în faţa instanţei sumele pe care foştii salariaţi le revendică, ei n-au scăpat de întrebările vehemente privind data în care îşi vor vedea salariile compensatorii promise. Disponibilizaţii se tem că vor rămâne în curând fără niciun fel de venit, având în vedere că în iunie a.c. le-a expirat indemnizaţia de şomaj celor mai mulţi dintre ei, iar în noiembrie urmează a le expira şi venitul de completare. Unii dintre foştii angajaţi au cerut să li se spună şi ce s-a întâmplat cu banii care li s-au reţinut ca şi cotizaţie la CAR-ul societăţii şi care nu le-au fost returnaţi. Foştii salariaţi i-au cerut vehement socoteală administratorului judiciar al SC Oltchim SA, avocatul Gheorghe Piperea, care s-a aflat la tribunal pentru a studia documentele din dosarul de insolvenţă al societăţii.

Banii necesari, condiţionaţi de succesul privatizării

Piperea nu s-a hazardat să promită că va face rost de bani pentru plata compensatoriilor, însă a promis demararea reorganizării societăţii din luna august. “Fac doar promisiuni pe care pot să le respect, nu spun vorbe doar ca să mă aflu în treabă, pentru că nu sunt politician. Pot garanta doar că la sfârşitul lunii august avem gata un plan de reorganizare a combinatului Oltchim. Printre altele, acest plan va prevedea vânzarea Oltchim SPV. Există şi o măsură complementară planului de bază, în care societatea îşi desfăşoară activitatea aşa cum este şi în prezent, numai că la capacitate de 40 până la 60% (în prezent este de aproximativ 20% - n.r.). Nu pot garanta nici privatizarea Oltchim SA până în data de 12 decembrie a anului curent”, a declarat jurnaliştilor prezenţi la tribunal administratorul judiciar.

"Nu spun vorbe doar ca să mă aflu în treabă, pentru că nu sunt politician. Pot garanta doar că la sfârşitul lunii august avem gata un plan de reorganizare a combinatului Oltchim" - Gheorghe Piperea, administrator judiciar Oltchim SA.

Oltchim datorează 38,16 milioane de lei foştilor salariaţi

Cu o săptămână înainte, administratorul special al Oltchim SA, Bogdan Stănescu, dar şi un reprezentant al administratorului judiciar, au promis în faţa a 260 foşti muncitori cu care s-au întâlnit la sediul societăţii că ar putea plăti salariile compensatorii, însă doar după ce combinatul va fi privatizat.
969 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au fost disponibilizaţi colectiv în vara anului trecut. Conform contractului colectiv de muncă, ei au dreptul de a primi între 6 şi 18 salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în muncă. În prezent, fiecare are de recuperat sume restante cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei. În total, Oltchim SA datorează disponibilizaţilor plăţi compensatorii recunoscute în sumă netă de 38.16 milioane de lei lei.