Vrem Hotelul Parc din Breaza (Castelul Brancoveanu) pe lista monumentelor istorice
Cazuta in paragina in zilele noastre, cladirea Hotelului „Parc” din Breaza este o pata rusinoasa pe fata orasului nostru. Altadata mustind de lume si oferind clipe de neuitat brezenilor dar si turistilor care vizitau orasul, acum aceasta cladire zace trista, traindu-si ultimii ani de viata. Cine nu isi aminteste cel mai faimos hotel din Breaza, cine a uitat discoteca in aer liber de pe terasa hotelului, la mijlocul anilor 90? Din cel mai „cool” loc al orasului , cladirea Hotelului „Parc” a ajuns adapost pentru cainii maidanezi, un munte de nepasare care ne aduce aminte de fiecare data cand trecem prin centrul orasului ca totul e trecator. E de datoria noastra sa schimbam asta, sau macar sa incercam. Putini stiu istoria acestei cladiri, putini cunosc detalii despre ea. In cele ce urmeaza, va invitam sa parcurgeti randurile materialului de mai jos, iar la final sa semnati petitia care cere introducerea cladirii Hotelului „Parc” (Castelul Brancoveanu) pe lista monumentelor istorice, si sa beneficieze de legea 422/2001 – Legea Monumentelor Istorice. Petitia a inceput sa circule fizic prin Breaza, insa va invitam sa o semnati si aici.
Ce reprezinta si cum a aparut Castelul Brancoveanu din Breaza?
CASTELUL BRANCOVEANU - RESEDINTA FAM. DOMNITOARE BIBESCU: Din indepartate vremuri se cunoaste Mosia Breaza ca apartinand familiei Cantacuzino ce stapanea in mare parte zona Prahovei. Marturii ale existentei lor, avem Palatul Micul Trianon de la Floresti, ruinele locuintelor de la Margineni, Palatul Cantacuzino din Busteni si in centrul orasului Breaza micul castel resedinta de vara construit de Toma Cantacuzino, general in armata lui Constantin Brancoveanu. [ 1689-1714]. Initial, aceasta cladire a fost cunoscuta ca si Castelul Printului Bibescu, fiind construit intre anii 1710 – 1714, de catre Toma Cantacuzino. Ulterior, a fost reconstruit in perioada 1843 – 1848 de catre Gheorghe Bibescu.
Trecand prin vicisitudinile vremurilor apuse , micul castel din Breaza impreuna cu mosia, la inceputul sec. 19 ajunge in posesia vistierului Scarlat Grigore Ghica de unde trece in stapanirea Doamnei Zoe Bibescu nascuta Mavrocordat si infiata de Grigore Brancoveanu, ultimul descendent pe linie masculina a familiei domnitoare Brancoveanu. In acele vremuri fiind cea mai bogata femeie din tara, Zoe Mavrocordat sau Brancoveanu se casatoreste cu vornicul Gheorghe Bibescu care in 1842 ajunge domnul Tarii Romanesti. Gheorghe Bibescu devine noul propietar al mosiei Breaza si construieste un nou castel in locul celui existent , arhitectura pastrandu-se si in zilele de azi. In aceeasi perioada construieste si castelul de la Posada. Mostenit de doi din cei 7 copii ai familiei domnitoare, respectiv Eliza casatorita cu Ion Filipescu si Grigore Basarab Brancoveanu, castelul de la Breaza ramane in stapanirea familiei Bibescu, pana la venirea comunismului. Perioada in care acesta devine spital TBC, iar mai apoi complex hotelier si recent aflat in posesia unei persoane juridice.
De ce aceasta initiativa de a demara procedurile pentru declararea acestei cladiri drept monument istoric? Castelul din Breaza reprezinta probabil singura fila importanta de istorie a orasului, unica arhitectura istorica civila, care ar putea deveni un lacas de cultura sau un spatiu util , nicidecum ruina.
''Un popor fara istorie este un popor fara viitor." Spre surprinderea noastra acest monument istoric, amintit in toate monografiile localitatilor invecinate si inclusiv in monografia orasului Breaza, nu este de gasit pe lista monumentelor istorice ale Ministerului Culturi si Cultelor. Probabil interesele imobiliare, vor a sterge aceasta pagina de istorie a orasului Breaza si a locuitorilor sai, lasand acest monument de arhitectura si istorie prada indiferentei, neglijarii si intemperiilor timpului.”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ce ne dorim? Raspunsul este unul foarte simplu: dorim doar sa aducem in actualitate o adevarata pagina de istorie si astfel sa facem ca Breaza sa fie mult mai atractiva din punct de vedere turistic si sa conservam, asa cum merita si moral si legal, un monument unicat in istoria noastra – istoria orasului Breaza, cat si istoria Romaniei.
Va facem cunoscut faptul ca in prezent aceasta cladire este lasata in paragina, dorindu-se astfel demolarea ei “din cauze naturale”, pentru ca mai apoi sa fie exploatat terenul in interes imobiliar. Vrem sa mai stiti ca aceasta cladire unicat se afla vis-a-vis de Primaria Orasului Breaza, insa nici vreun edil al Brezei din ultimii 16 ani nu a fost interesat de soarta acesteia, ignorand astfel si prevederile legii nr. 422/2001, lege care ii obliga sa se ingrijeasca de buna administrare a acestei cladiri.
In demersul nostru, care speram sa fie finalizat cu atestarea acestei cladiri ca monument istoric - adica sa o ducem acolo unde ii este de drept locul si ulterior sa beneficieze de reparatiile si intretinerea demne de o cladire monument istoric, avem nevoie si de sustinerea dumneavoastra.
De aceea, va rugam sa sustineti aceasta initiativa a noastra si sa semnati alaturi de noi, petitita pe care dorim sa o inaintam Ministerului Culturii (aceasta fiind institutia ce poate acorda acestui lacas statutul de monument istoric).
Breaza Contactați autorul petiției
Autorul acestei petiții a decis să stopeze continuarea strângerii de semnăturiAnunț de la administratorul acestui websiteAm eliminat informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |