Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #23736 Ieri dimineață, în fața Prefecturii, disponibilizații au cerut declararea falimentului OLTCHIM

2014-07-11 18:48

#23726: - Au intrat în insolvenţă şi n-au mai plătit angajaţii. Topul firmelor pentru care statul ...

http://www.curieruldevalcea.ro/index.php?option=com_k2&view=item&id=38931:ieri-dimineata-in-fata-prefecturii-disponibilizatii-au-cerut-declararea-oficiala-a-falimentului-oltchim

Ieri dimineață, în fața Prefecturii, disponibilizații au cerut declararea oficială a falimentului OLTCHIM!Scris de  Marius Ciutacu, Vineri, 11 Iulie 2014 02:00

• câteva zeci de foști salariați ai combinatului s-au adunat spontan pe treptele instituției conduse de către Dumitru Cornoiu pentru a protesta față de modul cum decurg privatizarea și compensațiile lor

Ieri dimineață, reprezentantul Guvernului în teritoriu con­vocase la o întâlnire conducerea combinatului și reprezentanții sindicatului Liber. Din motive mai puțin clare, accesul presei la această ședință a fost blocat! În ciuda acestor eforturi de a bara informarea comunității despre cel mai aprins subiect al momentului, speranțele unei întrevederi tainice și liniștite au fost spulberate când, sub geamul Prefecturii, și-au făcut apariția câteva zeci de chimiști furioși.
În fapt, disponi­bili­zații combina­tului au cerut să ia parte la această întâlnire pentru a vedea ce se alege de banii și viitorul lor. De pe treptele Prefecturii, jandarmii au avut grijă ca tratamentul aplicat presei să fie direcționat și către foștii salariați care au așteptat cuminți în soare finalul ședinței pentru a primi câteva lămuriri.
După mai bine de două ore, întâlnirea s-a terminat, iar condu­ce­rea combi­natului, adică directorul Tălpășan, reprezentanții adminis­tratorilor judiciari și speciali s-au furișat efectiv prin mulțime fără a se obosi cu vreo explicație. În fața acestei fugi, nervii oamenilor s-au canalizat automat către sindicaliștii conduși de Mihai Diculoiu. Înconjurat de disponibilizați, bombardat ba cu înjurături și huiduieli, ba cu reproșuri și acuzații, vicepreședintele PDL a reușit, totuși, să gestioneze cu brio situația devenind, după doar câteva minute, omul cu explicațiile.
Ca răbdarea oamenilor să fi fost cu adevărat risipită pe nimic, controversatul lider de sindicat le-a oferit celor strânși o hârtie a Ministerul Economiei cu următorul text:
"Urmare a scrisorii nr.1946p/12.06.2014 transmisă de un grup de 248 foști salariați ai societății OLTCHIM S.A., prin care ați solicitat sprijin în identificarea de soluții pentru plata salariilor compensatorii datorate de societatea OLTCHIM S.A., societate aflată în procedura insolvenței în baza Legii 85/2006, privind procedura insolvenței cu modificările și completările ulterioare, vă comunicăm următoarele: având în vedere că soluția propusă de administratorul special și administratorii judiciari în cadrul întâlnirii care a avut loc la sediul OLTCHIM S.A., în data de 12.06.2014, privind plata salariilor compensatorii, odată cu încheierea procedurii de vânzare a Oltchim SPV, nu a fost agreată de dumneavoastră, Ministerul Economiei a solicitat sprijinul și acordul atât al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, cât și al Ministerului Finanțelor Publice pentru constituirea unui grup de lucru care să analizeze și să identifice noi soluții viabile pentru rezolvarea acestei probleme. Totodată, în limitele competențelor pe care le are, Ministerul Economiei va acționa pentru susținerea măsurilor care pot contribui la depășirea situației dificile în care se află societatea”.

Nemulțumiți evident de răspunsurile primite și de faptul că se simt „duși cu preșul”, disponibilizații au ajuns la concluzia că declararea falimentului oficial este singura soluție.