SPUNE DA RIDICARII IMUNITATII CLASEI POLITICE!!!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția SPUNE DA RIDICARII IMUNITATII CLASEI POLITICE!!!


Musafir

#476

2015-11-07 17:24

Aș vrea să propun din partea ONG Toate Serviciile Populației ca Prim Ministru al României, o persoană echidistantă față de partidele politice, pe domnul Nicolae Rațiu, fiul distinsului Ion Rațiu, pe care n-am știut să-l apreciem și să-l onorăm cum se cuvine, orbecăind încă pe un drum întunecat

Musafir

#477

2015-11-07 17:33

Pentru ca in spatele imunitatii politicienii nostrii fura de sting!

Musafir

#478

2015-11-07 17:42

M-am saturat de hotie si coruptie.

Musafir

#479

2015-11-07 18:00

Pentru ca asa e normal sa fie.

Musafir

#480

2015-11-07 18:36

Vreau un statut al parlamentarului roman la fel ca cel al parlamentarului suedez.
Suedia, tara in care politicienii nu au privilegii
Suedia, tara in care politicienii nu au privilegii, nu se bucura de imunitate, iar alegatorii se prezinta la vot in proportie de peste 80%.
In topul 2013 al celor mai fericite tari, Suedia figureaza pe locul 5, dupa Danemarca, Norvegia, Elvetia si Olanda, in timp ce Marea Britanie este abia pe locul 22, iar Romania pe locul 90.
Tarile "fericite" au in comun mai multe lucruri, printre care un venit mare pe cap de locuitor, o viata sanatoasa si, mai ales, absenta coruptiei la nivelul liderilor, explica John Helliwel, profesor de economie la Universitatea British Columbia. De asemenea, implicarea oamenilor in viata "cetatii" este tratata cu foarte mare seriozitate.
Reportajul "Suedia - Taramul politicienilor fara privilegii" ("Sweden - Land of Politicians Without Privileges"), difuzat de televiziunea braziliana TV Bandeirantes, ne prezinta o lume despre care, obisnuiti cu situatia din Romania, ne e greu sa credem ca exista cu adevarat.
Cateva date generale
Suedia este o monarhie constitutionala. Din 1971, Parlamentul tarii este unicameral si are 349 de membri, alesi prin vot direct si proportional, ei reprezentand 9,2 milioane de cetateni. Regele Carl al-XVI-lea Gustaf indeplineste doar functii ceremoniale, cele politice fiind preluate de Purtatorul de Cuvant al Parlamentului.
Statul este conceput ca un sprijin pentru toti cetatenii sai, care sunt tratati echitabil prin intermediul unor servicii sociale consistente, bazate pe o economie solida. Aceste servicii sunt asigurate tuturor gratuit, indiferent de venituri sau clasa sociala. In schimb, taxele sunt mari, dar ele se intorc sub forma de pachete de asistenta sociala.
Aceasta relatie intre stat si cetateni face ca alegerile sa fie extrem de importante pentru suedezi. Conform statisticilor, peste 30% dintre ei sunt membri in diverse partide si peste 80% sunt membri de sindicat.
Prezenta la alegerile organizate la fiecare 4 ani este de peste 80%. Suedezii considera dezbaterile politice si prezenta la vot esentiale pentru democratie.
Fara privilegii sau lux pentru politicieni
Tara este condusa de clasa politica, nu de rege, iar suedezii sunt extrem de implicati si de atenti la activitatea depusa de cei carora le dau votul, motiv pentru care acestia nu au privilegii si nici nu beneficiaza de conditii de lux.
Pana in 1990, in Suedia nici nu existau locuinte puse gratuit la dispozitia parlamentarilor. Acestia obisnuiau sa doarma pe canapelele din birourile lor, situate in cladirea Parlamentului.
In prezent, parlamentarii suedezi au la dispozitie garsoniere detinute de stat, cu o suprafata de circa 40 de metri patrati. Singura camera este folosita atat ca living, cat si ca dormitor. Spalatoria este comuna, iar demnitarii trebuie sa se programeze din timp daca vor sa isi spele asternuturile.
Sunt si parlamentari care traiesc intr-un spatiu chiar mai mic, de doar 18 metri patrati. In aceste cazuri, inclusiv bucataria este impartita in comun. Nu exista personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: "Pastrati curatenia".
