Simulacru de concurs la un institut al Academiei Române: ICCV, mai 2014

D. Brumaru

/ #22 Re:

2014-06-01 09:54

#20: Elena Dragomir -

Ba da, calitatea de cercetator ti-o da contractul prin care esti angajat. Contractul prin care esti angajat spune ca cercetezi si nu faci altceva. Cred ca faceti confuzia intre doctor in stiinte si cercetator. Veti fii intotdeauna doctor in stiinte dar nu veti fii intotdeauna cercetator daca nu faceti cu regularitate cercetare (regularitate care trebuie definita bineinteles) Un chirurg nu poate fi mereu chirurg daca intrerupe practica pentru o peridoada. Ce vreau sa spun este ca cercetarea este o specializare printre alte specializari ale unui doctor in stiinte. Un doctor in stiinte nu este obligat sa faca cercetare poate face si stiinte aplicate (poate preda, poate fi specialist pe domeniu intr-o firma sau la stat, poate fi consilier, etc.) Dar pentru a fi bun in domeniul lui (in specialitatea lui) atunci trebuie sa practice cu o anumita regularitate sau sa dea un examen care sa-l reabiliteze daca a intrerupt pe o perioada mai lunga.

Dar discutia asta este inutila in cazul consursului de la Academie pentru ca bursele se adreseaza postdoctoranzilor cu diploma de doctor de 5 ani indiferent daca au sau nu un contract in perioada de aplicare pentru concurs. Cel putin asa ar trebui sa fie. Altfel dupa mine este discriminare.

Dupa mine statutul de cercetator nici nu ar trebui sa intre in discutie in acest caz al Academiei pentru simplul motiv ca persoanele eligibile trebuie sa fie postdoctoranzi cu vechime de maxim cinci ani.