Petiţie pentru reintroducerea probei de latină la bacalaureat


Musafir

#26

2014-04-04 07:10

Este perfect justificata aceasta solicitare si nu putem decat sa speram ca i se va da curs !

Musafir

#27

2014-04-04 07:12

Limba Latina este esentiala pt. formarea unei gandiri logice. Mari savanti din domeniile Stiintelor Fundamentale (Matematici, Fizica, Chimie,Biologie, Astronomie), inclusiv laureati ai premiului Nobel, au fost absolventi de Gimnaziu si Liceu Clasic. Lexicul Grec si Latin este baza lexicului stiintific si cultural general al tuturor limbilor europene, iar acum este international/mondial. Cultura umanista (Istorie, Filosofie, Antropologie culturala, Logica) este incompleta si mutilata fara o solida baza de initiere in cultura clasica greco-latina sau greco-romana. In aceste conditii,studiul Limbii Latine in toate liceele teoretice (reale/stiintifice si mai ales cele cu profil socio-uman) si, cel putin pt. unicul Liceu Clasic de la noi din tara (daca mai exista) si al limbii Eline/Greaca veche (Elina) este indispensabil pt. formarea unor viitori intelectuali si specialisti veritabili. Limba Latina trebuie sa aiba statutul de disciplina obligatorie sau cel putin optionala pt. sustinerea probelor de Bacalaureat, cel putin pt. liceele de Stiinte sociale si discipline umaniste. Nu e nimic straniu, este doar o reincadrare culturala a noastra in lumea civilizata occidentala, alaturi de state precum Marea Britanie, Irlanda, Germania, Franta, Italia, Spania, Portugalia sau Polonia. Cu respect, Dan-Tudor

Musafir

#28

2014-04-04 11:23

Felicitari pentru aceasta initiativa !

Musafir

#29

2014-04-04 13:13

era cazul mai demult sa fie rezolvata aceasta problema
Ion Plăieşu

#30 Limbile clasice ordonează gândirea

2014-04-04 17:46

Susţin reitroducerea probei de latină la BAC. Latina ordonează gândirea, pregătind mintea atât pentru studiile umaniste, cât şi pentru cele reale.

Musafir

#31

2014-04-04 18:16

Latina nu ne va trebui pe viitor, este o limba moarta...

Musafir

#32

2014-04-04 18:16

Nu sunt de acord cu aceasta petitie

Musafir

#33 Re:

2014-04-04 19:39

#31: -

Absolut de acord, este optiunea dumneavoastra. Dar aceasta petitie, daca ati citit-o cu atentie, cere tocmai respectarea dreptului la optiune. Sau oare cei care ALEG latina nu au dreptul la optiune?


Musafir

#34

2014-04-05 04:51

Stergeti-mi numele; prego! A fost o eroare!

Musafir

#35

2014-04-05 06:31

Sa fie introdusa in cadrul probelor la alegere, dar sa fie insotita si de cresterea numarului de ore la clasa (cel putin doua la fiecare nivel), caci altfel e "forma fara fond".
Ioana Munteanu
Autorul acestei petitii

#36 Re:

2014-04-05 07:05

#34: -

Vi l-am şterge, dacă l-am cunoaşte. Dar nu aţi semnat acest comentariu. Oare de ce comentatorii nu-şi susţin opiniile prin semnătură?


Musafir

#37

2014-04-05 09:36

Limba latina reprezinta izvorul culturii si fundamentul limbii romane. Elevii ar fi favorizati de reintroducerea la alegere a unei limbi straine din cele studiate, ca proba scrisa la Bacalaureat.

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2014-04-05 13:11



Musafir

#39

2014-04-05 15:19

DACA SUNTEM O INSULA DE LATINITATE IN ACEST COLT AL LUMII ATUNCI SE SUSTINE SI ACEASTA PETITIE
E O RADACINA A MEMORIEI SI A CULTURII,IN MASURA IN CARE AVEM NEVOIE DE AMBELE

Musafir

#40

2014-04-05 17:26

de acord intru totul.
Vasile Pârvan

#41 Ideea romană

2014-04-06 08:27

Ideea-mamă a întregii culturi românești e ideea romană. Cultura noastră națională, creatoare, spre deosebire de străvechea civilizație vegetativă etnografică, daco-romană, populară, începe odată cu descoperirea Romei. Roma ne descoperise pe noi încă din întunecatul ev mediu. Dar noi nu reacționasem. Dimpotrivă noi am descoperit-o simultan, pe căi diferite, dar cu efecte fulgerător-creatoare identice, în toate cele trei țări românești ale Daciei - deplin - abia în secolul al XVII-lea. Istoriografia românească din Moldova, Ardeal și Țara Românească e creatoarea conștiinței naționale superior culturale a poporului nostru. Iar această conștiință națională superioară aprinde fără întârziere - pe cale simpatetică - sufletul primitiv-natural al națiunii fiice cu dorințe, impulsii, tendințe violent răscolitoare de gânduri. Legătura cu Roma-mamă e făcută întâi - multă vreme - prin sora italiană, apoi marele foc sacru al ideii pure, încinge întreaga Franță. De la 1789 până azi ideea culturală creatoare romană e activă în națiunea noastră prin mijlocirea Franței. Încercările antiquaric latine ca și cele romantic italofile - de legătură nouă cu gândul roman - n-au creat nimic trainic.

