Salvați Cinematograful 23 August! Susțineți reabilitarea și transformarea în teatru! Bistrița nu are teatru!

Contactați autorul petiției

Votul vostru contează, votați pentru patrimoniul cultural național! Votați SMART CITY TOUR BISTRIȚA!

2021-10-09 07:56:54

Bună ziua, Numele meu este Ion Lucian Petraș, așa cum știți am inițiat anul trecut această petiție și am reușit cu ajutorul vostru să determinăm Primăria Municipiului Bistrița să renunțe la proiectul de demolare a Cinematorgrafului 23 August/Omnia din Bistrița. În prezent clădirea a fost trecută în administrarea primăriei, urmează să fie expertizată din punct de vedere tehnic și să fie reabilitată în vederea refuncționalizării acesteia cu destinația de teatru. Vă mulțumesc pentru implicare și sprijin, fără voi nu puteam să salvăm cinematograful!

Pentru că știu că vă pasă de patrimoniul cultural național vă rog să susțineți un proiect depus de Asociația Patrimoniul Transilvan, pe care o reprezint, în cadrul programului de bugetare participativă inițiat de Primăria Municipiului Bistrița. Am depus un proiect care își propune să valorifice turistic monumentele istorice din Bistrița prin realizarea unei aplicații IT, denumită SMART CITY TOUR BISTRIȚA, care în principal va permite utilizatorilor să creeze tururi ghidate virtual în Bistrița și împrejurimi (vedeți detaliile în proiect https://participativ.e-bistrita.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/15/page/1).

Vă rog să ne susțineți și să votați acest proiect, regulamentul prevede că se vor implementa proiectele cu cele mai multe voturi! Pot vota doar persoanele din Bistrița și numai cele autentificate pe site-ul oficial.

Vocea voastră contează în dezvoltarea comunității și este important pentru noi votul dumneavoastră! Vă mulțumesc anticipat!

Votați aici https://participativ.e-bistrita.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/15/page/1

Cu stimă și respect,

Ion Lucian Petraș  


Petraș Ion Lucian

Ministerul Culturii vrea să modifice legislația de protecție a patrimoniului

2021-08-25 17:53:03

Apel Public la acțiune civică Vă rog să trimiteți la Ministerul Culturii pe adresa de e-mail legislativ@cultura.ro, până la data 30.08.2021, următoarea scrisoare de protest față de modificarea Legii nr.422/2001 privind protecția monumentelor istorice        

Ministerul Culturii propune un proiect de modificare a legislației care creează portițe pentru rechinii imobiliari și va dezvolta o mafie a avizelor și studiilor istorice la comandă politică sau de afaceri            

Modificările propuse la Legea nr.422/2001 privind protecția monumentelor istorice   Principalele prevederi din proiectul de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Culturii, până în 30 august, sunt:   Art. 34: Membrii comisiilor zonale, exceptând arhitecții șefi și supleanții lor, fac parte din categoria personalului de specialitate atestat, potrivit legii în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil. Art. 34 cu 2: Serviciile publice deconcentrate ale Ministerul Culturii pot emite avize privind intervențiile asupra imobilelor din zonele lor de protecție sau din zonele protejate fără consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, în afara cazurilor prevăzute la art. 26 alin. (5), dacă documentația supusă avizării este elaborată de un arhitect atestat de Ministerul Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil și respectă procedura privind avizarea intervențiilor în zonele de protecție a monumentelor istorice și zonele protejate aprobată prin ordin al ministrului culturii. Poate fi avizată și autorizată, conform legii, desființarea parțială a monumentelor istorice, în baza unui studiu istorico-științific de fundamentare privind evaluarea culturală a imobilului asupra căruia a fost instituit regimul juridic de monument istoric și a relației acestuia cu contextul lui, conținând restricții și permisivități de intervenție și realizat de personal de specialitate atestat ca parte a unei documentații avizate conform propunerilor comisiilor de specialitate. Printre intervențiile asupra monumentelor, actul normativ prevede: lucrări de conservare, construire, extindere, consolidare, desființare parțială, restructurare, amenajări peisagistice și de punere în valoare, care modifică substanța sau aspectul monumentelor istorice.   Scrisoare de protest          

Prin prezenta vă comunicăm nemulțumirea față de modificările care sunt propuse prin Ordonanță de urgență la Legea nr.422/2001 privind protecția monumentelor istorice și solicităm retragerea acestui proiect.          

