Cerem MADR sa opreasca otravirea albinelor cu neonicotinoide!

În 24.05.2013 Comisia Europeană a emis Regulamentul (EU) 485/2013 prin care se interzice utilizarea în UE a 3 pesticide folosite la tratarea semințelor unei serii de culturi agricole datorită riscului de a afecta albinele și alți polenizatori. Interdicția, valabilă pe o perioadă de 2 ani începând cu 1 decembrie 2013 a fost anulată pe teritoriul României prin decizia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale care a emis în anul 2014 două derogări succesive de la aceste prevederi permițând comercializarea în continuare a semințelor impregnate cu aceste substanțe.

Pesticidele în cauză se numesc Clotianidin, Imidaclopid și Tiametoxam și aparțin unei noi clase de pesticide numite neonicotinoide (popular numite și neonice) introduse pe piața europeană la începutul anilor 2000, caracterizate printr-o mare eficiență (sunt de 7000 de ori mai toxice decât DDT). De-a lungul timpului experiența arată că majoritatea pesticidelor considerate la un moment dat salvatoare pot provoca efecte nefaste asupra mediului sau sănătății umane, fapt care a dus la interzicerea lor, așa cum este și cazul DDT-ului menționat mai sus. Și în cazul neonicelor apicultorii au constatat efecte negative asupra albinelor care inițial au fost subestimate.

Expunerea la neonice a albinelor prin nectarul, polenul toxic sau exudarea unor lichide ale plantelor crescute din sămânță tratată sau prin praful care se ridică la însămânțare provoacă diferite efecte adverse pornind de la manifestări subletale (adică albinele nu mor dar le sunt afectate grav memoria și comportamentul) până la intoxicații acute și cronice. Un studiu publicat în 2013 de Agenția Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA), organism consultativ oficial al Comisiei Europene a confirmat cele de mai sus, stând de fapt la baza interdicției folosirii neonicelor prin regulamentul UE în discuție. Pentru cei care doresc să vadă cu propriii ochi numai unul dintre efectele posibile ale impregnării semințelor de porumb cu un neonicotinoid îi invităm să urmărească următorul link: http://romapis.org/index.php?id=film_gutatie

În ultimele zile au apărut semnale clare, în ciuda repetatelor luări de poziție ale apicultorilor români, care confirmă temerile noastre că MADR cedează încă odată presiunilor venite prin producătorii agricoli sprijiniți de marile firme transnaționale care produc și comercializează pesticide de a notifica la Comisia Europeană noi derogări de la Directiva (EU) 485/2013 pe teritoriul României pentru anul 2015.   

  Federația ROMAPIS, ca reprezentant al intereselor apicultorilor  români, care în mod constant și-a demonstrat loialitatea față de apicultori și a condamnat vehement atitudinea conștientă a autorităților române de a pune în pericol viața albinelor, considerăm că este de datoria noastră să protestăm față de aceste încercări ale autorităților de a proteja doar interesele unora dintre membrii societății României și ale unor puternice și influente concerne ce se îndreaptă în final împotriva a mii de apicultori, a albinelor cu trudă ținute de aceștia, a altor polenizatori naturali, împotriva mediului chiar a sănătății populației României și a vieții în general.

Încă o data MADR ignoră apicultura și se pune în slujba producătorilor de otrăvuri după ce în urmă cu doar 3 luni Federația ROMAPIS a organizat un protest ce s-a bucurat de sprijinul majorității covârșitoare a apicultorilor (a se vedea http://romapis.org/index.php?id=pagina_vot_public) prin care ne-am exprimat limpede împotriva oricărei derogări de la interzicerea utilizării acestor substanțe.

Semnați alături de noi petiția cu textul de mai jos:

 

Domnule Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

Prin prezenta vă solicit să nu întreprindeți demersurile necesare emiterii de derogări de la prevederile (EU) 485/2013 și să nu recurgeți la emiterea unor noi astfel de derogări  în anul 2015. Consider că România trebuie să se conformeze deciziei luate la nivelul Întregii UE privind interdicția folosirii celor 3 pesticide din clasa neonicotinoidelor pentru impregnarea semințelor necesare înființării de culturi începând cu anul 2015. Vă solicit în schimb să dispuneți începerea de urgență a acțiunilor de definire și implementare în agricultura română a măsurilor necesare reducerii impactului dăunătorilor vizați de aceste pesticide prin metode specifice managementului integrat al dăunătorilor, potrivit obligațiilor ce revin României conform directivei 2009/128/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009.