Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

#27176 Premierul Ponta, despre închiderea rafinăriei Lukoil: ”O problemă extrem de gravă şi de importantă!”

2014-10-04 19:31

#27172: - Premierul Ponta, despre închiderea rafinăriei Lukoil: ”O problemă extrem de gravă şi de importantă!” 

Iată rezultatele lui Ponta ca premier:

1. A adus României cel mai corupt guvern. Am văzut miniștri arestați în timpul mandatului, apărarea corupţilor şi atac la Statul de Drept (marţea neagră);

2. Nu a fost construit nici măcar 1 km nou de autostradă;

3. Învăţământul şi cercetarea au fost distruse. În acest moment avem şcoli fără manuale, institute de cercetare şi universităţi fără fonduri, liber acces pentru cei care au picat examenul de BAC în colegiile din facultăţi, redeschiderea tiparniţelor de diplome;

4. Eşec în marile privatizări - Oltchim, RAFO Oneşti, CFR Marfă şi probleme în managementul privat la companiile de stat;

5. Eşecul reformei teritorial-administrative;

6. Șomaj, bani tăiaţi de la investiţii, zeci de noi taxe şi impozite.

http://www.turcanraluca.ro/blog/

 


Musafir

#27177 Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din data de 09/10.10.2014

2014-10-04 19:35

#27159: - Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din data de 09/10.10.2014 

ADUNAREA GENERALA EXTRAORDINARA A SALARIATILOR SI DISPONIBILIZATILOR DE LA S.C. OLTCHIM S.A.

 

C O N V O C A T O R

AL ADUNARII GENERALE EXTRAORDINARE A SALARIATILOR SI DISPONIBILIZATILOR DE LA S.C. OLTCHIM S.A.

 

Salariatii vor raspunsuri? 

Disponibilizatii au nemultumiri?

 
In data de 09.10.2014, intre orele 11 si 12, puteti afla raspunsuri direct de la sursa: 
-PATRONII OLTCHIM - reprezentati de actionarul majoritar (Statul Roman) si de actionarii minoritari (cel mai semnificativ fiind PCC);
-ADMINISTRATORII JUDICIARI:
     - ROMINSOLV - reprezentat de av. Gheorghe Piperea;
     - BDO - reprezentată prin partener coordonator Niculaie Bălan;
-ADMINISTRATORUL SPECIAL - Bogdan Nicolae Codruţ Stănescu;
-CONDUCEREA OLTCHIM - Victor Avram, Mihail Talpasanu, Armand Laurentiu Spiru-Ciobescu, etc.

 

Haideti cu totii - salariati si disponibilizati, haideti in numar cat mai mare la Oltchim in data de 09.10.2014, ora 11:00, pentru a discuta cu reprezentantii “proprietarilor” Oltchim si conducerii Oltchim care sunt responsabili de soarta Oltchim, de soarta salariatilor si de neplata salariilor compensatorii catre disponibilizati.


Musafir

#27178 La un an de la insolvenţa Oltchim nu s-a rezolvat nimic: combinatul funcţionează la 20% din capacita

2014-10-04 19:42

La un an de la insolvenţa Oltchim nu s-a rezolvat nimic: combinatul funcţionează la 20% din capacitate, nu are finanţare, iar investitorii „salvatori“ întârzie să apară

http://www.zf.ro/zf-24/la-un-an-de-la-insolventa-oltchim

În urmă cu un an, când Oltchim îşi cerea intrarea în insolvenţă, ministrul economiei de atunci, Varujan Vosganian, spunea că e singura soluţie de salvare a combinatului. În prezent, situaţia Oltchim este la fel de complicată, compania acumulează pierderi lună de lună, iar procesul de vânzare a activelor viabile suferă amânări după amânări.

WikiZF: Profilul companiei Oltchim

Acum un an, pe data de 30 ianuarie 2013, cel mai mare combinat chimic din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), îşi anunţa insolvenţa după o privatizare eşuată şi acumularea unor datorii de aproape 800 mil. euro pe care compania nu le mai putea duce în spate.