Biroul unui parlamentar are circa 18 metri patrati. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici masini de serviciu cu sofer.
Eu ii platesc pe politicieni. Nu vad niciun motiv pentru care banii platitorilor de taxe sa fie folositi pentru a le oferi politicienilor o viata de lux", explica un suedez in reportajul televiziunii braziliene.
Resedinta oficiala a premierului suedez nu depaseste circa 300 de metri patrati. Nici acesta nu beneficiaza de personal de serviciu. Mai mult, purtatorul de cuvant al guvernului a declarat ca premierul isi calca singur camasile si isi spala singur rufele, la fel ca orice simplu cetatean.
Suedia este impartita in 21 de comitate conduse de cate un birou administrativ numit de guvern impreuna cu un consiliu ales de cetateni. Pe teritoriul Suediei sunt 290 de localitati.
Nici primarii si guvernatorii nu au dreptul la resedinte oficiale gratuite, iar consilierii nici macar nu au salariu lunar sau un birou propriu, asa ca lucreaza de acasa. "Suntem alesi sa reprezentam cetatenii si, la fel ca ei, avem propriile noastre slujbe", a explicat o consiliera.
Doar parlamentarii, care lucreaza la elaborarea legilor, se considera ca exercita un serviciu public pentru care trebuie sa fie remunerati cu salarii lunare. Un parlamentar suedez castiga aproape dublul venitului net al unui profesor.
Fara indemnizatii speciale
Parlamentarii care nu domiciliaza in capitala nu primesc bani in plus pentru costurile suplimentare, cum ar fi plata unei eventuale chirii sau pentru a avea asistenti la cabinetele parlamentare din localitatile de origine. Acolo, multi dintre ei lucreaza de acasa si utilizeaza sediile partidelor sau bibliotecile publice pentru a se intalni cu alegatorii.
Toate calatoriile cu avionul ale parlamentarilor trebuie sa fie aprobate si rezervate la agentia de turism din cadrul Parlamentului, nefiind alocate indemnizatii speciale.
Fara imunitate
Politicienii suedezi nu sunt privilegiati in fata legii si nu se bucura de niciun fel de imunitate.
Mona Sahlin a cumparat o ciocolata si alte cateva obiecte personale cu credit cardul guvernamental si a platit scump - si-a pierdut postul de vicepremier. Scandalul a fost celebru in anii '90, fiind cunoscut sub numele de "cazul Toblerone". Sahlin si-a compromis cariera politica, fiind nevoita sa demisioneze din functia de lider al Partidului Social Democrat.
Transparenta si control cetatenesc
Cetatenii sunt foarte atenti la modul in care Parlamentul isi foloseste puterea. Transparenta activitatii parlamentare are radacini in Constitutie. Fiecare cetatean are dreptul sa verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern si declaratia de impozit pe venit a premierului.
Mai mult, functionarii trebuie sa puna la dispozitia doritorilor corespondenta zilnica si emailurile oficiale ale prim-ministrului, orice cetatean avand acces la aceste informatii.
In sala calculatoarelor este posibil chiar sa studiezi traseul unor documente, cum ar fi cheltuielile guvernamentale sau detaliile unei licitatii publica. De exemplu, unul din rapoartele cu cheltuielile premierului a inclus si pranzul luat impreuna cu presedintele Bancii Centrale, precizandu-se chiar si ce au mancat si au baut cei doi.
Administratia Parlamentului suedez tine socoteala cheltuielilor in rapoarte ale membrilor, depozitate intr-o singura incapere. Exista dosare individuale pentru fiecare dintre cei 349 de demnitari, precum si pentru Purtatorul de cuvant al Parlamentului.
Orice suedez poate veni sa studieze dosarele sau poate cere informatiile prin intermediul Internetului.
Principiul transparentei este inclus in Constitutia suedeza de mai bine de 200 de ani.
El face ca excesele de putere sau cazurile de coruptie sa fie extrem de rare in aceasta tara.

