Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #28369 ANOFM: Disponibilizaţii de la Oltchim nu pot beneficia de Fondul European De Ajustare La Globalizare

2014-10-29 05:42

ANOFM: Disponibilizaţii de la Oltchim nu pot beneficia de Fondul European De Ajustare La Globalizare

Ministerul Muncii şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a reacţionat la un articol din data de 27 octombrie 2014, de pe www.viatavalcii .ro cu privire la accesarea de fonduri europene pentru disponibilizatii de la Oltchim, considerând că „pe viitor subiecte sensibile din punct de vedere social sa fie abordate doar de catre specialisti cu un grad ridicat de competenta in domeniul pietei muncii si fortei de munca".

„Agenţia Naţionala Pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin Agentia Judeteana Pentru Ocuparea Fortei De Munca Cluj, a depus la Comisia Europeana in data de 21 decembrie 2012 o cerere in valoare totala de 7,1 milioane de euro, privind sprijinirea lucratorilor disponibilizati de la intreprinderea SC Mechel Campia-Turzii SA, prin Fondul European de Ajustare la Globalizare.

Cererea depusa de statul roman, a 2-a de acest fel, prima fiind pentru sprijinirea lucratorilor disponibilizati de la Nokia, a fost in evaluare 1 an si 10 luni, fiind aprobata de Parlamentul European in 08 Octombrie 2012.

Cererea se refera la sprijinirea unui numar de 1000 de persoane din cele 1513 persoane disponibilizate pentru a putea fi reintegrate pe piata muncii , si crearea unei intreprinderi sociale din care sa faca parte 250 de persoane din cele disponibilizate.

Durata mare de timp in care cererea a fost in evaluare se datoreaza in mare parte complexitatii proiectului si in special a infiintarii intreprinderii sociale din care urmeaza sa faca parte cele 250 de persoane .

Cererea a fost aprobata de catre Comisia Europeana la data de 07.05.2014, si apoi ca o formalitate a fost aprobata de Parlamentul European dupa alegerile parlamentare .

Referitor la situatia persoanelor disponibilizate de la societatea Oltchim , aceste persoane nu pot fi sprijinite folosind Fondul European De Ajustare La Globalizare, intrucat nu sunt indeplinite perevederile Regulamentului (UE) Nr. 1309/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 Decembrie 2013" - se arată în comunicatul Serviciului de comunicare si Secretariatul Consiliului de Administratie.