Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

S. MAX

/ #17009 De ce a fost dat la o parte ministrul Gerea.

2014-02-10 15:39

#17006: S. MAX - OLTCHIM – ADEVĂRATELE CAUZE ALE INSOLVENŢEI.

"De ce a fost dat la o parte ministrul Gerea

Andrei Gerea, deputat PNL de Argeş, a stat în fruntea Ministerului Economiei câteva luni. Cei din Argeş, dar şi cei din Vâlcea şi-au pus speranţele în el, că va face ceva pentru redresarea Oltchim. A făcut ministrul Gerea ceva extraordinar pentru Oltchim? Nu, dar măcar nu a minţit ca Varujan Vosganian. A spus foarte clar ce se mai poate face în situaţia actuală şi a purtat un dialog civilizat atât cu cei de la Arpechim, cât şi cu cei de la Oltchim.

Ar fi putut face ceva ministrul Gerea pentru Oltchim? Nu. În conjunctura actuală, în care soarta Oltchim este bine stabilită de Guvernul USL, nimeni nu mai poate face nimic. Oltchim este sortit pieirii, scoaterii lui de pe piaţa internaţională, acolo unde a stat timp de 20 de ani. Adică exact ce şi-a dorit PCC-ul. De ce credeţi că PCC-ul şi-a anunţat intenţia de a nu mai participa la privatizare? Pentru că scopul PCC-ului a fost dintotdeauna scoaterea Oltchimului de pe piaţa internaţională. A reuşit PCC-ul asta? A reuşit.

În acest moment, Oltchim nu mai este un concurent serios pentru PCC pe piaţa externă. Vor veni prin interpuşi la licitaţie? Este posibil, dar la fel de posibil este să nu vină, pentru că ştiu că Oltchimul care se dă la privatizare acum nu mai este Oltchimul care a fost şi nu-i mai poate crea probleme în piaţă. Avea cum să răstoarne ministrul Gerea această situaţie? În nici un caz. Jocurile sunt făcute la nivel înalt şi punct. În schimb, rămâne întrebarea: de ce a fost dat la o parte ministrul Gerea? N-a fost lăsat măcar să încheie privatizarea pe care a pus-o la punct.

Răspunsul este cât se poate de evident: ministrul Gerea este prea legat de situaţia Oltchim şi, chiar dacă n-a ridicat probleme, nu se ştie cum ar fi reacţionat la eventuale ordine privind câştigătorul licitaţiei. Până la urmă, Andrei Gerea venea de la Piteşti, acolo unde Arpechim este legat ombilical prin Oltchim. Privatizarea Oltchim este un punct de plecare şi pentru redresarea Arpechim. Ministrul Gerea nu avea cum să se întoarcă acasă, la Piteşti, să dea ochii cu alegătorii săi după o privatizare eşuată sau manipulată a Oltchimului. Deci, n-ar fi reacţionat, probabil, la ordine. Aşa că băieţii s-au pus la adăpost. L-au trimis pe Andrei Gerea înapoi la Piteşti, iar ce va urma vom afla la sfârşitul lunii martie, la licitaţia de privatizare a Oltchim.

Mai credeţi că Oltchim va fi salvat? Noi nu!"

Preluare articol scris si publicat de Gabriela Bercea in "VIATA VALCII":
http://www.viatavalcii.ro/index.php/component/content/article/49-opinia-mea/23784-de-ce-a-fost-dat-la-o-parte-ministrul-gerea.html