Simplificarea Decontarii Terapiei ABA pentru Copiii cu Autism

Contactați autorul petiției

Continuare discuție cu CNAS

2024-04-19 14:49:41

Buna ziua,

Mulțumesc mult de timpul alocat pentru a răspunde Petiției formulate de către Asociația noastră și de către cei peste 400 de semnatari.

Am citit cu atenție tot ce ați scris în răspunsul dumneavoastră. Din păcate acesta nu vine în întâmpinarea niciuneia dintre propunerile pe care noi le-am avut.
Ne-ați dat extrase din Legislație. Am citit și noi Legislația înainte de a trimite petiția și tocmai de-asta am făcut petiția pentru a se simplifica Legislația care obligă cabinetele de psihologie la atât de multe condiții încât multe dintre ele nu fac acești pași, respectiv mulți copii cu autism nu vor beneficia de acest ajutor.

Revin cu întrebarea: cum putem să simplificăm acordarea acestei decontări pentru terapia ABA?

Înțeleg că o decontare directă înspre părinți este dificil de realizat, dar propunerea de a deconta în continuarea acelor 10 ore decontate actual de către CNAS ar trebuit să se poată face.

Vă rugăm să ne spuneți înspre cine ar trebui să ne adresăm în continuare pentru a iniția o discuție în acest sens?

De asemenea, vă rog să ne spuneți unde putem să găsim lista cu cele 61 de cabinete care deja s-au acreditat la nivel național - dacă există undeva în mediul on-line - dacă nu, vă rugăm să ne oferiți vizibilitate asupra acestor cabinete, respectiv numele și localitatea.

Mulțumim,

Paul Boncutiu,
Asociația Autism Eli Explorează


Paul Boncutiu - Asociația Autism Eli Explorează

Raspuns Primit de la CNAS

2024-04-10 14:13:34

Buna ziua,

Am primit raspuns de la CNAS la petitia noastra, raspuns pe care il regasiti mai jos. 

Pentru ca raspunsul lor nu acopera deloc problemele ridicate de catre noi, vreau sa merg inapoi inspre ei cu un alt mail, in care sa readuc in vedere punctele presante pentru noi, parintii de copiii cu autism.

Va rog sa imi lasati comments aici daca doriti sa le transmit anumite puncte si in masura in care se poate, o sa le introduc in raspunsul inspre ei. 

De asemenea, va invit sa ne urmariti activitatea pe retelele de socializare si prin Podcastul nostru: "In Drum spre Terapie - Un Podcast despre Autism", linkuri mai jos:

Facebook: Autism Eli Exploreaza

Podcast: Spotify , Buzzsprout, Apple Podcasts 

 

Raspuns Petitie:

 

RAP2442/10.04.2024

 

Buna ziua,

 

Având în vedere prevederile Ordonanței Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, cu modificările și completările ulterioare va informam ca potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr.180/2022 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2022 şi 2023, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 octombrie 2023 în cadrul Programului național de sănătate mintală este cuprins şi Subprogramul național de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist,cu următoarea structură:

„Activităţi

-          acordarea serviciilor conexe actului medical pentru persoanele (adulţi şi copii) diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, respectiv servicii de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenții psihologice validate științific în tulburări din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenție personalizat pentru fiecare bolnav care să conțină cel puțin elementele prevăzute în Anexa 151, pentru fiecare tip de serviciu acordat, la inițierea terapiei și la evaluările efectuate din 6 în 6 luni; timpul alocat întocmirii unui plan de intervenție personalizat este de 2 ședințe pentru fiecare bolnav și pentru fiecare tip de serviciu din cuantumul numărului maxim de ședințe de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie de care poate beneficia un bolnav în decursul unei luni.

 

Notă: Numărul maxim de ședințe de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie de care poate beneficia un bolnav care îndeplinește criteriile de eligibilitate pentru acordarea acestor servicii conexe, este de 40/42/44/lună, după caz.

 

Criterii de eligibilitate:

Persoanele (adulţi şi copii) diagnosticate cu tulburări din spectrul autist de către medicul psihiatru/ psihiatru pediatru.

Criterii de excludere:

Lipsa de complianţă a persoanelor (adulţi şi copii) diagnosticate cu tulburări din spectrul autist la serviciile conexe actului medical acordate în cadrul acestui subprogram, constatată către medicul psihiatru/psihiatru pediatru, psiholog/logoped, după caz.

Indicatori de evaluare:

1)            indicatori fizici:

a)            număr de copii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist beneficiari de servicii conexe/an: 13.471

b)            număr de adulţi diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist beneficiari de servicii conexe/an: 2.660

2)            indicatori de eficienţă:

- tarif/şedinţă de psihoterapie/de consiliere psihologică clinică/de consiliere sau intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie: 135 lei.

Notă:

1.            Durata şedinţei de psihoterapie/de consiliere psihologică clinică/de consiliere sau intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie este de 50 de minute, urmată obligatoriu de 10 minute pauză.

2.            Pentru fracţiuni de normă numărul de ședințe de psihoterapie/de consiliere psihologică clinică/de consiliere sau intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie se ajustează corespunzător, astfel încât să se respecte durata ședinței şi a pauzei prevăzute la pct. 1.

