Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #13690 Apropierea sarbatorilor acutizeaza protestele de la Oltchim

2013-12-06 22:48

http://www.impactreal.ro/2013120615694/Apropierea-sarbatorilor-acutizeaza-protestele-de-la-Oltchim.html

http://www.impactreal.ro/images/stories/greva_oltchim_2013.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opt salariaţi de la combinatul Oltchim au intrat săptămâna aceasta în greva foamei, după ce nu şi-au primit salariile din luna septembrie. Aproximativ 150 de salariaţi ai Oltchim au protestat luni în faţa sediului companiei solicitând o informare cu privire la modul cum se vor acorda salariile pe luna decembrie. "Cei opt colegi fac greva foamei până când cele trei revendicări ale lor vor primi un răspuns. Ei cer un document clar prin care să fie specificată modalitatea de plată a salariilor restante pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie. O a doua revendicare ţine de capitalul de lucru - sau, dacă acesta nu se poate obţine, măcar o nouă ordonanţă prin care să poată pleca acasă cu salarii compensatorii,. iar ultima este legată de prezenţa premierului Victor Ponta la combinat, pentru că oamenii consideră că acesta este dezinformat cu privire la situaţia reală de la Oltchim ", a precizat Corneliu Cernev, liderul Sindicatului Victoria. El a spus că lista cu revendicări va fi înaintată prefectului Mircea Nadolu şi acesta o va remite prim-ministrului Victor Ponta.
În ceea ce priveşte situaţia curentă a combinatului, adunarea generală a creditorilor, întrunită la Bucureşti , a aprobat luni, strategia de reorganizare judiciară a Oltchim, însemnând înfiinţarea, printre altele a Oltchim SPV. "Cu un singur vot împotrivă, al celor de la Chem Impex , toţi creditorii au aprobat toate punctele de pe ordinea de zi discutate azi. Astfel, a fost aprobată strategia de reorganizare a combinatului Oltchim, însemnând printre altele înfiinţarea entităţii Oltchim SPV, societate care va fi scoasă la privatizare. Totodată, a fost aprobat raportul de evaluare al acestui activ astfel încât preţul acestei noi societăţi va fi pornirea de la 290 de milioane de euro şi nu va scădea sub 160 de milioane de euro. Alt punct pe ordinea de zi a fost ca această societate să se numească simplu Oltchim, păstrând brandul consacrat pe piaţă. Un ultim punct a vizat aprobarea procedurii de acceptare a ofertelor angajante, aceste fiind depuse până cel târziu pe 31 ianuarie 2014", a precizat Corneliu Cernev. Salariaţii combinatului sunt nemulţumiţi de lipsa dialogului dintre conducere şi salariaţi şi de faptul că nu ştiu ce se va întâmpla cu soarta combinatului. Oamenii vor să ştie şi cum se vor acorda salariile pe luna decembrie. Este şi un mod poate de a face conducerea şi toţi factorii care se vor întâlni azi să gândească coerent strategiile care se vor lua.

Bogdan Olteanu explică de ce nu primeşte combinatul finanţare

Bancherii au rolul de a administra fluxuri financiare, nu companii industriale, şi sunt reticenţi în a finanţa companii româneşti precum Oltchim, având în vedere trecutul acestora, a declarat recent viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, în cadrul unei conferinţe pe tema rolului băncilor în restructurarea companiilor. El a răspuns astfel criticilor venite din partea ministrului Economiei, Andrei Gerea, care, la acelaşi eveniment, a cerut sectorului bancar să finanţeze companiile mari, cu potenţial, aflate în restructurare, precum Oltchim, şi să facă diferenţa între acestea şi micile firme care apelează la insolvenţă doar pentru a păcăli creditorii. "Bancherii sunt reticenţi în a se implica în economia reală, dar nu cred că nu o înţeleg. Meseria lor este să administreze fluxuri financiare, nu companii industriale. Dar acest lucru nu înseamnă că nu vor să-şi asume unele riscuri", a spus Olteanu. El a precizat că bancherii se uită în special la finanţarea sectoarelor şi companiilor unde există posibilitatea de câştig de valoare adăugată pe termen lung. "Ce-i împiedică pe bancheri să acorde finanţare companiilor româneşti? Se uită şi la cel care ţi se adresează. Spre exemplu, Oltchim are câteva sute de milioane pe care nu le-a plătit creditorilor. Ce lipseşte companiilor româneşti este capitalul", a mai afirmat Olteanu, precizând că băncile îşi ridică problema de ce proprietarul unei companii care anii trecuţi avea afaceri de milioane de euro nu îşi riscă propriii bani.

