OPRITI LEGEA DARII IN PLATA ! TOT CONSUMATORUL VA PIERDE

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția OPRITI LEGEA DARII IN PLATA ! TOT CONSUMATORUL VA PIERDE


Musafir

#26 Re: Gresit.... pentru ca nu mai poate banca fura

2016-02-02 12:32

#2: -  

 


Musafir

#27

2016-02-02 12:33

Titlul acestei petitii spune multe:

"TOT CONSUMATORUL VA PIERDE"

 

Eu nu am multa carte dar... inseamna ca pierdem si in momentul actual? 

De ce nu am face o petitie care ne ajuta sa nu mai pierdem?

 

Poate careva dintre voi e mai citit.

Ma puteti ajuta?


Musafir

#28

2016-02-02 12:59

OPRITII ACEASTA LEGE! Domnule deputat ZAMFIR, ma lasati pe strada cu doi copii minori! Putea sa va bubuie capul de deputat la o lege buna pentru oamenii de rand!
Chris

#29

2016-02-02 13:50

Un sfat pentru cei care se gandesc la un credit, sau care deja au inaintat actele pentru un credit ipotecar:

Nu va grabiti pana nu vedeti ce se intampla cu acesta lege. Daca se va promulga in forma actuala prevad o scadere semnificativa a pretului la imobile. De ce sa va imprumutati acum de 50-60,000 euro cand este posibil ca peste cateva luni pretul unui imobil care acum este 50,000 euro, sa ajunga poate la 35-40,000 euro?

Costel - client abuzat de Raiffeisen

#30 Lege Darii in Plata este necesara!!!!

2016-02-02 13:58

 Da, eu as preda casa bancii sa scap de datorie, daca se aproba legea darii in plata. Chiar daca ies in pierdere. Iata de ce…

(raspuns la articolul “Tu ai preda casa bancii sa scapi de datorie, daca se aproba legea darii in plata? Iata un exemplu de calcul” din Bancherul)

Cu intarziere am citit si eu un articol scris in Bancherul despre legea darii in plata. Cu intarziere pentru ca, deh, noitrebuie sa mai si muncim sa platim inselaciunile la care ne-a supus sistemul bancar de-a lungul acestor ani.

O sa trec la subiect mai intai si o sa-mi permit sa introduc portiunea de eseu la finaulul textului, pentru cei care doresc si o “cireasa de pe tort”.

Autorul articolului prezinta un algoritm matematic prin care arata ca un presupus imprumutat in CHF care a imprumutat echivalentul a 55.000 de euro pentru un apartament de 73.000 de euro, in cazul in care alege sa-si predea casa, ar pierde 35.000 de euro achitati deja fata de castigul de 16.000 euro daca preda casa.

Si concluzioneaza domnia sa ca doar romanii de rea-credinta si maharii imobiliari ar face acest lucru si ca niciun imprumutat cinstit nu ar face asa ceva. Si incearca sa sugereze domnia sa cum ca legea ar trebui sa se aplice doar celor care au probleme cu achitarea imprumutului.

Stimate domn, in cei 16 ani de activitate profesionala, eu am invatat un lucru: doar antreprenorii au mentalitatea ca nu trebuie sa piarda niciun leu si ca trebuie sa iasa cel putin pe break-even, daca nu pe profit. Oamenii de rand, cinstiti, inteleg ca fiecare trebuie sa lase ceva de le el. Si, intr-un final, vor prefera sa piarda bani dar sa-si castige linistea. Cred ca de-asta nu oricine are stofa de afacerist.

Desi toti cunoscutii mei sunt in aceeasi situatie, eu va dau exemplul meu. In boom-ul imobiliar, am imprumutat echivalentul a 140.000 euro (+un avans de 30.000 de euro).  Am achitat pana acum echivalentul a 70.000 de euro si, din cauza devalorizarii, mai datorez bancii 200.000 euro sold (nu vreau sa ma gandesc si la dobanda aferenta). In timp ce, la cumparare, banca mi-a evaluat casa la 180.000 de euro, iar acum, desi valoarea in piata este de 130.000 de euro, banca mi-a evaluat-o la 90.000 de euro.

Da, desi am platit pana acum peste 100.000 euro pentru casa asta, daca banca nu va negocia cu mine impartirea echitabila a riscului valutar (50-50%), voi preda casa. Desi ies in pierdere!