 

Natura cheltuielilor subprogramului:

- cuprinde toate cheltuielile necesare realizării serviciilor conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, respectiv serviciilor de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv a intervențiilor psihologice validate științific în tulburări din spectru autist, inclusiv întocmirea planului de intervenție personalizat pentru fiecare bolnav și tip de serviciu, precum și documentele eliberate în strânsă legătură şi în vederea efectuării serviciului conex respectiv."

 

Pentru derularea Subprogramului naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, casele de asigurări de sănătate încheie contracte pentru furnizarea de servicii conexe actului medical cu unităţile de specialitate care au structură aprobată pentru furnizarea acestor tipuri de servicii, sunt autorizate şi evaluate, sau autorizate şi fac dovada acreditării/înscrierii în procesul de acreditare, după caz.

Astfel, în conformitate cu prevederile art.1 alin. (1) - (3) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 83/2000 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical, cu modificările şi completările ulterioare, cabinetul de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical este unitatea cu sau fără personalitate juridică, furnizoare de servicii publice conexe actului medical, necesare în vederea realizării asistenţei medicale ambulatorii: preventivă, curativă şi de recuperare.

   Serviciile publice conexe actului medical sunt furnizate de persoane autorizate de Ministerul Sănătăţii, altele decât medicii sau asistenţii medicali, iar condiţiile de autorizare ale acestora se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.

În acest sens, potrivit prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1992/2023 pentru aprobarea Normelor metodologice privind înfiinţarea, autorizarea, dotarea, funcţionarea şi înregistrarea cabinetelor de liberă practică pentru serviciile publice conexe actului medical, precum şi pentru stabilirea documentelor necesare pentru eliberarea autorizaţiilor de liberă practică pentru personalul care desfăşoară servicii publice conexe actului medical, toți furnizorii de servicii conexe actului medical cu sau fără personalitate juridică, trebuie să deţină un certificat de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale - Partea a 3-a pentru servicii publice conexe actului medical, precum şi autorizaţie sanitară eliberată de Direcţia de Sănătate Publică.

                De asemenea, potrivit prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 3168/720/2023 privind modificarea Ordinului MS/CNAS nr. 106/32/2015 pentru aprobarea Regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a comisiilor naţionale şi a comisiilor de evaluare a furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale, de medicamente şi materiale sanitare, a standardelor de evaluare a furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale, de medicamente şi materiale sanitare, precum şi a metodologiei-cadru de evaluare a furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale, de medicamente şi materiale sanitare, sunt reglementate standardele pentru evaluarea furnizorilor de servicii conexe actului medical pentru persoane cu tulburări din spectrul autist referitoare la modul de organizare, structura de personal, informarea asiguraţilor, dotarea cabinetului, precum şi asigurarea serviciilor.

 

Prin urmare, după parcurgerea acestei etape, furnizorii de servicii conexe pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist autorizaţi şi evaluaţi, sau autorizaţi şi acreditaţi/înscrişi în procesul de acreditare, care doresc să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru derularea subprogramului, vor putea depune, în conformitate cu prevederile art. 46 din Ordinul președintelui CNAS nr. 180/2022, cu modificările și completările ulterioare, cererea de includere în subprogram, însoţită de chestionarul de evaluare prevăzut în Anexa 16 H2 la ordinul menţionat mai sus, care cuprinde criteriile de includere în cadrul subprogramului.

Casa de asigurări de sănătate va efectua verificarea îndeplinirii criteriilor cuprinse în chestionarul de evaluare prin vizită la sediul furnizorului şi va aviza sau nu îndeplinirea criteriilor acestora (îndeplinirea criteriilor este obligatorie pentru includerea în subprogram).

Furnizorii de servicii conexe avizaţi depun la casa de asigurări de sănătate fundamentarea solicitării de finanţare (cu respectarea programului de lucru şi a numărului de şedinţe/zi). În urma analizei acesteia, casa de asigurări de sănătate va stabili necesarul de fonduri pentru derularea subprogramului, în concordanţă cu structura organizatorică şi numărul de persoane (adulţi şi copii) diagnosticaţi cu TSA, eligibili potențial a fi tratați. Aceste date, însoţite de chestionarul de evaluare, sunt transmise către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru includerea în cadrul subprogramului.

La data de 01.04.2024 la nivel naţional, în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru derularea subprogramului sunt 61 de furnizori de servicii conexe pentru persoanele (adulţi şi copii) cu tulburări din spectrul autist.

 

În consecinţă, ţinând cont de aspectele prezentate mai sus, precizăm faptul că serviciile conexe actului medical pentru persoanele (adulţi şi copii) diagnosticate cu tulburări din spectrul autist furnizate în cadrul subprogramului, se pot acorda numai prin intermediul furnizorilor de servicii care sunt autorizaţi şi evaluaţi, sau autorizaţi şi fac dovada acreditării/înscrierii în procesul de acreditare şi care ulterior încheie relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea acestor servicii.

De asemenea, derularea subprogramului şi alocarea fondurilor se realizează prin intermediul caselor de asigurări de sănătate care ţin evidenţa furnizorilor existenți la nivelul judeţului şi stabileşte necesarul de fonduri în concordanţă cu structura organizatorică şi numărul de persoane (adulţi şi copii) diagnosticaţi cu TSA, eligibili potențial a fi tratați de către fiecare furnizor în parte.

 

 

Va multumim!

Serviciul Relatii cu Asiguratii, Presa si Purtator de Cuvant.

CNAS


Paul Boncutiu - Asociația Autism Eli Explorează



Distribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

  • Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.



Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...