Oltchim are nevoie de 15 milioane de euro

Oltchim are nevoie de un credit de 15 milioane de euro pentru a redeschide o secţie şi a reveni pe break-even (a atinge pragul de rentabilitate - n.r.), însă nicio bancă nu vrea să-i acorde acest împrumut, a declarat anterior ministrul Economiei, Andrei Gerea. "Oltchim caută finanţare de 15 milioane de euro pentru a deschide o secţie şi a reveni pe break-even şi nimeni nu vrea să-i dea, pentru că e o companie în insolvenţă, pe pierdere. Toată lumea vrea să finanţele companii cu profituri grase, cu cifră de afaceri de milioane, indicatori super, dar, iertaţi-mă, acele companii nu au nevoie de finanţare', a spus Gerea.
El a catalogat drept 'jenantă' situaţia în care se află acum singurul combinat petrochimic din România. "Oltchim a ajuns în situaţia jenantă de a lucra la 25% din capacitate şi de a se ruga încoace şi-ncolo pentru 15 milioane de euro", a completat ministrul. Gerea a cerut sectorului bancar să facă diferenţa între companiile mari, care au potenţial de creştere, au piaţă şi planuri solide de reorganizare, şi firmele mici care apelează la insolvenţă şi restructurare pentru a păcăli creditorii. "Este păcat că, în cazul companiilor cu potenţial, odată ajunse în reorganizare, băncile închid uşile, iar aceste companii devin 'persona non-grata'. Băncile trebuie să facă o analiză de risc şi să facă diferenţa între companii cu zeci de milioane de euro cifră de afaceri şi acele firme care folosesc reorganizarea cu rea credinţă. Eu cred că băncile pot face diferenţa între cei cu cifre de afaceri mari şi cei care profită de cadrul legislativ pentru a-şi rotunji buzunarele şi pentru a mai trage o ţeapă statului şi creditorilor', a afirmat oficialul citat. Potrivit acestuia, statul trebuie să ia atitudine, nu să stea pasiv şi să constate peste câţiva ani că aceste societăţi nu mai există.
'Nu poţi pune semnul de egalitate între un SRL care nu are altă preocupare decât să ţepuiască - şi îmi cer scuze pentru cuvânt - şi o companie cu capacitate reală în piaţă. Este important să recâştigăm încrederea finanţatorilor, băncilor, dar trebuie să ne întâlnim la mijloc', a susţinut Gerea. "Fac un apel cât se poate de serios către bancheri: să privească cu alţi ochi pe cei care bat la uşa lor, să se uite în economia românească, pentru că sunt companii care merită să primească finanţare de la sectorul bancar', a conchis el.
Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea este în insolvenţă de la începutul anului şi va fi scos în 2014 la privatizare.
În vara anului 2012, Oltchim a fost închisă din cauza datoriilor istorice către furnizori. Combinatul a trecut printr-un proces ratat de privatizare în octombrie 2012, fiind repornit la capacitatea de 5%, la începutul lui decembrie. De când se află în insolvenţă, societatea a disponibilizat 1000 de angajaţi, în ultimele 9 luni trecând printr-un proces amplu de restructurări economice.
În prezent, pentru combinatul propus pentru privatizare s-au înscris mai mulţi investitori, dintre aceştia manifestându-şi public intenţiile o compania rusească, Oil Gas Trade şi mai multe companii din China. AM