Discriminare gravă la bacalaureatul de limba română în județul Cluj”

Către Ministerul Învățământului

Către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării(CNCD)

 

PETIȚIE

Discriminare gravă la bacalaureatul de limba română în județul Cluj”

 

Subsemnatul HUNYADI Attila-Gabor si subsemnatii parinti si elevi majori detaliem în următoarele cazul fragrant de discriminare a elevilor de naționalitate maghiară din județul Cluj și din alte județe, cărora le-a fost refuzat dreptul de a fi evaluați și notați în mod special.

Noi, părinții elevilor din școlile cu predare în limba maghiară solicităm soluționarea urgentă a discriminării flagrante a copiilor noștri de către Comisiile de bacalaureat din județul Cluj care nu au urmărit recomandările secretariatului de stat al Ministerului Învățământului, al domnului secretar de stat, Kallós Zoltán, și nu au triat lucrările de bacalaureat conform normativelor în vigoare.

Cristian Potora, președintele Comisiei de bacalaureat al Județului Cluj ar fi făcut excepție față de toate celelalte județe din România, și nu a permis bifarea căsuței, care tocmai conform normativei figurează în aplicație, astfel încât această căsuță reprezentând semnalizarea faptului că aceea lucrare scanată aparține unei eleve/unui elev provenind dintr-o școală cu predare  în limba maghiară, respectiv unei persoane care nu posedă limba română ca și limbă maternă, ar fi trebuit bifată în aceste cazuri.

 

În Aiud, județele Bihor, Satu-Mare, Sălaj, Covasna, Harghita comisiile au interpretat normele legale cu bunăvoință. În județul Cluj normele metodologice ale Ministerului au fost interpretate cu rea credință.

 

Considerăm că unele drepturi oferite și obținute la nivel național, precum aceste drept al elevilor aparținând unei minorități nu poate fi nici tergiversate, mai ales nu poate fi sabotat fără repercusiuni legale.

 

Însă până la tragerea la răspundere a celor care au sabotat aplicarea legii și au discriminat elevii de naționalitate maghiară din județul Cluj, solicităm ca autoritățile competente, respective secretariatul de stat al Ministerului Învățământului să ducă la bun sfârșit acest caz, pentru ca și copiii noștri să aibă parte din acele drepturi.

 

Menționăm că și și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a pronunțat în cazuri similar, cu ocazia simulării bacalaureatului, și tocmai după simulare s-a introdus în normele metodologice ale legii această modalitate datorită căreia elevii maghiari (sau germani, etc.), adică toți cei care nu vorbesc limba română ca și limbă maternă , vor avea dreptul să fie evaluați și notați conform unor norme specific, iar căsuța pentru bifarea acestei proveniențe a lucrărilor de bacalaureat s-a introdus deasemenea tot pe baza acestor norme metodologice chiar și în aplicație.

Probe relevante:

Putem să enumerăm cazuri concrete de discriminare: la Cluj, Viktor, Tibor, Sheila, elevii Liceului Teoretic Apáczai Csere János a cerut de trei ori să se bifeze apartenența la minoritate, însă i s-a refuzat indignat și categoric, argumentând că normele s-ar referi doar la evaluarea națională de capacitate din clasa a VIII-a și nu pentru bacalaureat. Refuzul reiterat de a bifa căsuța respectivă este o discriminare notorie a elevilor de orice categorie.

Faptul că în alte județe s-a bifat căsuța, adeverește că există posibilitatea bifării apartenenței la o minoritate etnică, însă în județul Cluj s-a sabotat și li s-a refuzat elevilor bifarea apartenenței la o școală de predare în limba etno-culturală alta decât româna (secția maghiară).

 

Cu multă stimă și deosebită considerație,

Părinții și elevii majori care aparțin minorităților naționale, care au fost discriminați, prin sabotarea normelor legale în județul Cluj.

 

Cluj, 2 iulie 2024.


Hunyadi Attila Gabor    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Hunyadi Attila Gabor va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Autorizez Hunyadi Attila Gabor să transmită informațiile pe care le furnizez în acest formular următoarelor părți:
Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...