Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #26305 Încă o veste proastă pentru Arpechim: Oltchim vinde fier şi îşi schimbă domeniul de activitate

2014-09-12 06:10

Încă o veste proastă pentru Arpechim: Oltchim vinde fier şi îşi schimbă domeniul de activitate

Oltchim nu reușește să iasă din insolvență și nici nu pare a avea șanse să găsească investitori în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât privatizarea combinatului vâlcean este pusă în dificultate și de Comisia Europeană care dorește asigurări că preluarea la pachet a Arpechim nu reprezintă un ajutor de stat mascat pentru OMV Petrom. Între timp însă, bucăți din combinat, care deține active și pe platforma chimică Arpechim, sunt valorificate la fier vechi, iar societatea înregistrează noi obiective de activitate, de parcă intenționează să se reorienteze către alte afaceri.

Deșeuri metalice vândute în mandatul lui Gerea

Referitor la vânzările de structuri din combinat, ziarul Vocea Vâlcii a publicat două contracte de vânzare fier vechi din 2013, prin care erau vândute mai multe tone de deșeuri metalice și nemetalice, respectiv deșeuri de inox austenitic pregătit și deșeuri inox austenitic nepregătit. Contractele au fost încheiate în mai și octombrie 2013, când la conducerea Ministerului Economiei au fost pe rând Varujan Vosganian și Andrei Gerea (parlamentar de Argeș și mare apărător din vorbe al privatizării Oltchim la pachet cu Arpechim), iar la conducerea combinatului s-au aflat Mihai Tălpășanu și Marius Pârvu.

Noi obiecte de activitate printre care și „lucrări de demolare a construcțiilor“

Interesant, dacă nu chiar îngrijorător, este și faptul că prin noile obiecte de activitate pe care și le adaugă Oltchim se pregătește de „cultivarea altor plante din culturi nepermanente“, de „cultivarea plantelor pentru înmulțire“, de „fabricarea ambalajelor din lemn“, de „lucrări de demolare a construcțiilor“ sau de „comerțul cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate“. Chiar dacă pare cel puțin ciudat, toate acestea reies din convocatorul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, din 9 septembrie 2014. Totodată, ar putea fi un semnal îngrijorător pentru acționarii și angajații companiei apariția acestor noi obiecte de activitate, în ideea că societatea se pregătește de agricultură și de comerț, eventual pe suprafețele de teren care rămân în urma închiderilor de secții. De altfel, chiar aceasta ar putea fi situația reală a unor departamente din combinat (pe care ar trebui să le decidă actualii și viitorii acționari).  Mai trebuie spus și că Oltchim se pregătește de o nouă vânzare, pe data de 15 decembrie anul acesta iar în cazul fericit în care va găsi un investitor este de așteptat ca astfel de deturnări de la activitatea de bază să fie eliminate. În fine, nu trebuie uitat cazul fostului combinat de cauciuc Rolast din Pitești, care imediat după ce și-a adăugat afacerile imobiliare ca obiect de activitate a stopat producția și a trecut la demolarea propriilor clădiri, pe terenul său fiind construit în aproape un an, un mare centru comercial.
Florin Silvestru