De ce? Tocmai, pentru ca nu a fost o afacere pentru mine.

Mi-am luat o casa cand mi-am intemeiat o familie. Intre timp si familia s-a destramat. Si am ramas cu un singur salariu care sa plateasca o rata dubla. Si pentru ca, de fiecare data, banca mi-a raspuns ca “nu e problema noastra” sau ca, la CV-ul dumneavoastra “va puteti permite un alt post mai bine platit”.

O sa imi spuneti ca nu e de vina banca pentru evolutia vietii mele sau a pietei imobiliare. Si voi fi de acord cu dumneavoastra!

In acelasi timp, in calitate de cetatean platitor de taxe, o sa va spun ca nu mai vreau ca Statul platit de mine sa permita unui singur tip de  entitate comerciale (ati ghicit, banca) sa isi desfasoare activitatea comerciala fara niciun risc! Cum e asta: faci afaceri cu 0 riscuri?! (culmea ipocriziei, mai pui si comision de risc in rata clientului).

  • A evaluat banca imobilul pus garantie cu specialistul contractat de ea? A evaluat.
  • A facut banca analiza de risc si a stabilit ca imobilul respectiv e suficient pentru creditul respectiv? A facut si a stabilit.
  • Am avut un cuvant de spus in redactarea contractului? Nu am avut.
  • A avut banca expertiza economica, juridica si imobiliara in momentul in care mi-a acordat creditul? A avut.
  • Am avut eu expertiza economica, juridica si imobiliara in momentul in care mi-a acordat creditul? Nu am avut si nici nu mi s-a permis sa imi angajez, pentru c anu mi s-a dat contractul acasa.
  • Isi desfasoara banca activitatea comerciala intr-o piata capitalista in care toate celelalte tipuri de entitati isi asuma rsicuri? Isi desfasoara.
  • Este normal ca banca sa nu aiba niciun risc? Nu este!
  • Este normal ca bancile sa fie salvate de la faliment pe banii contribuabililor si deponentilor? Nu, nu e.
  • Este normal ca banca sa execute dupa 120 de zile intarziere mii de familii pentru 50.000 de euro in timp ce pasuieste 7 ani de zile clientii carora le acorda credite de 5 milioane de euro? Nu, nu este.

Si da, stim ca afaceristii din sistemul bancar tin cu dintii de profit in loc sa puna mana sa negocieze cu clientii (ca sa nu ii invete si pe altii sa ceara acest lucru, cum a recunoscut dl. Cinteza intr-o emisiune televizata).

Si stim ca, acum, dupa ce au pierdut al 12-lea ceas in care puteau sa vina proactiv catre clienti, perspectiva negocierii le da fiori pe sina spinarii. Pentru ca vor avea in fata clienti care deja au pierdut tot.

Si da, stiu ca e greu de acceptat in ce hal a adus sitemul bancar populatia asta de prefera sa piarda dublu – triplu, doar sa scape de relatia contractuala abuziva.

Si da, pentru voi, cei care v-ati vandut sufletul pentru o punga de arginti, e greu de acceptat ca oamenii prefera sa piarda bani dar sa traiasca liberi si linistiti alaturi de familii.

Cand am fost la negocieri cu sistemul bancar, le-am povestit celor din fata mea un sfat al unui unchi de-al meu, militar de profesie: “Nu-ti aduce niciodata inamicul la disperare, pentru ca nu stii cum va reactiona”.

Felicitari, stimati bancheri! Ati impins oamenii dincolo de disperare. I-ati impins intr-acolo incat nu mai au nimic de pierdut. Pensiile parintilor ii ajuta sa-si plateasca ratele. Familii intregi s-au mutat din casele lor cu parintii si le-au inchiriat pentru a-si plati ratele. Si voi vreti sa ii catalogati ca “afaceristi” si “speculatori”?

Si, cu legea darii in plata sau nu, deja multi ne-am pus problema sa predam casa mai devreme sau mai tarziu.

***

Separat de subiectul articolului din Bancherul, fiind partasa la lupta asta de mai mult de un an, am invatat sa ma bucur de victorii mici. Pentru ca, noi, “prostimea” nu am fi indraznit sa speram ca vom putea penetra zidul troian reprezentat de sistemul bancar sub protectia zeilor de la BNR (cine a citit “Iliada” lui Homer intelege paralela). Ci am sperat sa ii descoperim fisurile pe care stiam ca le are si sa sapam acolo pana cand va subrezi.

