Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

pentru disponibilizati

/ #22993 Noul cod al insolvenței: Guvernul a dat startul la falimente şi executări silite

2014-06-27 13:37

Noul Cod al insolvenţei, intrat de ieri în vigoare, nu mai acordă aproape nicio şansă firmelor care voiau să se salveze printr-un plan de reorganizare şi dă drumul la executări silite.
Guvernul a condamnat din pix o mulţime de firme la faliment, iar companii de stat mari aflate în insolvenţă, precum Oltchim, pot fi executate silit chiar de mâine, reducându-li-se astfel dramatic şansa de a fi salvate şi de a li se găsi un investitor.
Asta prin noul Cod al insolvenţei, care a intrat de ieri în vigoare şi care, în mod inexplicabil, se va aplica şi procedurilor de insolvenţă în curs. În plus, în ultima şedinţă de guvern au fost introduse prevederi nediscutate cu specialiştii şi care vor aduce, în opinia acestora, probleme foarte mari.
Iată principalele modificări:
> Deschiderea procedurii insol­venţei nu mai suspendă executarea silită din partea creditorilor care nu şi-au recuperat creanţele curente. Practic, nu va mai exista nicio protecţie a tribunalului în cazul insolvenţei debitorului, care putea până acum să amâne plata datoriilor curente, inclusiv a taxelor şi impozitelor, până la redresarea economică. "Dacă vorbim de Oltchim, de exemplu, de mâine, toţi cei cărora le datorează ceva din timpul procedurii insolvenţei pot pune sechestre şi să execute combinatul", ne-a explicat Arin Octav Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR).
Practic, în loc să fie reorganizat şi să i se găsească un investitor, Oltchim riscă acum să fie pus în executare silită pentru facturi mai vechi de 90 de zile, dat fiind că nu dispune de lichidităţi pentru plata furnizorilor curenţi.
De ce a introdus totuşi Guvernul această prevedere? O explicaţie ar fi nevoia de bani la buget, pentru ca Fiscul să ceară şi firmelor intrate în insolvenţă datoriile curente din taxe, impozite şi contribuţii.