La acea dată activitatea Oltchim era aproape complet sistată din lipsă de bani pentru achiziţia de materie primă, iar FMI cerea guvernului intrarea acestuia în faliment.

Administratorii judiciari spun că între timp au reuşit să stabilizeze businessul la un nivel de încărcare cu comenzi puţin peste 20% şi să restabilească relaţiile de afaceri cu o parte din clienţi şi furnizori.

„La data preluării dosarului de insolvenţă, Oltchim era lipsit de orice brumă de credibilitate: furnizorii rămăseseră blocaţi cu sume impresionante la masa credală, clienţilor (unii cu banii plătiţi în avans) nu li se mai livrau comenzile din lipsa materiilor prime şi a energiei, finanţatorii nici nu voiau să audă de creditare, salariaţii erau permanent în greve şi demonstraţii. A fost o perioadă foarte dificilă pe care, împreună cu administratorul special şi cu întreg colectivul de salariaţi, am reuşit să o gestionăm şi, credem noi, să scoatem maximum posibil în situaţia dată. Astfel, fără alt sprijin financiar în afara plăţii din fondul de garantare a trei salarii medii pe economie, ne-am respectat întocmai contractele semnate atât cu furnizorii cât şi cu clienţii, motiv pentru care Oltchim este acum o societate comercială cu perspectivă, cu planuri de viitor şi direcţie“, spune Florian Mateiţă, partener la RomInsolv, care are mandatul de administrator judiciar al Oltchim alături de BDO Business Restructuring.

Problemele de fond ale Oltchim au rămas pentru că după un an de la deschiderea insolvenţei combinatul chimic nu a reuşit să găsească investitori sau bănci care să finanţeze activitatea curentă pentru creşterea producţiei în vederea atingerii unui prag zero de rentabilitate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.02.2014


Musafir

#27179 Piperea despre insolventa Oltchim: este un caz de care voi putea vorbi studentilor 20 de ani de acum

2014-10-04 19:48

Piperea despre insolventa Oltchim: este un caz de care voi putea vorbi studentilor 20 de ani de acum incolo

http://www.wall-street.ro/

Insolventa Oltchim este un caz de care va putea vorbi studentilor 20 de ani de acum incolo, spune avocatul Gheorghe Piperea, a carui societate Rominsol a fost nominalizata ca administrator judiciar al combinatului. Avocatul a povestit pentru wall-street.ro care vor fi primii pasi in aceasta insolventa, ce datorii ar putea fi sterse si care sunt beneficiile acestei variante de restructurare a companiei.


Consiliul de administratie al Oltchim a nominalizat societatea Rominsolv, controlata de Gheorghe Piperea, alaturi de BDO Business Restructurig, ca administratori judiciari ai Oltchim. Cererea de insolventa a companiei a fost depusa vineri la Tribunalul Valcea si va fi judecata pe 30 ianuarie. Tribunalul va numi apoi administratorii judiciari.

Este insolventa varianta corecta pentru Oltchim? „Cu siguranta. Sunt multe motive. Oltchim nu poate fi salvata prin privatizare, ca urmare a datoriilor foarte mari. Nimeni nu da un leu pe o companie care are 800 de milioane de euro datorii si care mai si sta, fiind, practic, aproape inchisa operational”, considera Gheorghe Piperea.

Insolventa poate permite stergeri masive de creante

Cunoscutul avocat da ca exemplu, Arpechim si sectia de pvc, care sunt inchise chiar si de mai mult timp.

Care sunt avantajele insolventei in aceasta situatie? „In insolventa se pot obtine niste finantari imediate care sa reporneasca activitatea. De asemenea, se pot vinde rapid unele active excedentare pentru a face rost de cash. In fine, in insolventa se pot opera esalonari, reduceri sau chiar stergeri masive de creante. Spre exemplu creanta AVAS, de 250 milioane de euro, va putea fi stearsa, fara teama de a considera aceasta masura drept ajutor de stat”, mai spune Piperea.