Iar una din principalele victorii mici sta in a observa cu ce frecventa crescuta isi schimba aparatorii sistemului bancar argumentele contra initiativelor noastre. Cand am inceput aceasta lupta, existau doua contra-argumente, mentinute de o vesnicie: falimentul si discriminarea. De cand au picat cele doua contra-argumente, nu mai exista nicio abordare pe care sistemul bancar sa poata sa ramana mai mult de 2-3 saptamani. Toti oamenii care s-au trezit dintr-o necunoastere profunda, in frunte cu politicienii care au ales sa lupte pentru bunul simt pana la urma, cu avocatii care lupta de ani intregi impotriva sistemului, cu asociatiile care stiu si bubele din sistem, dar si miile de familii nenorocite de nemerniciile sistemului, toti darama fiecare argument al sistemului bancar.

Mai devreme sau mai tarziu, binele invinge intotdeauna!

 

http://contrabanci.com/


Musafir

#31

2016-02-02 14:16

Cand merge ceva bine in tara asta trebuie stricat... ca asa este la noi... ne punem singuri bete in roate... Permiteti-le tinerilor sa faca in continuare imprumuturi prin Programul Prima Casa; in acest fel se vor duce bani si la stat din impozite si taxe, iar tinerii, avand o locuinta a lor, vor simti ca muncesc pentru ei chiar daca au rata pe 30 de ani... Si asa natalitatea este in continua scadere si tinerii pleaca in numar tot mai mare in strainatate... Daca se scoate si Programul Prima Casa- adica primul pas catre independenta fata de parinti si creearea unei famill- tot mai multi vor pleca... si vor ramane in strainatate deoarece acolo li se ofera conditii normale... Asta vrem- conditii normale de viata, de lucru, ca sa ramanem in tara si sa nu mai fim sclavii Europei !
gabi

#32 Re:

2016-02-02 14:54

#9: -  

 Si daca nu ai un salariu atat de mare de ce sa platesti tot atat pe o casa ca cei din afara. Si ce crezi ca o sa patesti cand va creste rata, sigur creste, crede-ma. Cu salariul ala mic banca o sa -ti ia casa, o vinde la jumatate din valoare, si pentru restul  din salariul ala mic o sa-ti puna propire pe el pana la ultimul cent. Pacat de creierul ala mic al tau ca nu-l folsoesti la ceva mare! 

gabi

#33 UNUL dintre "tinerii vostri"

2016-02-02 14:58

 Dragi postaci, sunt unul dintre "tinerii vostri"(lozinca fumata rau, ca si voi cred) si vreau sa zic CA SUSTIN DAREA IN PLATA! 

vasile

#34 Re: Re:

2016-02-02 15:04

#20: - Re:  

 Ai de castigat un pret corect la apartamentele facute de nea Nicu. Alea care se vindeau cu 15000 de dolari/2 camere in 2004. Iar cele noi nu vor mai fi la dublul pretului de constructie ci doar la 125% din el sau chiar mai putin. Dar tu, fiind angajat in banca normal ca nu vezi situatia de fapt. Tu instigi romanul care nu are cunostinte financiare la inrobire pe 35 de ani sa ai de unde-l mulge. Se pare ca va fi obligatoriul sa imparititi riscul cu clientii, dragilor camatari!

vasile

#35 Re:

2016-02-02 15:07

#28: -  

 Imbecilo cu copii minori, nu te obliga nimeni sa dai casa in plata!


Musafir

#36

2016-02-02 15:21

Sunt de acord cu argumentația. Este o lege prohibitivă care diminuează numărul de beneficiari ai proiectelor imobiliare, deci afectează direct industria construcțiilor.

Musafir

#37

2016-02-02 15:50

Be quiet
Life goes on !

Fiti linistiti ca bancile fac acum gargara dar peste cateva luni o sa va imbie cu credite ca doar din asta traiesc: DOBANZII ! Acum nu le convine sa primeasca casele puse garantie si mai ales ca pierd lichiditatile care puteau fi recirculate. Dar... sigur dupa un timp vor da iar imprumuturi tinerilor prin prima casa pentru ca acest program este si in beneficiul bancilor nu doar al tinerilor. Legea darii in plata este o decizie foarte buna pentru cei care au ajuns la fundul sacului si nu mai stiu ce sa faca. Sincer nu va doresc la nimeni sa ajungeti in situatia asta ,sa alegi intre viata si moarte pentru un credit luat in graba. Mai ganditi inainte sa faceti pasul !