Musafir

#481

2015-11-07 18:40

Simbolul democrației - Parlamentul, a devenit cea mai disprețuită instituție din cauza politicienilor ajunși acolo. Este cazul să devină un stindard al democrației și nu unul al corupției .

Musafir

#482

2015-11-07 18:45

ei sunt mai presus de lege? Sa raspunda ca noi totii in fata legii.

Musafir

#483

2015-11-07 18:48

Bastarzii care s-au inscaunat in fruntea tarii ar trebui sa fie imuni doar pentru legile pe care le voteaza nu pentru marsaviile pe care le fac in afaraparlamentului. Oricum au votat legi doar in favoarea lor nu a poporului. Ar trebui reactivata legea ilicitului, sa dea fiecare socoteala cim au adunat avarile

Musafir

#484

2015-11-07 18:50

in spatele imunitatii ei, parlamentarii nostri de 2 lei fura de sting.

Musafir

#485

2015-11-07 19:04

Sa nu mai aibe hotii de politicieni paravan dhpa care sa se ascunda ca sa faca rau romaniei si romanilor!!!!

Musafir

#486

2015-11-07 19:15

nu este clasa ...... deoarece cuvintul " clasa " se refera la ceva pozitiv ! mai corect se numeste " mafia politica " .

Musafir

#487

2015-11-07 19:21

Politicienii nu trebuie să fie protejați de imunutate, pentru că totdeauna vor profita de asta pentru a încălca legea. În plus se acoperă unul pe celălalt, votând oricând împotriva ridicării imunității, împiedicând astfel, actul normal, justificat al justiției!

Musafir

#488

2015-11-07 19:25

Nu stiu daca este suficient atata timp cat avem cele mai blande si mai permisive legi din lume la americani sunt pedepse de sute de ani de inchisoare si chiar pedeapsa cu moartea, de ce nu ati atins si acest subiect si de asemenea confiscarea extinsa a averii, deci faceti o treaba de roman adica incompleta si neeficienta propuneti si ce v-am sugerat eu si va rog sa ma contactati daca vreti sa faceti o treaba buna.

Musafir

#489 Re: Re:

2015-11-07 19:26

#11: - Re:  

 corect


Musafir

#490

2015-11-07 19:30

E O CHESTIUNE DE BUN SIMȚ ȘI SPIRIT CIVIC ȘI DE CE NU , NEAM SATURAT !

Musafir

#491

2015-11-07 19:57

Pentru o schimbare in bine.

Musafir

#492

2015-11-07 20:05

Clasa politică, uzând de imunitate, a săvârșit foarte multe și mari fărădelegi. Să beneficieze de imunitate în ceea ce privește opiniile politice, nu și de faptele care sunt în contradicție cu legile țării.

Musafir

#493

2015-11-07 20:32

pentru ca este viral de necesara !!!!!!

Musafir

#494

2015-11-07 20:34

M-am săturat de hoți si vânzători de țară

Musafir

#495

2015-11-07 20:42

Pentru ca m-am saturat sa fiu jefuit de clasa politica!!

Musafir

#496

2015-11-07 20:45

Nu doar astia din parlament. Toti primarii ,consilierii sau prefectii acuzati de coruptie sa fie demisi.

Musafir

#497

2015-11-07 20:52

Din convingere.

Musafir

#498

2015-11-07 20:54

Pentru ca m-am si ne-am saturat de aceste lichene si partide jegoas3

Musafir

#499

2015-11-07 20:54

Dumnezeule, cum dece ? Pentru ca este inadmisibil sa votezi acoperirea unor hoti, cari nu au furat din averea unor bogatasi oarecare, ci din averea tarii care-i da paine lui si familiei lui !

Musafir

#500

2015-11-07 20:55

Speram sa oferim copiilor nostri un viitor mai bun