Interzicerea fumatului în localuri

Anonim

/ #6

2015-10-31 22:24

RIP tinerilor de la Colectiv... Condoleanțe familiilor, păreri de rău celor rămași traumatizați sau desfigurați în urma acestui incident...

Aici sunt mulți vinovați.

Sunt într-adevăr vinovați patronii clubului, care au ales materiale ieftine, ignifuge și nu și-au luat nicio măsură de precauție. Burete antifonat ignifug, care nu se aprinde, există. Lemnul din tavan... nu prea inteligent din partea lor să pună mii de lemne de foc pe tavan, dar a fost pus acolo pentru estetica localului. Asta nu e o scuză totuși, vopsele ignifuge există. Să lase o singură ieșire disponibilă, cealaltă fiind blocată, a fost o mare prostie din partea lor. De asemenea, au pus un gard ce a îngreunat pătrunderea ajutoarelor la locul accidentului. Plus că nu exista niciun extinctor.

Sunt oameni care blamează trupa ce cânta acolo (Goodbye to Gravity) pentru "spectacolul pirotehnic" (reprezentat doar de 4 artificii amărâte de tort), însă artificiile nu trebuiau aprobate de către patroni. De unde să știe trupa că localul e așa de expus unui asemenea incident și că acesta încalcă atâtea reglementări și legi cu privire la siguranță?

Însă în ciuda faptului că patronii au creat un asemenea loc propice incendiului, acesta trebuia aprobat de către oameni responsabili cu acest lucru. Trebuia controlat, evaluat, verificată fiecare dintre specificațiile clubului. ȘI A FOST. A fost evaluat, a "trecut testul", a fost considerat okay de niște oameni ce se ocupă cu lucruri de genul (căci pe hârtie clubul îndeplinea toate cerințele unui club sigur și funcțional).

Legi există. Oameni care să le verifice, controale amănunțite nu.

Majoritatea cluburilor nu îndeplinesc cerințele de siguranță. 90% din cluburile din orașul meu sunt așa.

De ce nu se poate monta o instalație de detectare a fumului și de stins incendii? Pentru că este permis să se fumeze în localuri. Fumul de țigară ar declanșa aceste instalații, deci e logic de ce nu se montează.

Indiferent dacă e vorba de cluburi, restaurante sau baruri, ar trebui să urmăm modelul altor țări civilizate și să adoptăm legea interzicerii fumatului în localuri. Probabil fumătorii vor fi supărați pe mine pentru că propun acest lucru. Însă puneți în balanță ce este mai important: comoditatea sau viața voastră și a celorlalți? Se poate fuma pe terasă, în balcon, în fața localului...

Se pot învinui multe persoane, eu tocmai am făcut-o, însă singurul lucru care contează este să se schimbe lucruri, să se schimbe sistemul mizer în care trăim și mentalitatea românului de "merge și așa". Ce om întreg la cap, deținător de club, își bate capul cu măsuri de prevenire costisitoare, atunci când controalele nu sunt eficiente și este aprobat localul și așa? De ce să respectăm legea, când merge și așa? De ce să nu controlăm amănunțit, când merge și așa? De ce să luăm măsuri preventive, când mergem și așa? Mergem tot înainte, cu ochelari de cal, când se întâmplă ceva ne pare rău, blamăm peste tot, însă nu încercăm să înlăturăm cauza a ceea ce s-a întâmplat, și în niciun caz nu încercăm să prevenim anumite lucruri. Până nu ne-o luăm, nu facem nimic.

Mizerabilii de patroni merită să plătească. Pentru că nu au respectat legea, pentru că au mințit în acte, pentru că au acceptat artificiile când știau că locul nu este sigur. Oamenii care nu și-au făcut slujba atunci când au verificat clubul trebuie să plătească. Profitorii, guvernul, sistemul, ignoranța sunt de vină.

Ce trebuie schimbat?

Trebuie efectuate controale amănunțite în toate cluburile, trebuie înăsprite condițiile necesare aprobării unui local, trebuie ca oamenii să își facă slujba în verificarea acestor condiții, nu numai pe hârtie, ci și la fața locului. Vopsele ignifuge, burete ignifug, cât mai puțin lemn, mai multe ieșiri, extinctoare.

Trebuie adoptată legea interzicerii fumatului pentru ca instalații anti incendiu să fie montate peste tot, în fiecare local.

Trebuie făcute multe schimbări. În legi, în exigență și în mentalitate.

Aș mai vrea să adaug că oamenii care susțin că victimele meritau asta pentru că erau sataniști (că deh, normal că cei care ascultă metal sunt sataniști... atunci înseamnă că sunt satanistă), oamenii care susțin că celebrarea halloween-ului, o sărbătoare satanistă, e de vină (halloween e o sărbătoare ce celebrează morții, nu e o sărbătoare românească, însă există celebrarea morților și în religia ortodoxă, dacă sunteți credincioși măcar documentați-vă!), oameni care spun că este vreo legătură între numele trupei (Goodbye to Gravity), a unei melodii din noul album (The Day We Die) și eveniment, oameni care spun că dumnezeu i-a pedepsit pentru toate acestea sunt niște idioți. OAMENI MOR ȘI SUNT RĂNIȚI ȘI VOI AȘA REACȚIONAȚI?

Ceea ce s-a întâmplat a fost groaznic... Nu sunt bună la afișat condoleanțe. Însă țin doliu, împreună cu toată țara, trimit cele mai bune gânduri familiilor victimelor și sper că persoanele rănite ce se află la spitale să își revină cât mai repede și cu cât mai puține traume. Îmi pare rău. Sincer.