De ce sunt finantarile mai accesibile in insolventa? Avocatul a explicat ca imprumuturile sau creditele acordate pe perioada insolventei au un statut special, platile fiind prioritizate, iar in cazul unui falimentul, cei care acorda aceste imprumuturi se situeaza ierarhic chiar si in fata creditorilor garantati, fiind primii care isi recupereaza banii.

Importante sunt, potrivit avocatului, si efectele imediate ale deschiderii procedurii - suspendarea automata a executarilor silite si a actiunilor contra debitorului, inghetarea valorii creantei, obligarea furnizorilor de utilitati la continuarea contractului, anularea actelor debitorului din perioada suspecta si asa mai departe.


Musafir

#27180 Oil Terminal pierde milioane de lei din cauza insolvenţei Oltchim şi a firmelor din mafia petrolului

2014-10-04 19:54

Oil Terminal pierde milioane de lei din cauza insolvenţei Oltchim şi a firmelor din mafia petrolului

http://www.replicaonline.ro/

Oil Terminal pierde milioane de lei din cauza clienţilor săi mici şi mijlocii care au intrat în insolvenţă, fără a mai pune la socoteală afacerile în picaj din contextul desenat de marii clienţi, precum Lukoil, Rompetrol şi chiar OMV Petrom, care şi-au unit forţele pentru a se decupla de la serviciile companiei de stat constănţene, situaţie prezentată pe larg de "Replica" în numerele sale anterioare. Practic, pe lângă faptul că acelaşi stat român care deţine Oil Terminal, negociază prin intermediul altei companii de-a sale, Conpet, cu ruşii de la Lukoil şi kazahii de la Rompetrol mutarea operaţiunilor de descărcare ţiţei de la Oil la terminalul Midia, ceea ce ar însemna desfiinţarea companiei constănţene, apar şi clienţi care fie refuză să-şi achite obligaţiile, fie sistează plăţile pentru că au intrat în insolvenţă. Asta ca să nu mai vorbim de efortul intens depus tot de statul român, prin ANAF, de a obliga Oil Terminal la plata a peste 111 milioane de lei, invocând taxe şi accize din anul 2003, despre care se ştie însă că au fost plătite. Şi, dacă toate acestea n-ar fi de ajuns, mai apar şi politicieni, de altfel foarte potenţi din punct de vedere financiar, ori foşti angajaţi ai Oil Terminal, care pun şi piedici.

În prezent, cel mai mare datornic al Oil Terminal este, evident, tot statul român, prin altă companie mamut de-a sa, Oltchim, pe care eşuează în mod lamentabil, de ani de zile, să o privatizeze. Compania constănţeană are de recuperat de la Oltchim peste 3 milioane de lei, bani pe care îi va vedea sau nu, în funcţie de evoluţia dosarului de insolvenţă al societăţii din Râmnicu Vâlcea. Astfel, reprezentanţii Oil Terminal apreciază că sunt 100% şanse de a nu mai recupera următoarele datorii de la Oltchim, după cum urmează: 406.458 lei, penalităţi pe 3 ani de întârziere a plăţilor, într-un dosar înregistrat în 2012 la Tribunalul Constanţa; 806.356,74 lei, pe facturi emise în perioada 01.01.2010- 20.11.2012, dosar aflat, de asemenea, pe rolul Tribunalului Constanţa, din 2013; 1.159.783,62 lei debit, 725.922,11 lei penalităţi întârziere şi 39,03 lei cheltuieli de judecată, sume înscrise la masa credală a Oltchim, într-un dosar deschis în 2013 la Tribunalul Vâlcea. În total, 3.098.559,5 lei de la care Oil Terminal, aflată oricum într-o situaţie din ce în ce mai precară, trebuie să-şi ia adio. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în cazul altor firme aflate în insolvenţă, chiar dacă debitele sunt mult mai mici decât la Oltchim. Adunate, însă, însumează alte milioane de lei pe care Oil Terminal riscă să nu le mai vadă niciodată.

