SALVAȚI PATRIMONIUL ARHEOLOGIC AL ORAȘULUI TIMIȘOARA

Contactați autorul petiției

PROTEST CIVIC ÎMPOTRIVA ÎNGROPĂRII BĂILOR TURCEȘTI DIN PIAȚA LIBERTĂȚII

2015-09-08 01:05:49

PROTEST CIVIC ÎMPOTRIVA ÎNGROPĂRII BĂILOR TURCEȘTI DIN PIAȚA LIBERTĂȚII

Joi, 10 septembrie 2015, începând cu ora 17, vom face o vizită ”turistică” la cele mai spectaculoase vestigii descoperite în centrul Timișoarei: Băile turcești. HAIDEȚI SĂ VEDEM CE VOR EI SĂ ÎNGROAPE!

Și pentru că soluția îngropării lor este  găselnița  distructivă a unor pseudospecialiști, agreată de administrația locală, suntem hotărâți să păzim băile turcești  și să spunem NU unui act ireparabil și să-l împiedicăm. Altminteri, o dată cu  îngroparea băilor turcești se vor îngropa și drepturile comunității de a apăra istoria și patrimoniul orașului de actele devastatoare ale unor decidenți vremelnici.Poziționată în apropierea moscheii, clădirea hamam-ului avea un rol deosebit în viața societății islamice de la Timișoara, iar scoaterea ei la lumină fără a perima informația arheologică și istorică s-a dovedit o provocare, mai ales datorită faptului că acest ansamblu de clădiri este unic, la ora actuală, în România. Cercetarea clădirii băilor, cu ziduri groase de peste 1 m, cu o dimensiune impresionantă (aprox. 33x13 m) necesită o metodologie de abordare foarte bine stabilită datorită faptului că acest edificiu TREBUIA INTEGRAT ÎN CIRCUITUL TURISTIC AL PIEȚEI. Situația internă este și ea una deosebită atât din punct de vedere arheologic, istoric dar și tehnic. Sistemul de încălzire, de tip hypocaust, preluat de către turci pe filieră bizantină, este asemănător celui folosit de romani.

Din nefericire, toate aceste descoperiri vor fi îngropate pentru totdeauna sub pavimentul peste care mii de oameni vor trece ignorând un panou sec. Să nu uităm că în proiectul inițial de restaurare a centrului istoric s-a prevăzut integrarea zidurilor băilor turcești în peisajul pieței, prevedere viciată de niște propuneri care vizează strict interesul unor oameni dezinteresați de cultură.Pseudospecialiștii din cadrul firmei SC Corint SRL, cu un istoric nu foarte fericit, care au propus îngroparea băilor, au fost încununați de eșec în toate proiectele pe care le-au desfășurat în România. Oare de ce Timișoara le primește părerile fără nici un fel de critică? Comisia Națională a Monumentelor a decis fără ca nici unul dintre membri săi să fie prezent în teren, iar administrația este fericită cu o variantă ieftină și extrem de proastă pentru imaginea orașului.  Până la urmă, expunerea unor astfel de vestigii este și o chestiune de imagine, care nu prea pare să conteze mai ales în contextul în care ne dorim Timișoara capitală culturală europeană.Considerăm că doar opinia publică mai poate schimba ceva fiindcă, în final, patrimoniul arheologic este un bun al comunității. În acest context, vă invităm să luați parte alături de noi, joi 10 septembrie, ora 17, la protestul organizat în Piața Libertății, unde vom spune răspicat: NU ACCEPTĂM ÎNGROPAREA ISTORIEI ORAȘULUI TIMIȘOARA!   

 

                                                                                                         Alexandru Hegyi, arheolog, doctorand

 

Event protest: 

https://www.facebook.com/events/433518963440009/

 


Alexandru HegyiDistribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

  • Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.