Musafir

#38

2016-02-02 15:58

Politicienii deja ne-au convins ce sunt in dstare, au jefuit tot ce se putea.Ce mai vor?Să ne ia si pielea de pe noi. Să mergem cu totii să-i votăm.Mai bine ar fi să faceti o campanie cum să facem să găsim solutia bună pentru a salva tărisoara asta. Se pare că fără dictatură nimic nu e posibil. UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE?
George

#39

2016-02-02 16:11

Am semnat aceasta petitie pentru ca nu sunt de acord ca pierderile si alegerile proaste ale altora sa fie aruncate in spinarea noastra. Suntem tineri, cu scoli terminate, cu locuri de munca, platitori de taxe, care ne-am saturat de batjocura proprietarilor de la care am inchiriat si vrem un camin in care sa ne putem creste familiile in liniste. Suntem oameni care au reusit sa isi imparta salariile intre chirie, utilitati, mancare si contul de economii de la banca pentru avans. Am fost jigniti in ultimul hal de catre unii initiatori ai legii care ne-au numit iresponsabili, care ne-au trimis la munca in strainatate, sau care au facut teorii de genul, "nu sunteti in stare sa economisiti mai mult, nu meritati casa". Din acest motiv nu mai avem mila pentru nimeni si pentru "drama" nimanui. Orice crestere de avans inseamna ani in plus de sacrificiu pentru noi, distribuiti aceasta petitie oriunde puteti ! 


Musafir

#40 Re: UNUL dintre "tinerii vostri"

2016-02-02 16:19

#33: gabi - UNUL dintre "tinerii vostri" 

 Cam multi "postaci" Aproape 450, pe semne ca manipularile voastre mincinoase nu prea mai tin. 


Musafir

#41

2016-02-02 17:00

Aceasta lege va distruge programul prima casa asta ar insemna pierderea multor locuri de munca
Andreea R.

#42

2016-02-02 17:08

Daca astia mai ies in strada sa sustina legea TREBUIE sa iesim si noi fratilor! Ne nenorocesc, ne rapesc sansa la o viata normala si la conditii normale pentru familiile noastre. Daca ies din nou sa forteze mana Parlamentului trebuie sa iesim si noi fata in fata cu ei. Sa ne spuna noua in FATA ca suntem obligati sa renuntam la planurile noastre, la economiile noastre, pentru datoriile lor. Sa vedem daca mai sunt plini de tupeu in fata noastra. Dati mai departe petitia asta si deschideti ochii oamenilor pana nu e prea tarziu pentru noi !


Musafir

#43

2016-02-02 17:12

Sunt de acord cu semnarea petitiei!
25#

#44 Re:

2016-02-02 17:28

#15: Un om -  

 lucuiesti cu parintii ha ha si ai o gandire de r....

Lucrator in banca.

#45

2016-02-02 17:32

 Acesta lege va pune pe picior de egalitate banca si imprumutatul. Daca ati sti cate abuzuri fac bancile v-ati dori ca acesta lege sa fi fost demult. E normal ca banca sa iti impuna sa platesti cat vrea, sub paravanul tinut atatia ani de BNR prin maria sa Isarescu?  Nu, nu este normal.

Este normal ca banca sa te execute pentru ca nu ai mai putut plati, fara sa incerce o negociere si o rezolvare a problemelor? Nu nu este normal? 

Este normal sa mananci toata viata cartofi si orez pt ca mai apoi sa te imbolnavesti. dar coplesit de grija de a duce banii la banca? Nu, nu este normal. 

Este normal ca dupa ce ai fost executat, banca sa iti ia tot restul vietii bani din veniturile tale, pentru ca au considerat, ca locuinta ta nu a acoperit creditul? Nu, nu este normal.

Este mai mult decat normal sa existe o lege care sa iti lase demnitate si sa poti lua viata de la capat!

Este mai mult decat normal sa te poti duce la banca, iar banca sa se comporte ca un partener. Acest lucru nu se intampla in zilelle noastre, din pacate. De aceeea s-au sinucis o groaza de familii si s-au destramat si mai multe!