Gruparea Eco Petroleum- Oil Prod şi evazioniştii din dosarul Blejnar au ţepuit şi Oil Terminal

Un caz de notorietate, prezentat în detaliu de "Replica", de-a lungul anilor, este cel al Oil Prod SRL, care a intrat deja în faliment, de pe 02.06.2014, prin decizia Tribunalului Constanţa. Firma controlată de soţii Gheorghe şi Camelia Chealfă are datorii totale de circa 60 de milioane de lei, din care 242.498,99 lei reprezintă debite neachitate către Oil Terminal. Despre Oil Prod şi firma geamănă Eco Petroleum există indicii certe, făcute publice inclusiv de către procurori, că fac parte din mafia petrolului din România, afacerile lui Gheorghe Chealfă (personaj afiliat sau chiar înregimentat în serviciile secrete, potrivit informaţiilor noastre) prejudiciind bugetul de stat cu zeci de milioane de euro. Tot de mafia petrolului se leagă şi Inkasso Jobs SRL din Mihail Kogălniceanu, una din firmele implicate în dosarul de evaziune ţesut în jurul fostului şef ANAF Sorin Blejnar şi a fostului său şef de cabinet, dispărutul Codruţ Marta, cu complicitatea fostului şef SIPI Constanţa, Florin Secăreanu, al afaceristului Radu Nemeş, proaspăt extrădat de SUA şi altor persoane influente. Oficialii Oil Terminal apreciază că există 80% să nu recupereze debitul de 43.319,78 lei înregistrat de Inkasso Jobs, potrivit dosarului înregistrat în 2013 la Judecătoria Constanţa. La fel de slabe sunt şansele şi în cazul Bioromoil SRL, firmă deţinută de milionarul moldovean Vladislav Chetrar, de la care Oil Terminal are de recuperat suma de 114.243,14 lei reprezentând debite, plus 1.097,75 penalităţi, pentru care s-a înscris la masa credală, în dosarul deschis în 2012 la Tribunalul Bucureşti. Şi falimentul Onedia Petrol SRL din Craiova riscă să păgubească Oil Terminal cu 71.182,94 lei, societatea constănţeană apreciind că sunt şanse de 90% de a nu mai vedea vreodată aceşti bani. La fel, există şanse minime ca Elvimex Trans Group SRL să mai achite vreodată debitul de 56.099,29 lei către Oil Terminal, în timp ce la Elche Vision SRL nu mai există nici un dubiu asupra faptului că nu mai poate fi recuperată datoria de 40.616,08 lei. În total, şi în cazul firmelor de mai sus vorbim despre 569.057,97 lei pe care Oil Terminal nu-i va mai vedea, probabil, niciodată.

Tucan, obligat de judecători să-şi achite datoria către Oil Terminal. Fosta directoare Daniela Dragomir refuză şi acum să plătească prejudiciile aduse

Situaţiilor de insolvenţă li se adaugă zecile de litigii cu cel mai mare client independent din România, Oscar Downstream, în special pe marginea zecilor de mii de tone de motorină care se "evaporă" din vagoanele CFR de la expeditor la destinatar. Pe lângă pagubele amintite, mai există şi parteneri de afaceri sau foşti angajaţi care pun şi ei piedici activităţii Oil Terminal. JT Oil, firmă deţinută de politicianul Jean Paul Tucan a trebuit să fie obligată de Judecătoria Constanţa pentru a-şi achita o datorie de 59.631,39 lei, în ianuarie 2014. Pe de altă parte, fostul director juridic Daniela Dragomir nu vrea să returneze către Oil Terminal prejudiciul de 24.840 lei pe care l-a adus societăţii în perioada cât a fost angajată, procesul aflându-se în acest moment pe rolul Curţii de Apel Constanţa.


Musafir

#27181 KPMG spune ca ASTRA nu trebuie sa plateasca 10 milioane euro catre OLTCHIM

2014-10-04 19:57

http://www.1asig.ro/KPMG-spune-ca-ASTRA

Administratorul judiciar al combinatului OLTCHIM Ramnicu Valcea, Gheorghe PIPEREA, a declarat recent ca vrea sa ceara falimentul ASTRA Asigurari, care ar trebui sa achite o despagubire de 10 milioane euro in baza unei polite de asigurare de raspundere manageriala. Insa, KPMG, administratorul special al asiguratorului, spune ca dosarul OLTCHIM depus la ASTRA nu indica un eveniment asigurat. Practic, nu poate fi despagubit.

