Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #24741 Creanţa deţinută la Oltchim poate fi compensată din datoria CET către CEO

2014-07-28 18:25

Luni, aleşii judeţului Vâlcea au aprobat în unanimitate acordul de principiu necesar conducerii CJ la întâlnirea cu Ministrul Justiţiei

http://saptamana.net/articol/6395-creanta-detinuta-la-oltchim-poate-fi-compensata-din-datoria-cet-catre-ceo



După eşecul din şedinţa ordinară de săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Vâlcea a reuşit luni, 28 iulie, să valideze cu unanimitate de voturi acrodul de principiu solicitat de preşedintele Ion Cîlea pentru “transferul unor active de la Complexul Energetic Oltenia la CET Govora SA”. Este vorba despre preluarea de către societatea al cărei unic acţionar este CJ a Unităţii de Minerit în Cariere Berbeşti şi crearea Complexului Energetic Vâlcea. Avizul a fost solicitat pentru a fi prezentat Ministerului Justiţiei, instituţie al cărei aviz este vital pentru urgentarea precedurilor de creare a CE Vâlcea.

Două posibile scenarii evidenţiate în expunerea de motive

În expunerea de motive a Hotărârii CJ Vâlcea se arată că ambele cariere (Berbeşti şi Alunu) “au avut, încă de la înfiinţarea lor, ca destinaţie principală producţia şi furnizarea de lignit către CET Govora”, astfel că “întreaga infrastructură a fost concepută şi executată pentru a transporta lignitul către CET Govora şi nu către alte centrale”. În acelaşi document sunt subliniate şi riscurile generate de neasigurarea cărbunelui necesar către furnizorul vâlcean de agent termic şi abur tehnologic ca argument suplimentar pentru realizarea fuziunii sub forma de complex energetic. Cu acelaşi obiectiv au fost redactate şi cele două scenarii posibile, cel în care se continuă cu aprovizionarea de cărbune de la CEO şi cel în care se realizează fuziunea UMC cu CET Govora. Un amănunt dibaci strecurat în expunerea de motive este legat de posibilitatea ca CEO, în contul unei părţi din datoria pe care o are de recuperat de la CET Govora, să preia creanţa asupra debitelor înregistrate de Oltchim către furnizorul vâlcean de abur tehnologic. “2. CEO poate lua hotărârea de a cesiona creanţa deţinută asupra CET Govora către o societate de recuperare a creanţelor, în această situaţie CET Govora SA fiind nevoită: - fie să deschidă procedura de insolvenţă, societatea nedispunând de resurse financiare pentru achitarea obligaţiilor, – fie să transfere noului creditor creanţa deţinută la Oltchim pentru compensarea cu obligaţiile către CEO”.

Totuşi, liberalii arată cu degetul spre Guvernul Ponta

După şedinţa ordinară în care nu s-a obţinut votul unanim pentru avizul consultativ, reprezentanţii PNL Vâlcea au ţinut neapărat să-şi explice atitudinea. Printr-un comunciat de presă, aceştia au menţionat că Ministerul Justiţiei a făcut o serie de observaţii privitoare la transferul unor active de la Complexul Energetic Oltenia către CET Govora printre care faptul că “situaţia extraordinară reclamă emiterea unei ordonanţe de urgenţă” şi necesitatea “obţinerii avizului de oportunitate al Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul”. De asemenea, pentru rezolvarea situaţiei extraordinare, singurul impediment care nu facilitează soluţionarea acesteia ar fi că reprezentanţii statului în Adunarea Generală a Complexului Energetic Oltenia nu au mandat să aprobe operaţiunile necesare. În plus, ar fi necesar şi punctul de vedere al Consiliului Concurenţei, atât din perspectiva regulilor în materia ajutorului de stat, cât şi din perspectiva regulilor în materia concentrării economice, precum şi cel al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. “Înainte de apariţia unui proiect de ordonanţă de Guvern privind transferul unor active de la Complexul Energetic Oltenia la CET Govora, este nevoie de consens instituţional şi politic! Cum miniştrii Cabinetului Ponta sunt aproape în întregime PSD-işti, Ion Cîlea trebuie să le reamintească faptul că au ajuns acolo şi datorită voturilor obţinute în judeţul Vâlcea!”, se arată în comunicatul PNL.