Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #18956 OLTCHIM este lăsat să moară şi de guvernul Ponta III

2014-03-30 21:41

http://www.voceavalcii.ro/2014033020535/OLTCHIM-este-lasat-sa-moara-si-de-guvernul-Ponta-III.html

http://www.voceavalcii.ro/media/k2/items/cache/9c78218d9523bc29dbaf9af03ab4e08c_...

 

DEZASTRU. Niciun investitor strategic nu a depus o ofertă pentru cumpărarea combinatului de la Rm. Vâlcea, iar consorţiul din China, Baota Petrochemical Group - Junlun Petroleum, şi SIF Transilvania au mai cerut o amânare de încă 30 de zile.

Vâlcea este la un mic pas de dezastru, după ce nici măcar un investitor nu a depus o ofertă angajantă pentru cumpărarea combinatului chimic Oltchim Rm. Vâlcea. Sigur, a venit un fond de investiţii din Elveţia, însă mult prea târziu, iar oferta lor nu va fi luată în seamă. Asta pentru că data limită pentru depunerea ofertelor a fost 28 martie, ora 11.00, iar până atunci niciunul din cei patru investitori care au achiziţionat caietul de sarcini nu s-au arătat interesaţi să cumpere Oltchim-ul, în timp ce elveţienii s-au dus după ora stabilită.

Din spusele administratorilor judiciar Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan, se pare că potenţialii investitori, consorţiul din China, Baota Petrochemical Group - Junlun Petroleum, şi SIF Transilvania, au mai cerut un termen de 30 de zile pentru a se hotărî dacă depun oferte sau nu, totul depinzând de terminarea negocierilor care să le garanteze că vor putea prelua şi Rafinăria Piteşti odată cu Oltchim SPV.

Următorul pas la Oltchim este convocarea Adunării creditorilor de către Consorţiul de administratori speciali, acolo unde se va supune aprobării repetarea procedurii de licitaţie cu un nou termen limită de depunere a ofertelor angajante. „Având în vedere sumele despre care se discută, sute de milioane de euro, mă aştept ca această amânare să fie avizată pozitiv de Comitetul Creditorilor" – susţine administratorul judiciar Gheorghe Piperea.

Ce vor să cumpere, de fapt, investitorii?

Guvernanţii noştri cei de toate zilele au produs o mare confuzie printre investitori în privinţa a ceea ce vor să privatizeze. La sfârşitul anului trecut, Adunarea Generală a creditorilor, care s-a întrunit la Bucureşti, a aprobat strategia de reorganizare a combinatului chimic de la Rm. Vâlcea propusă de administratorii judiciari. Acest lucru înseamnă înfiinţarea Oltchim SPV, o societate ce va prelua activele, dar nu şi datoriile de circa 800 de milioane de euro ale vechiului Oltchim. Numai că, Oltchim SPV se va înfiinţa abia după 9 luni de când va fi declarat un câştigător al licitaţiei, timp în care investitorul trebuie să pună la dispoziţia statului român 10 milioane de euro pentru capitalul de lucru. Astfel, a fost scoasă la licitaţie o companie care nu există şi, după cum am văzut, nu s-a înghesuit nimeni.

Asta şi pentru că nu toate secţiile prezintă interes, investitorii arătându-se interesaţi de fabrica PVC, de platforma petrochimică Bradu, de brand, mărci şi toate brevetele de invenţii.