"Administratorul special al Societatii Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A., KPMG Advisory SRL, respectand principiile de transparenta si in conformitate cu prevederile legale in vigoare, informeaza ca dosarul de despagubire inaintat de administratorii judiciari ai OLTCHIM S.A (in insolventa) nu indica un eveniment asigurat produs in intervalul asigurat si care sa descrie si sa cuantifice vreunul dintre prejudiciile acoperite de polita de asigurare a raspunderii civile emisa de ASTRA", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de KPMG.

Reprezentantii KPMG explica: "Cererea s-a intemeiat pe analiza facuta de administratorii judiciari cu privire la cauzele care au condus la starea de insolventa a OLTCHIM, desi polita nu acopera - potrivit art. 6.7, lit. g., prejudicii 'decurgand din/bazate pe/atribuibile sau implicand direct sau indirect performantele profesionale ale Asiguratului ori pierderi financiare provocate prin neatingerea obiectivelor propuse prin planul de afaceri al Companiei, contractul de administrare ori management sau ca urmare a insolvabilitatii Companiei'. In interesul tuturor partilor, in calitatea noastra de administrator special al ASTRA SA, am solicitat in repetate randuri detalii privind titlul executoriu sau alt document echivalent din care sa reiasa raspunderea civila a conducerii, precum si intinderea daunei cauzate".

"Ca raspuns la solicitarile noastre, administratorii judiciari ai OLTCHIM insista ca raportul intocmit de ei este documentul necesar si suficient pentru aceasta, contrar prevederilor legale. Din dorinta de a clarifica situatia, am analizat din proprie initiativa dosarul de insolventa al OLTCHIM cu scopul de a determina daca administratorii judiciari au initiat si, eventual, au finalizat o actiune de atragere a raspunderii conducerii OLTCHIM in conformitate cu prevederile Legii 85/2006 privind insolventa. In urma analizei, nu am reusit sa identificam o astfel de actiune si pe cale de consecinta vreun drept de creanta castigat de OLTCHIM impotriva membrilor organelor de conducere acoperiti de polita", au adaugat oficialii KPMG.

Polita de raspundere civila a unor membri din conducerea OLTCHIM a fost emisa de ASTRA in iunie 2012, pentru o perioada de un an, si prevede o limita de raspundere de 10 milioane euro, fiind reasigurata in proportie de 100% de catre un reasigurator cu rating A acordat de o agentie de rating internationala, conform KPMG.

In ianuarie 2013, societatea OLTCHIM a intrat in insolventa, iar reprezentantul administratorului judiciar a cerut companiei de asigurari sa plateasca despagubiri pentru managementul considerat defectuos. Avocatul Gheorghe PIPEREA spune ca se impune plata politei intrucat fosta conducere a combinatului OLTCHIM a produs un prejudiciu de cateva sute de milioane de euro. "Managementul defectuos este demonstrat deja, s-a depus un raport asupra cauzelor insolventei in aprilie. Este un raport care este supus atat creditorilor, cat si judecatorului sindic, putea sa fie contestat de oricine, inclusiv de management sau de societatea de asigurare, acest lucru nu s-a intamplat in termenul prevazut de lege, ceea ce inseamna ca acest raport este practic irevocabil", a declarat, recent, Gheorghe PIPEREA pentru Digi 24.

Combinatul va fi scos spre privatizare, pentru a treia oara, la mijlocul lunii mai. Printre cei interesati sa cumpere societatea se numara investitori din China si fondul de investitii SIF 3 Transilvania.

Pe de alta parte, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a companiei ASTRA. In calitate de administrator special, KPMG, conform deciziei ASF si in baza prevederilor legale, contribuie la re-echilibrarea parametrilor financiari ai societatii de asigurare ASTRA, astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator. KPMG a pus la dispozitie o echipa specializata de profesionisti in asigurari, finante, fiscalitate, avocatura, actuariat si specialisti in tehnologia informatiei pentru a duce la indeplinire mandatul primit in conditiile legii.


