Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #23744 inca una

2014-07-12 18:18

 

http://www.jurnaluldearges.ro/index.php/economic-2/9902-inca-un-cui-in-cosciugul-arpechim-fmi-se-opune-preluarii-rafinariei-pitestene-de-catre-stat

ÎNCĂ UN CUI ÎN COŞCIUGUL ARPECHIM: FMI SE OPUNE PRELUĂRII RAFINĂRIEI PITEŞTENE DE CĂTRE STAT
Published on 03 July 2014 Hits: 202
Ceea ce nu s-a spus în ultima vreme este că insolvenţa Oltchim şi şansele de privatizare a combinatului vâlcean au făcut obiectul unor discuţii aprinse în misiunea FMI care s-a încheiat recent, conform unor surse apropiate situaţiei.
FMI nu înţelege de ce trebuie ca statul român să preia rafinăria Arpechim de la Petrom ca s-o vândă mai departe unui investitor la pachet cu Oltchim, și în acest context instituţiile financiare internaţionale dezaprobă ideea ca statul să fie „intermediarul tranzacţiei”, chiar şi pentru scurt timp. Sursele amintite au precizat că „Autorităţile vor prelua rafinăria doar dacă va exista o ofertă fermă de cumpărare pentru Oltchim. De prezenţa statului în tranzacţie este nevoie pentru că Petrom vrea să se asigure că cine cumpără Arpechim va prelua şi obligaţiile de mediu aferente (unele aparţin companiei petroliere, iar altele - statului pentru poluările istorice). Legea spune că dacă viitorul cumpărător al complexului Oltchim-Arpechim va da faliment, atunci obligaţiile de mediu îi revin fostului proprietar - Petrom. Astfel, compania doreşte să se asigure că nu se va trezi într-o asemenea situaţie. FMI a avut o dispută pe subiect cu ministrul Economiei, Constantin Niţă, reproşându-i, printre altele, că nu s-a închis problema Oltchim prin insolvenţă".
Mai mult, sunt voci care spun că instalațiile petrochimice pe care Oltchim le deține pe platforma Arpechim pot funcționa și fără rafinăria din Pitești, cumpărându-se materiile prime de pe piața liberă. Reamintim că administratorii judiciari ai combinatului au tot amânat licitaţia pe motiv că investitorii ar fi solicitat acest lucru şi susţin că unii dintre aceştia vor să preia Oltchim la pachet cu rafinăria Arpechim.
Florin Silvestru

< Prev
Next >