Motivele pentru care nu suntem de acord cu modificările aduse sunt: 1.              În primul rând este vorba despre politizarea deciziei privind intervenția asupra unor monumente istorice sau în zonele de protecție a acestora. Așa cum se știe directorii Direcțiilor județene de cultură sunt numiți pe linie politică, de asemenea administrația locală este una în general din același partid sau alianță politică, așadar bruma de obiectivitate și transparență în adoptarea deciziilor dispare. Oricum interesele imobiliare au afectat multe zone istorice chiar și în acest sistem în care comisiile zonale funcționează ca un filtru superior administrației locale (care dă autorizațiile de construcție/certificatele de urbanism), dacă și acest filtru dispare există riscul demolării fără discernământ a unor imobile valoroase. Am văzut și la Bistrița cum este privită demolarea unor clădiri istorice de către administrația locală, cazul Cinematografului Omnia/23 August fiind un exemplu în acest sens. 2.              În al doilea rând se introduce în legislație o sintagmă care permite constructorilor să intervină asupra monumentelor istorice pe o procedură simplificată, respectiv desființarea parțială, un concept nedefinit în legislație care va face ineficientă sancțiunea penală pentru demolarea de monumente. Practic nu se explicitează ce înseamnă această desființare parțială astfel că riscăm să rămânem cu doi bolovani dintr-un monument și totul să fie legal. În plus se legiferează practici condamnabile în prezent de demolare parțială a monumentelor istorice cu păstrarea a doi sau trei pereți și construirea de imobile care nu se încadrează zonei istorice în spatele acestor pereți. O soluția similară a fost propusă și la Cinematograful Omnia/23 August din Bistrița. 3.              În al treilea rând, faptul că se elimină incompatibilitățile din actuala lege nu este chiar așa, dimpotrivă prin  avizarea proiectelor de către experți atestați, în baza unor studii științifice realizate de alți experți atestați dar plătite de dezvoltatorii imobiliari, vom avea o mafie a avizelor în toată regula și una a studiilor istorico-științifice care să argumenteze o decizie favorabilă celor interesați. Chiar dacă astfel de interese există și astăzi și se manifestă inclusiv la nivelul Comisiilor zonale sau la Comisia Națională, prin reglementarea acestei situații se legiferează o situație ilegală. Practic cel interesat de demolarea unui monument plătește un studiu și face puțin lobby (trafic de influență) la primar sau șeful direcției județene de cultură și obține avizul pentru demolare.    4.              În al patrulea rând nu este justificată urgența conform normelor de elaborare a Ordonanțelor de urgență. Modificările propuse nu au nici un caracter urgent și nici un aduc o îmbunătățire reală protecției patrimoniului, dimpotrivă, slăbesc și mai mult sistemul și încurajează deprofesionalizarea.          

Nume prenume Semnătură    

Proiectul de Ordonanță se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Culturii, până la data de 30 august. Astfel, toate persoanele care doresc să aducă propuneri și observații referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii, le pot transmite în scris pe adresa Ministerului Culturii, B-dul Unirii nr. 22, sector 3, București, pe fax, la nr. 021/222.85.43 sau la adresa de e-mail legislativ@cultura.ro, până la data 30.08.2021.   Vă rog să trimiteți un mail la Ministerul Culturii să vă exprimați punctul de vedere, puteți semna și trimite scrisoarea editată de mine sau să formulați alte propuneri. Politicienii trebuie să vadă că ne pasă de patrimoniul național și nu îi lăsăm să îl distrugă!

Cu simpatie, Ion Lucian Petraș Alianța pentru Patrimoniul Transilvan Bistrița    


Petraș Ion Lucian

Evenimentul Ziua internațională Art Nouveau

2021-06-02 06:25:32

Bună ziua. Am inițiat organizarea unui eveniment pe data de 10 iunie ac. Va rog sa ne susțineți și sa participați. Va fi o zi speciala cu concursuri, tombolă, premii inedite și o proiecție de film. Mulțumesc anticipat. Va aștept pe 10 iunie în parcarea Lupeni toată ziua. 


Petraș Ion Lucian

Promovare petiție online

2021-04-25 10:54:04

Bună ziua, având în vedere că în ultima vreme petiția online Salvați Cinematograful 23 August din Bistrița nu mai are prea multe semnături noi, va rog sa ne susțineți și sa promovați petiția în toate modalitățile posibile. Fac un apel către oamenii de afaceri bistrițeni sa ne susțină și sa achiziționeze pachetul de promovare 500 stikere și un afiș este 127 lei.