Musafir

#27182 AVETI RASPUNSURI DOMNULE PIPEREA?

2014-10-04 19:57

#26879: - AVETI RASPUNSURI DOMNULE PIPEREA?  

 

Problema este alta. Combinatul "merge" din rau in mai rau. 

"Eu fac promisiuni pe care eu mi le respect, nu promisiuni doar asa ca sa ma aflu in treaba, pentru ca nu sunt politician..., VA POT GARANTA CA LA SFARSITUL LUNII AUGUST AVEM UN PLAN DE REORGANIZARE LA OLTCHIM ... " 

DECLARARIA LUI PIPEREA DIN DATA DE
8 IUNIE 2014

SUNTEM IN OCTOMBRIE DOMNULE PIPEREA!
AVETI RASPUNSURI DOMNULE PIPEREA? 

NOI AM VAZUT CU TOTII … SOLUTII NU AVETI!
SAU AVETI ... NUMAI IN AGRICULTURA, DEMOLARI ... - ASA CUM ATI PROPUS IN AGEA OLTCHIM.

STIM CA ATI FOST "PLANTAT" IN OLTCHIM DAR ACUM NE-AM CONVINS CA SUNTETI SI "PLANTA" LA UMBRA UNOR INTERESE MESCHINE.

AVETI CE SA LE SPUNETI STUDENTILOR DUMNEAVOASTRA DESPRE INSOLVENTA SI ADMINISTRATORII JUDICIARI AI OLTCHIM: "O PALARIE PREA MARE PENTRU NISTE CREIERE MICI"!


Musafir

#27183 50.000 de euro, onorariul pentru firmele care gestionează insolvenţa Oltchim

2014-10-04 19:59

http://www.gds.ro/Bani-afaceri/

50.000 de euro pe lună plus bonusuri şi comisioane – acesta este onorariul firmelor care se ocupă cu administrarea specială a Oltchim, conform Realitatea TV, care a intrat în posesia actului ce prevede onorariile pentru gestionarea insolvenţei. În perioada ianuarie-aprilie, sute de muncitori de la Oltchim au protestat pentru recuperarea restanţelor salariale.
În hârtia semnată de reprezentanţii consorţiului ce se ocupă de gestionarea procedurii de insolvenţă se menţionează: “Un onorariu fix de 50.000 de euro pe lună, datorat începând cu data deschiderii procedurii şi până la finalizarea acesteia. Plata onorariului va fi efectuată începând cu luna septembrie 2013″. Adică odată cu depunerea şi acceptarea planului de reorganizare şi restructurare.

Din actul obţinut de Realitatea TV reiese că administratorul judiciar poate obţine avantaje duble din modul în care au fost stabilite comisioanele: “Un onorariu procentual de 5%, aplicat sumelor distribuite creditorilor în situaţia confirmării unui plan de reorganizare, precum şi sumelor obţinute din valorificarea bunurilor debitoarei. Un onorariu procentual de 10%, aplicat sumelor obţinute din recuperări creanţe”.
Acest lucru înseamnă că administratorul poate aplica un comision la recuperarea creanţelor şi apoi, încă unul, odată cu transferul sumelor către creditori.
Guvernul a aprobat, în 23 ianuarie 2013, Memorandumul cu privire la intrarea in insolventa a SC Oltchim SA. Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring RPRL.


Musafir

#27184 Statul îl propune pe avocatul Gheorghe Piperea să administreze insolvenţa Oltchim

2014-10-04 20:04

http://www.zf.ro/politica/statul-il-propune

Consiliul de Administraţie al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a aprobat în şedinţa de joi depunerea cererii de deschidere a procedurii insolvenţei la Tribunalul Vâlcea şi a propus ca administratori judiciari provizorii consorţiul format din firma Rominsolv, reprezentată de avocatul Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, reprezentată de Nicolaie Bălan.

Consiliul a ales cu mandat provizoriu un nou preşedinte în persoana lui Nicolae Turdean, consilier în cadrul Ministerului Economiei, şi un nou administrator în persoana lui Mihai Obacescu, expert în cadrul OPSPI. Mandatul acestora este provizoriu, până la desemnarea unor noi administratori în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor. Cei doi îi înlocuiesc pe Rodin Traicu şi pe Radu Adrian, care şi-au depus demisiile.

