Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #25528 Amânarea modificării Legii Energiei ne costă 30.000 de euro pe zi BURSA 26.08.2014

2014-08-26 10:36

http://www.bursa.ro/?s=companii_afaceri&articol=245347

 Ţara noastră se va alege cu un nou infrigement din partea Comisiei Europene şi riscă penalizări de 30.000 de euro pe zi, din cauză că nu am transpus corect şi la timp legislaţia europeană din domeniul energiei, întrucât Senatul nu a mai ajuns să dezbată, ieri, modificarea Legii energiei şi completarea Legii petrolului.
     Parlamentarii puterii arată cu degetul la cei ai opoziţiei, care ar fi de vină pentru această situaţie, deoarece ar fi părăsit sala, ieri, ca să nu treacă proiectul amnistiei fiscale.
     Legea energiei ar fi trebuit să transpună prevederile referitoare la transportul energiei şi gazelor până la finalul acestei luni, conform unor parlamentari.
     Senatorul PSD Sorin Bota ne-a declarat: "Nu am mai avut cvorum pentru aprobarea modificării Legii Energiei. Termenul de aprobare era până la 1 septembrie. Aşa că riscăm infrigementul şi o amendă de 30.000 de euro pe zi pentru că nu ne-am aliniat la legislaţia europeană".
     Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al federaţiei ACUE a companiilor de utilităţi şi expert în cadrul Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, ne-a confirmat că termenul de adoptare este finele acestei luni, precizându-ne că, dacă Parlamentul trece modificările săptămâna viitoare, ar mai fi o şansă ca ţara noastră să scape de amendă.
     Senatorul Şerban Mihăilescu ne-a explicat: "Fiind lege organică, au mai lipsit 2-3 voturi ca să fie aprobată. Aşa că este considerată respinsă şi va trece, săptămâna viitoare, la aprobare în Camera Deputaţilor. Sunt revoltat pentru că au plecat din sală colegi care ştiu legea şi importanţa modificărilor aduse, mai ales că în dezbaterile comisiilor nu au fost divergenţe politice pe subiect. Politica trebuie să aibă limitele ei".
     Domnia sa consideră că o întârziere de o săptămână în aprobarea modificărilor cerute de Comise nu ne va atrage amenzi sau alte sancţiuni.
     În schimb, senatorul PDL Dumitru Oprea susţine că opoziţia nu a intenţionat să boicoteze modificarea Legii Energiei: "Noi am avut cele mai bune intenţii, numai că azi au fost grave încălcări ale regulamentului Senatului.
     Parlamentarii PNL şi PDL au decis să părăsească sala când, la primul punct, privind reducerea CAS, cei din opoziţie nu au avut acces la microfon să pună întrebări sau să propună amendamente. Sincer, ei sunt la guvernare din 2012 şi ar fi trebuit să transpună directivele până acum. De ce au aşteptat ultimul moment?".
     Potrivit expunerii de motive pentru modificarea Legii energiei, Pachetul Legislativ 3 Energie a fost transpus în legislaţia noastră în urmă cu doi ani, dar Comisia Europeană a luat decizia sesizării CJUE pentru că legislaţia europeană a fost adoptată doar parţial. În ultimul an, anumite aspecte au fost clarificate de autorităţile române, dar a rămas nerezolvată partea privind transportul de gaze şi electricitate. În opinia Comisiei, Transelectrica şi Transgaz trebuie să aibă un proprietar diferit decât au producătorii şi furnizorii de energie controlaţi de stat. Astfel, cele două companii au fost transferate de la Departamentul pentru Energie la Secretariatul General al Guvernului pentru a respecta legislaţia europeană şi au fost deja certificate ca operatori independenţi de sistem.
     În plus, legea actuală trebuie modificată astfel încât să permită investiţii private în domeniul transportului de energie. Până acum, companiile puteau investi în reţele, dar acestea treceau apoi în patrimoniul public al statului.