Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #19244 "SIF Transilvania nu a luat, încă, o decizie în privinţa Oltchim" BURSA 04.04.2014

2014-04-04 10:32

http://www.bursa.ro/?s=companii_afaceri&articol=234095

http://www.bursa.ro/_img/articole/234095.gif...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SIF 3 Transilvania încă nu a luat o decizie în privinţa Oltchim, ne-a declarat Mihai Fercală, preşedintele executiv al societăţii de investiţii financiare.
Domnia sa ne-a precizat: "SIF 3 încă analizează posibilitatea preluării activelor viabile ale combinatului Oltchim. Nu sunt gata rezultatele studiului, iar o decizie o putem lua în funcţie de soluţiile de finanţare pe care le vom identifica. Avem o companie de project management, dar care nu a fost înfiinţată special pentru Oltchim, ci se ocupă de tot portofoliul SIF Transilvania".
Preşedintele executiv al SIF Transilvania a declarat, recent, în exclusivitate pentru ziarul BURSA, că Oltchim necesită investiţii importante, de sute de milioane de euro şi că SIF 3 studiază mai multe variante de lucru şi de finanţare a unei astfel de operaţiuni.
De preluarea Oltchim mai sunt interesate companiile chineze Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum, omul de afaceri Ştefan Vuza - prin Chimcomplex Borzeşti, şi divizia petrochimică a grupului MOL Ungaria.
Pe 28 martie, Oltchim s-a ales, din nou, cu cereri de amânare în loc de oferte concrete de privatizare. Administratorii judiciari ai Oltchim au anunţat că vor convoca Adunarea creditorilor şi vor supune aprobării acesteia repetarea procedurii cu un nou termen-limită de depunere a ofertelor angajante. Ei au anunţat că o parte dintre investitori, interesaţi de funcţionarea în sistem integrat a combinatului Oltchim cu rafinăria Arpechim, au solicitat un nou termen de 30 de zile, motivat de orizontul de timp în care estimează că vor finaliza negocierile care le garantează preluarea rafinăriei odată cu Oltchim SPV.
Surse din Ministerul Economiei ne-au spus, recent, că autorităţile noastre mizează, într-un final, pe prezenţa consorţiului chinez şi a SIF Transilvania, dar şi faptul că sunt îngrijorate de cum va reuşi combinatul vâlcean să supravieţuiască încă o lună şi jumătate fără finanţare.
Rafinăria Arpechim este deţinută de OMV Petrom, iar statul caută o modalitate legală de a o prelua fără ca măsura să fie considerată ajutor de stat.