Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12422 „Bulgărele economic” OLTCHIM „îngroapă” mineritul vâlcean

2013-11-28 11:06

http://www.curierul.ro/index.php?/administratie/bulgrele-economic-oltchim-ingroap-mineritul-valcean.html

http://www.curierul.ro/images/stories/Ziar/Persoane/hossu_vancea.JPG...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

avertizează liderul ALFA anunțând că prăbușirea combinatului va conduce și la declinul economic a zonei Berbești-Alunu

Prezența neașteptată la Vâlcea a președintelui CNS Cartel ALFA s-a dorit un nou semnal de alarmă cu privire la subiectul cel mai fierbinte la orizontul Vâlcii. Distrugerea OLTCHIM-ului este văzută de către Bogdan Hossu (foto, în dreapta) ca un „bulgăre” care, odată pornit, va mătura și ultimele firimituri industriale din județul nostru. Apelul sindicalistului este pentru o coalizarea rapidă a întregului palier politic pentru o cauză despre care tot mai mulți spun că este deja pierdută.
Omul ALFA a declarat că singurul progres pe care l-a remarcat în tentativa de privatizare a fost includerea destul de târzie a Arpechim în acest proces: „A fost vorba de lipsa unei viziuni și a unei politici mai coerente”, a mai remarcat Hossu.
Referindu-se la modul cum au reacționat sindicaliștii vâlceni la această amenințare, Hossu s-a declarat mulțumit de promptitudinea lor, nu și de numărul acestora. Stabilind o premieră nedorită la nivel național în materie de dosare penale pentru liderii chimiștilor care au ocupat două drumuri naționale la startul acestui an, ALFA Vâlcea are și o explicație pentru numărul tot mai mic de oameni care protestează în stradă.
Astfel, conform liderului Ionel Vâncea (foto, în stânga), totul pleacă de la directorii deconcentratelor care sunt numiți politic și acționează ca atare, amenințând oamenii care ar dori să iasă la diferitele acțiuni de protest: „Am ajuns să mă rog de directori să lase oamenii să vină la mitinguri!”, a mărturisit Vâncea.
Sănătatea și educația, poveri imposibile pentru administrațiile locale
În legătură cu iminentul proces de descentralizare la care va fi supusă administrația din 2014 Hossu avertizează că transformarea nu va fi una deloc ușoară. Potrivit acestuia, nu primul an va fi cel mai greu, ci abia din 2015 această sarcină suplimentară va apăsa decisiv în cârca teritoriului.
În planul veștilor proaste, președintele ALFA nu a putut evita calculele care țin de creșterea salariului minim la 1200 lei până în 2016. Pentru Hossu, aceste idei sunt imposibile în ritmul și la politica actuală a Guvernului, iar partea cea mai proastă va fi raportul dintre salariul minim și cel mediu. În optica sindicalistului, la granița stabilită de Guvern, adică 2016, acest raport se va putea traduce numai prin sărăcirea și mai acută a populației și scăderea puterii de cumpărare. Între anomaliile la care s-a mai referit liderul național au fost și cele două milioane de salariați care sunt, totodată, și asistați sociali, din pricina veniturilor extrem de modeste.
Tot Hossu a mai atras atenția și asupra eliminării șomajului tehnic, metodă la care marile puteri economice europene, Franța și Germania, nu au renunțat spre deosebire de țara noastră: „Șomajul tehnic înseamnă o împărțire a eforturilor de menținere a unui salariat, chiar și atunci când îi plătești numai 75% fără întreruperea Contractului Individual de Muncă. În acest mod, statul este cel care preia taxele plătite de angajator. Din păcate, cu acest guvern se discută mai greu”, a concluzionat amar Bogdan Hossu.