Fac un apel către oamenii de cultură sa ne facă cunoscuți prin share la petiție pe conturile personale.

Fac un apel către toți sa distribuiți și sa vorbim despre petiție.

Vă mulțumesc anticipat!

Cu stimă și respect, Ion Lucian Petraș 


Petraș Ion Lucian

Personalități care semnează petiția

2021-04-05 05:39:10

Bună ziua. Am constatat că mari personalități din domeniul istoriei, artei și academicieni ne susțin și semnează petiția. Așa cum știm acești oameni deosebiți nu se laudă cu ce fac, însă noi avem nevoie de susținere. De aceea vă rog să îmi permiteți să fac public demersul dvs și să anunț public faptul că ați semnat petiția. Vă rog de asemenea să îmi trimiteți pe mail câteva rânduri de susținere care să mă ajute în demersul meu de a face cunoscută situația de la Bistrița. Sunt măgulit de interesul acordat și vă mulțumesc și mă înclin. Respect munca dvs. și vă rog dacă sunteți de acord să ne susțineți în continuare prin adresarea unor cuvinte de suflet pentru bistrițenii mei. Mulțumesc frumos. Aștept cu interes pe adresa petrasionlucian@gmail.com


Petraș Ion Lucian

Mari personalități semnează petiția online

2021-04-03 11:57:30

Bună ziua. Azi am primit o veste deosebita. Virgil Mihaiu scriitor, jazzolog și diplomat român, profesor de estetica jazzului, poliglot, promotor cultural, performer de jazz-poetry, o persoana deosebita a semnat petiția noastră și ne transmite câteva gânduri. Conexiunile mele sentimentale cu Bistrița sunt vivace, aidoma celora nutrite față de Transilvania și celelalte provincii istorice ale României.
Așa cum îmi argumentasem prin câteva cuvinte opțiunea de a vă susține demersul, sunt convins că magnifica dvs. urbe merită din plin să conserve un asemenea edificiu reprezentativ pentru stilul Art Nouveau. Nu de alta, dar acest frumos stil arhitectural dispune de magnifice mostre în peisajul urban al țării noastre - de la Oradea la București, de la Timișoara la Constanța, de la Arad la Craiova, Cluj, Târgu Mureș, Brăila, Iași etc.
Argumentația s'ar putea extinde, însă timpul extrem de limitat de care dispun nu-mi permite să procedez ca atare.
Vă urez mult succes în nobila acțiune de salvgardare a edificiului Art Nouveau din Bistrița!
Cordialmente,
Virgil Mihaiu


Petraș Ion Lucian

Mari personalități semnează petiția

2021-04-01 18:56:29

Un mare istoric transilvan a semnat petiția noastră pentru Salvarea Cinematografului 23 August este vorba de prof. Dr. Volker Wollmann. Pe acasă cale ii mulțumesc frumos. Va rog sa ne susțineți și sa vorbiți la lucru și cu prietenii despre petiție. În ultima perioada am văzut ca suntem pe un trend descendent tot mai puține semnături. 


Petraș Ion Lucian

Avem nevoie de susținere

2021-03-27 15:47:04

Va rog sa va faceți timp sa distribuiți petiția sa afle cât mai multă lume de noi. Avem nevoie de semnături. Dacă convingem fiecare încă zece persoane ajungem la 8000 de semnături. Haideți ca nu e greu. Fiecare avem 10 persoane de încredere. Mulțumesc anticipat. 


Petraș Ion Lucian

Primarul nu renunță la demolare

2021-03-26 11:59:10

Bună ziua. Vă rog să ne susțineți în demersul nostru de a face cunoscuta situația din Bistrita unde autoritățile locale vor sa demoleze o clădire din 1901 și sa facă o parcare.

Primarul a comunicat public ca vrea sa păstreze doar frontul stradal și sa facă în spate parcarea.

Va rog sa distribuiți petiția către toți prietenii! 


Petraș Ion Lucian

429 de semnături. Mulțumesc mult

2021-03-22 06:57:22

Am ajuns la 429 de semnături. Va mulțumesc pentru implicare și va rog sa distribuiți petiția către toți prietenii. Dacă vreți avem un grup de Facebook unde dezbatem petiția, puteți intra și acolo. 


Petraș Ion Lucian



Distribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

  • Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.



Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...