Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #7934

2013-09-24 17:17

vosganian Discurs politicianist şi batjocoritor al ministrului Economiei la Vâlcea, la întâlnirea cu sindicatele. Ministrul Vosganian şi-a etalat măsura incompetenţei şi neputinţei la întâlnirea cu sindicatele din cadrul Oltchim din sala mare a Prefecturii Vâlcii. A demonstrat că este şi slab informat şi că habar nu are despre Oltchim şi problemele acestuia. Dacă la economie nu se pricepe, ne-a dat gata la literatură. Vosganian l-a comparat pe sindicalistul Diculoiu cu Hamlet, în încercarea de a-i închide gura acestuia.

„Oltchimul era şi vândut şi îndatorat. Numai bordurile, panselele şi păsările care zburau pe cer nu erau gajate. O situaţie care n-a mai existat ca un combinat care este unul dintre cele mai bune din punct de vedere tehnologic din Europa cu patente de zeci şi zeci de milioane de euro ajunsese îndatorat cu aproape 1 miliard de euro şi gajat complet. Toţi cei care s-au făcut responsabili de acest lucru ar fi bine ca acum să tacă. FMI a spus că n-are rost să pierdem vremea cu Oltchim. Închideţi-l şi terminaţi cu el. Oltchimul pe care l-am moştenit eu valora în ochii creditorilor un maldăr de fier vechi” – a spus ministrul la începutul şedinţei.

În timpul discuţiilor, când spiritele s-au încins, realizând că vor scăpa situaţia de sub control, liderii de la Bucureşti, prin tertipuri ieftine, au încercat să minimalizeze importanţa liderului de sindicat Diculoiu, ba mai mult, atunci când acesta a ridicat problema bonurilor pentru combustibil, Vosganian a băgat mâna în buzunar, spunând că îi dă el banii. Un gest de manelist, vorba unui sindicalist, nicidecum de oficial al statului român, care administrează economia acestei ţări. Cu toate acestea, nu au reuşit să-i închidă gura lui Diculoiu, care a prezintat doleanţele membrilor din Sindicatul Liber Oltchim, singurul sindicat reprezentativ la nivelul combinatului. „V-am cerut să începeţi cu strategia de funcţionare a Oltchim. Din ianuarie, de când s-a declarat insolvenţa, plutim în derivă. Vă rog să ne prezentaţi strategia, dacă o aveţi, să o putem transmite şi noi la salariaţi. Să vedem de unde mai daţi salarii pe iulie şi august, că trei luni v-a ajutat AJOFM-ul? Vă rugăm prezentaţi-ne strategia de funcţionare şi de privatizare a Oltchim. Mă interesează în mod expres ce măsuri luaţi cu administratorii judiciari, care au preocupări să aducă pe postul de directori prieteni, rude ş.a.m.d. De faptul că administratorii judiciari au o organigramă stufoasă cu 23 de directori. Vă cer şi am solicitat şi premierului Ponta o comisie guvernamentală condusă de Ionel Blănculescu pentru o analiză viabilă. Domnul Piperea şi domnul Bălan nu au alte preocupări decât să spună aici că se plăteşte pentru maşina sindicatului 300 lei” – a susţinut, cu tărie, Mihai Diculoiu.

Daniela Pană cea perversă

Perversă însă a fost atitudinea ministresei Pană, cea cu dialogul social, care dialoghează doar cu cine îi convine. Adeptă probabil a principiilor lui Machiavelli, „Dezbină şi stăpâneşte”, aceasta a ţinut să sublinieze „Domnul Diculoiu este externalizat. Pentru cetăţeanul de rând, vrea să se ştie că în sală mai este un sindicat, cu oameni care nu sunt scoşi din producţie…” referindu-se la sindicatul Victoria al lui Corneliu Cernev. Nu mai amintim despre penibilul situaţiei, atunci când a vorbit Cernev, iar doamna ministru Daniela Pană a căzut în visare, uitându-se galeş la psedo-sindicalistul, care încă se mai visează director. „Aş vrea să vă mulţumesc că aţi venit la Rm. Vâlcea. În ceea ce priveşte capitalul de lucru, lucrurile au evoluat de la ultima noastră întâlnire. Este adevărat că există o serie de inadvertenţe în ceea ce priveşte organigrama şi ştatul de funcţii. Este normal ca cei care au plecat, cei 930, să-şi primească drepturile salariale, iar cei care au rămas e bine să ştie pe ce venituri mizează în fiecare lună” – a ciripit Cernev, adânc recunoscător stăpânilor de la Bucureşti.

Sindicalistul Vîncea i-a dat-o peste bot lui Vosganian

Enervat peste măsură de gestul ministrului de a-i da bani lui Diculoiu, vicepreşedintele Cartel Alfa Vâlcea, Ionel Vîncea, a reuşit să-l reducă la tăcere pe ministrul Vosganian. „Faceţi foarte mult rău Oltchimului, dacă dvs. prin atitudinea asta lăsaţi sentimentul că la Oltchim se face circ. Circ s-a făcut anul trecut şi mie mi-e destul! Gândiţi-vă la românii care suportă pierderile din anii trecuţi care s-au făcut când dvs. îi reprezentaţi pe sindicalişti. Dacă dvs. continuaţi aşa, se va înţelege că Oltchim n-are altă soluţie decât să fie telenovelă la televiziuni” – a glăsuit ministrul.

„Domnule ministru, vă rog să nu mă enervaţi, că vă scot factura de la Oltchim din campania electorală, bani daţi ca să ieşiţi voi ăştia de la USL” – i-a aruncat în faţă Ionel Vîncea. La această remarcă, Vosganian a tăcut chitic, pentru că, într-adevăr, cine din USL îşi doreşte să se vadă cât au supt politicienii din Oltchim, însă noi cei din presă am fi curioşi să aflăm câţi bani din Oltchim s-au dus în campaniile electorale şi în conturile partidelor politice. Aşadar, îi solicităm public domnului Vîncea să prezinte actele contabile din care reiese că Oltchimul a finanţat campanii electorale, partide politice sau politicieni.