 


Musafir

#46

2016-02-02 17:54

Deoarece este o lege profund populista. Distruge economia si falumenteaza o gramada de firme
Chris

#47 Re:

2016-02-02 17:57

#45: Lucrator in banca. -  

 Un om din interior spune ce se intampla in realitate. bancile abuzeaza de pozitia lor de forta. Exista deja o mare parte a populatiei care a ajuns captiva bancilor si implicit si serviciului. Pentru ca ratele crescute nu le mai permit acestora sa faca vreo miscare. Frica de a pierde servicul a ajuns la cote mari. Vreti ca peste cativa ani sa ajunga si generatia tanara in situatia noastra? Acum ROBOR 1M este la un minim istoric de 0.51. Oamenii isi fac calculele tinand cont de ceea ce este azi. In prezent o rata pe 30 de ani de 1,200 ron pare suportabila, dar daca dobanda va ajunge peste 6-8 ani la 6-7% cum va fi? Rata lunara va creste la 2,400 Ron. America a majorat deja usor dobanda de referinta. Strangi un avans mai mare si te imprumuti mai putin. In plus nu stiu de ce noi romanii avem boala de a fi proprietari. Si asta inca de la varste de 25 de ani. Se poate sta si cu chirie pana una-alta. Ar trebui poate o lege mai buna a chriasului ca sa ai siguranta ca nu te scoate proprietarul afara dupa bunul plac.

Si eu sunt imprumutat de ceva ani si vreau sa spun ca am conditii mai proaste decat la creditele aflate azi in vigoare. Nu pot sa negociez nimic. Banca sa uita la mine ca la o vaca de muls cash..sa nu mai discutam si de faptul ca bancile in general te imprumuta cu bani pe care de fapt nici nu-i are..dar asta e alta poveste.

Marius73

#48

2016-02-02 18:13

Ce sa spun, ca suntem un popor dezbinat, un popor de sclavi care facem jocul bancilor si a intereselor straine. Bai idiotilor, sunteti niste tradatori de tara! Legea aceasta este pt toti cetatenii acestui popor, si pt cei cu credite in RON/EUR, toti putem avea o problema la un moment dat si sa nu mai putem plati...

Este o lege pt viitor, pt copii si nepotii nostri!  Este o lege dreapta care imparte riscurile unui contrat. Daca vreti sa fim tot sclavi, asa cum suntem de 26 de ani, inseamna ca fratii si parintii nostri au murit degeaba in 89`!

Treziti-va romani, nu mai fiti dusmani unii cu altii! Fiti uniti, fiti drepti, nu va vindeti sufletul si principiile pt catevea sute de euro pe care ii primiti de la banci, ca sa manipulati si sa mintiti!

Oare de ce si-a pierdut acestui popor demnitatea, curajul , patriotismul!? De ce de am devenit un popor de mojici si tradatori?!  Poate cineva sa-mi raspunda???

Marius73

#49 Re:

2016-02-02 18:23

#39: George -  

 Domnule George, habar nu ai ce spui, crede-ma!  Nu iti va pune nimeni in carca niciun cost. Dimpotriva, vei putea sa ai sansa la credite mai bune in viitor, la contracte in care si tu sa fii protejat cu adevarat de riscuri (de cresterea valutei, de probleme care pot aparea, somaj , invaliditate...). 

Sa presupunem dle George ca vei contracta un credit in viitor, dai un avans de 5-15% , platesti 7 ani, apoi intr-o zi  pici pe gheata si iti fracturezi mana/piciorul, iar din acest motiv nu mai esti apt de munca si iti pierzi jobul. Banca te va executa, vei pierde avansul dat, ratele platite atatia ani, iar daca cursul a crescut (cum s-a intamplat cu Eur/Chf) , vei mai ramane si cu cateva zeci de mii de Eur de plata... Ce iti mai ramane de facut???

Dle Gerge , aceasta lege te va proteja si pe tine si pe copii tai, vei ramane fara casa dar vei mai avea sanse la o viata noua sau vei putea negocia cu banca, vei avea drepturi (acum esti doar un sclav platitor in fata bancii)!


Musafir

#50

2016-02-02 18:25

Pentru ca toți copiii să-și poată cumpăra o casă, un apartament al lor!...