Dar ideile culturale romane - propriu-zis, cultural antice, greco-romane - nu sunt azi exclusiva proprietate spirituală a Franței. Întreaga lume europeană și americană - am putea zice întreaga lume civilizată - latină, germană, anglo-saxonă - trăiește cu idei romane. O exclusivitate a inspirației noastre prin Franța, ne-ar duce - prelungită prea mult - la situația intolerabilă de colonie culturală franceză. Ideea romană trebuie deci readusă la puritatea ei principiară, impregnată cât mai mult de suflul ei originar-antic, eleno-roman, iar reacțiunea noastră față de această idee trebuie din ce în ce mai mult intensificată național-daco-roman, liber inspirată de sufletul nostru nefalsificat, nemanierat cu diferite influențe exclusive contemporane. Clarificându-ne și aprofundându-ne mintea noastră cu experiența ideologică universală - fiecare națiune făcând să vibreze în noi, puternic, o altă coardă - lăsând iubirea noastră instinctivă pentru Roma să coloreze după legile ei, fatale, creațiile noastre, vom avea dat substratul larg omenesc al inspirației culturale creatoare prin ciocnirea cu alte gânduri - diverse de cel românesc.
(Din "Datoria vieții noastre")

Musafir

#42

2014-04-06 08:33

este o initiativa excelenta, nu pot ca universitar roman si german, format in Romania sa subscriu din toata inima prezenta petitie
Victoria Stanciu

#43

2014-04-06 08:39

Ce fel de ţară latină suntem noi, dacă acceptăm ca latina să fie predată tuturor elevilor o singură oră pe săptâmână (la clasa a VIII-a), iar în rest numai la anumite clase de filologie, fără dreptul de a o alege nici măcar ca materie opţională la bacalaureat?
Mihaela Fodor

#44 Introducerea limbii latine la proba de bacalaureat

2014-04-06 15:26

Un reper onorat istoric si un factor de influenta in formarea intelectuala a mintilor tinere, latina a dat si ea patentul de regalitate limbii romane, la fel cum poetii trecutului si-au ales si incoronat regii poeziei. Semper fidelis profesorilor mei de latina.

Musafir

#45

2014-04-06 16:51

Sunt de acord

Musafir

#46

2014-04-07 12:26

Este necesara pentru o farmatie academica.

Musafir

#47

2014-04-07 19:14

Limbile clasice sint o parte esentiala a culturii europene. Ele trebuie sa-si recupereze valoarea in constiinta tinerilor.
Flavius Andrei
Musafir

#48 Salvaţi profilul uman!

2014-04-07 21:16

Sunt un elev de la profilul uman. Îmi place că am 6 ore de engleză pe săptămână, dar mi-am dorit mereu să ni se asigure nişte condiţii mai omenoase pentru învăţarea limbii latine. Nu mă gândesc aici la colegii care nu sunt interesaţi de nicio materie, vin la şcoală din oblligaţie. Mă gândesc la noi, cei care facem performanţă, chiar dacă avem o singură oră de latină- Muncim în plus acasă, dar ar fi fost mult mai  bine să muncim şi la şcoală, în condiţii de "legalitate".

Mulţumesc profesorilor devotaţi care se ocupă de olimpici lucrând enorm cu elevii. Îşi sacrifică timpul lor ca să ne deschidă nouă mintea şi sufletul. Păcat că nu au efect şi asupra guvernanţilor!

Flavius Andrei

Elena Alina Popa

#49 Un act imperios necesar

2014-04-07 21:24

Studiul limbilor clasice este apanajul oricărei ţări civilizate. Noi spre ce tindem - spre urbanitas, humanitas, ratio etc., ori spre transformarea ţării într-o groapă de gunoi în care maneliştii şi ţoapele cu nurii la vedere dau tonul emisiunilor televizate, atunci când nu se ceartă niscaiva politicieni, desigur, ori este o zi fără evenimente sportive marcante?
Procesul de umilire a românilor s-a manifestat insidios prin varii mijloace... reducerea treptată a orelor de limba latină din atât de ambiţioasa "CURICULĂ" este un aspect elocvent al degradării învăţământului românesc. Nu mai vorbim de paradoxala situaţie întâlnită la clasele de filologie unde se susţine teza semestrială în regim de studiere a latinei cu o oră pe săptămână.
Care oră presupune concentrarea la maximum a unei materii stufoase, fără a avea timp pentru fixarea cunoştinţelor. Un efort titanic, depus de profesor, un act de admirabil sacrificiu de sine, asumat de elevii rămaşi fideli limbii latine. Desigur, aceştia şi-ar dori să aibă două, sau chiar trei-patru ore pe săptămână, pentru aprofundarea cunoştinţelor. Şi-ar dori şi posibilitatea de a alege latina ca probă de bacalaureat. Întrebaţi filologii dacă îi încântă multele ore de matematică şi fizică de care au parte la acest profil. Deşi nu dau teză, nici nu optează la Bac pentru aceste discipline, ele sunt impuse în mod arbitrar filologilor care au venit la profilul uman din dragoste pentru studiul limbilor, nu al disciplinelor reale.
O REPUNERE ÎN DREPTURI A LIMBII LATINE ESTE UN ACT DE REPARAŢIE MORALĂ ADUSĂ TUTUROR ROMÂNILOR CARE MAI CRED ÎN VALORILE PERENE ALE CIVILIZAŢIEI UMANE. Altfel, ne vom aneantiza ca popor.
Încă mai este timp pentru îndreptarea greşelilor săvărşite de decidenţi. DUM SPIRO, SPERO!

Elena Alina Popa
Mihnea Moroianu

#50 Flavius Andrei si Elena Alina Popa

2014-04-08 08:19

Felicitari pentru opiniile atat de clare si la obiect.

Mi-as dori cateva amanunte despre liceele in care studiati
sau predati. Imi puteti da o adresa de internet?
(A mea este mihneamoroianu@yahoo.com).