Impotriva fracturării hidraulice a gazelor de șist în ROMÂNIA


Musafir

/ #1421

2013-11-08 23:05

Din partea: Romanilor din Diaspora, prin Communitatea Romanilor din Elvetia
Str. Chemin du Bois-des-Arts 43-45, Chêne-Bourg, Geneva, Elvetia
Catre: Doamna Ministru Rovana Plumb
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice
Data: 21 mai 2013

Subiect: NU Proiectelor de explorare, dezvoltare si exploatare a gazelor de sist in Romania

Stimata Doamna Ministru,
Romanii din Diaspora sunt alarmati si profund ingrijorati, de “Proiectele de explorare, dezvoltare si exploatare a gazelor de sist in Romania”. Consideram ca tehnologiile utilizate in toate fazele acestor proiecte, inclusiv in faza de explorare, polueaza apele, aerul si (sub)solul Romaniei in apropierea zonelor turistice de interes national (Litoralul Romanesc, Baile Felix, …) si a localitatilor dens populate.
Apreciem ca aceasta “strategie de dezvoltare” in dauna sanatatii populatiei si a distrugerii ireversibile a apei si mediului contravine intereselor romanilor.
Suntem consternati de usurinta cu care ati aprobat avizul de trecere la faza de explorare in Vama Veche si Costinesti, de exemplu. In zona litoralului, zona turistica de valoare pentru romani, dens populata, unde exista o panza freatica de importanta vitala pentru regiunea Dobrogea, ati aprobat un numar nelimitat de “explozii controlate” si foraje care ajung la panza de apa freatica. Ati aprobat de asemenea foraje la 3500m si 2500m pentru faza de explorare care este in desfasurare. Aceste foraje urmeaza sa fie umplute cu apa amestecata cu chimicale (radioactive), caci aceste foraje sunt pentru a explora subteranul si a experimenta reactia subsolului la diferite chimicale pentru a elibera gazul.
Nu exista cuantificare a acestor foraje de explorare, a apei si chimicalelor folosite si nu exista plan pentru a masura si repara impactul asupra mediului. Dumneavoastra ati dat dispozitia sa NU se faca o evaluare asupra mediului in aceasta faza. Daca nu exista aceasta evaluare, nu se poate sti cum este afectat mediul. Aceasta decizie, secretizarea initiala a contractelor, excluderea comunitatilor afectate de la dezbateri sunt actiuni care, in opinia noastra, demonstreaza riscuri majore cu privire la aceste proiecte.
Afirmati ca doriti sa stiti daca aceasta resursa exista si de acceea ati avizat fazele de explorare. Populatia locala nu este interesata de aceste resurse si nu doreste aceste foraje. Ati dat aceste avize de explorare in ciuda opozitiei clare a populatiei locale care este traumatizata de pericolul contaminarii apei, solului si aerului.
Nu exista justificare economica, de eficienta, pentru aceste explorari/exploatari deoarece costul sanatatii populatiei afectate si a mediului este prea mare si de durata. Mediul este distrus ireversibil iar sanatatea populatiei e afectata pentru todeauna. Un calcul de eficienta corect in care aceste costuri de sanatate si distrugere a mediului sunt luate in consideratie, face activitatea de extragere a gazelor de sist nerentabila. Acest cost al sanatatii populatiei si mediului este insa ignorat sau minimizat de compania Chevron, de factorul politic si factorul decizional din Romania cu interese in exploatarea gazelor de sist.
Procentul din taxele de exploatare a zacamintelor propus in documentatii, care revine Guvernului este mult prea mic in comparatie cu veniturile directe ale populatiei locale din turism si agricultura de exemplu. Deci aceasta industrie a gazului nu este o afacere profitabila pentru populatia locala. Nu se poate face de exemplu turism de litoral intr-o zona inconjurata de sonde, masini de mare tonaj si cu apele poluate. Deci aceste foraje distrug ireversibil si economia locala.
Romania este o tara prea mica si dens populata pentru a putea integra aceasta industrie distructiva a gazului de sist. Romania nu are zonele deserte din SUA unde aceasta industrie a putut fi experimentata producind crime ecologice.
Ministerul Mediului adera la ideea ca ”nu s-au confirmat riscuri majore asupra mediului si schimbarilor climatice”. Din aceasta afirmatie se poate deduce clar, ca riscuri exista. De ce trebuie experimentate aceste tehnologii in zone turistice de interes national si international cum ar fi litoralul sau in apropierea localitatilor? Imbolnavirea populatiiei din cauza substantelor toxice si a poluarii ireversibile a apei reprezinta un risc major in opinia noastra.
Independenta energetica a Romaniei nu se poate realiza atunci cand aproximativ 90% sau mai mult din profitul gazelor extrase nu este al romanilor. Profitul este al companiei Chevron.
Ca romani de buna credinta, suferim pentru orice substanta toxica care este deversata in apele sau subsolul tarii. Suntem convinsi ca dezvoltarea Romaniei nu se obtine prin aceaste metode unde milioane de tone de apa sunt infestate cu substante chimice si radioactive. Calitatea ridicata a apei, (sub)solului, aerului fac parte din traditile si drepturile fundamentale ale romanilor. In opinia noastra, nu exista prioritate mai mare de a proteja cu sfintetie aceste adevarate resurse vitale ale romanilor. Nimeni nu are dreptul sa monopolizeze sau sa distruga calitatea apei, aerului si (sub)solului in numele profitului. Prin deciziile luate de Guvernul Romaniei, a Ministerului Mediului se cultiva o atitudine in care sanatatea populatiei si a mediului este secundara, primordiala fiind asa zisa „dezvoltare” si profitul unor companii care nu aduc nimic bun pentru romani.