Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #27181 KPMG spune ca ASTRA nu trebuie sa plateasca 10 milioane euro catre OLTCHIM

2014-10-04 19:57

http://www.1asig.ro/KPMG-spune-ca-ASTRA

Administratorul judiciar al combinatului OLTCHIM Ramnicu Valcea, Gheorghe PIPEREA, a declarat recent ca vrea sa ceara falimentul ASTRA Asigurari, care ar trebui sa achite o despagubire de 10 milioane euro in baza unei polite de asigurare de raspundere manageriala. Insa, KPMG, administratorul special al asiguratorului, spune ca dosarul OLTCHIM depus la ASTRA nu indica un eveniment asigurat. Practic, nu poate fi despagubit.

"Administratorul special al Societatii Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A., KPMG Advisory SRL, respectand principiile de transparenta si in conformitate cu prevederile legale in vigoare, informeaza ca dosarul de despagubire inaintat de administratorii judiciari ai OLTCHIM S.A (in insolventa) nu indica un eveniment asigurat produs in intervalul asigurat si care sa descrie si sa cuantifice vreunul dintre prejudiciile acoperite de polita de asigurare a raspunderii civile emisa de ASTRA", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de KPMG.

Reprezentantii KPMG explica: "Cererea s-a intemeiat pe analiza facuta de administratorii judiciari cu privire la cauzele care au condus la starea de insolventa a OLTCHIM, desi polita nu acopera - potrivit art. 6.7, lit. g., prejudicii 'decurgand din/bazate pe/atribuibile sau implicand direct sau indirect performantele profesionale ale Asiguratului ori pierderi financiare provocate prin neatingerea obiectivelor propuse prin planul de afaceri al Companiei, contractul de administrare ori management sau ca urmare a insolvabilitatii Companiei'. In interesul tuturor partilor, in calitatea noastra de administrator special al ASTRA SA, am solicitat in repetate randuri detalii privind titlul executoriu sau alt document echivalent din care sa reiasa raspunderea civila a conducerii, precum si intinderea daunei cauzate".

"Ca raspuns la solicitarile noastre, administratorii judiciari ai OLTCHIM insista ca raportul intocmit de ei este documentul necesar si suficient pentru aceasta, contrar prevederilor legale. Din dorinta de a clarifica situatia, am analizat din proprie initiativa dosarul de insolventa al OLTCHIM cu scopul de a determina daca administratorii judiciari au initiat si, eventual, au finalizat o actiune de atragere a raspunderii conducerii OLTCHIM in conformitate cu prevederile Legii 85/2006 privind insolventa. In urma analizei, nu am reusit sa identificam o astfel de actiune si pe cale de consecinta vreun drept de creanta castigat de OLTCHIM impotriva membrilor organelor de conducere acoperiti de polita", au adaugat oficialii KPMG.

Polita de raspundere civila a unor membri din conducerea OLTCHIM a fost emisa de ASTRA in iunie 2012, pentru o perioada de un an, si prevede o limita de raspundere de 10 milioane euro, fiind reasigurata in proportie de 100% de catre un reasigurator cu rating A acordat de o agentie de rating internationala, conform KPMG.

In ianuarie 2013, societatea OLTCHIM a intrat in insolventa, iar reprezentantul administratorului judiciar a cerut companiei de asigurari sa plateasca despagubiri pentru managementul considerat defectuos. Avocatul Gheorghe PIPEREA spune ca se impune plata politei intrucat fosta conducere a combinatului OLTCHIM a produs un prejudiciu de cateva sute de milioane de euro. "Managementul defectuos este demonstrat deja, s-a depus un raport asupra cauzelor insolventei in aprilie. Este un raport care este supus atat creditorilor, cat si judecatorului sindic, putea sa fie contestat de oricine, inclusiv de management sau de societatea de asigurare, acest lucru nu s-a intamplat in termenul prevazut de lege, ceea ce inseamna ca acest raport este practic irevocabil", a declarat, recent, Gheorghe PIPEREA pentru Digi 24.

Combinatul va fi scos spre privatizare, pentru a treia oara, la mijlocul lunii mai. Printre cei interesati sa cumpere societatea se numara investitori din China si fondul de investitii SIF 3 Transilvania.

Pe de alta parte, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a companiei ASTRA. In calitate de administrator special, KPMG, conform deciziei ASF si in baza prevederilor legale, contribuie la re-echilibrarea parametrilor financiari ai societatii de asigurare ASTRA, astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator. KPMG a pus la dispozitie o echipa specializata de profesionisti in asigurari, finante, fiscalitate, avocatura, actuariat si specialisti in tehnologia informatiei pentru a duce la indeplinire mandatul primit in conditiile legii.