Avocatul Gheorghe Piperea a devenit cunoscut opiniei publice mai ales prin procesele colective intentate băncilor. El a reprezentat un grup de clienţi ai băncilor comerciale în procesele deschise de aceştia pentru a reclama comisioanele abuzive introduse de bănci în contractele de creditare. El este iniţiatorul legii falimentului personal, demers aflat încă în faza de proiect şi care acordă persoanelor fizice aflate în imposibilitate de a-şi plăti datoriile protecţie în faţa creditorilor. La alegerile legislative din toamnă, el a candidat ca independent pentru Colegiul 16 din Bucureşti, la Camera Deputaţilor.

 


Musafir

#27185 Mariana Câmpeanu: Există bani pentru disponibilizaţii de la Oltchim şi Poşta Română

2014-10-04 20:07

http://www.financiarul.ro/2013/

Ministerul Muncii dispune de fondurile necesare pentru plata salariilor restante şi a salariilor compensatorii pentru persoanele care vor fi disponibilizate de la Combinatul Oltchim şi de la Compania Naţională Poşta Română, a declarat miercuri, ministrul de resort, Mariana Câmpeanu.

“Din datele pe care le cunosc, de la Combinatul Oltchim vor fi disponibilizate peste 900 de persoane, pentru care se vor plăti salariile restante, concediul de odihnă şi salariile compensatorii. De asemenea, la rectificarea bugetară au fost luate în calcul şi cele aproximativ 3.000 de persoane care vor fi disponibilizate de la Compania Naţională Poşta Română”, a afirmat ministrul Mariana Câmpeanu.

Aceasta a precizat, totodată, că nu are date referitoare la disponibilizările de personal de la CFR Marfă şi CFR Călători.

‘Până acum, nu e prevăzută nicio disponibilizare la CFR Marfă şi CFR Călători. Pot să vă spun acest lucru pentru că am semnat chiar eu bugetele de venituri şi cheltuieli de la cele două companii feroviare’, a mai spus ministrul Muncii.

Un număr de 3.650 de angajaţi vor fi disponibilizaţi din cadrul companiei Poşta Română începând cu luna septembrie, pe baza unor criterii stabilite de comun acord cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România şi construite în funcţie de evaluarea competenţei profesionale, abaterilor disciplinare şi a opţiunii individuale, a anunţat, recent, Compania Naţională Poşta Română.

Pe de altă parte, administratorul special al Oltchim Râmnicu Vâlcea a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că activitatea combinatului va fi redusă temporar, începând din 29 iulie 29 iulie, timp de două luni, ‘din motive economice şi tehnologice’, iar 715 angajaţi ai societăţii vor fi trimişi în şomaj cu indemnizaţie compensatorie de 80% din salariul de bază.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în procedură de insolvenţă din ianuarie 2013 şi era propus pentru a fi privatizat până în luna iunie a acestui an. În prezent, combinatul funcţionează la 27% capacitate.

Memorandumul cu privire la intrarea în insolvenţă a SC Oltchim SA a fost aprobat de Guvern în data de 23 ianuarie 2013. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Musafir

#27186 Situaţie aproape neschimbată la Oltchim, după un an de insolvenţă

2014-10-04 20:20

http://www.curierulnational.ro/Eveniment/

Guvernul caută în continuare un investitor dispus să preia acţiunile Oltchim SPV
Pentru repornirea unei instalaţii care să crească gradul de producţie, combinatul are nevoie de 15 mil. euro
Salariaţii au de primit salarii restante


La mai bine de un an de la intrarea în insolvenţă, combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află aproape în aceeaşi situaţie ca în momentul declanşării procedurii, având în continuare nevoie de investiţii majore pentru repornirea unei instalaţii care să crească gradul producţiei.
Pe de altă parte, dezinteresul investitorilor faţă de acţiunile combinatului stârneşte îngrijorare în rândul guvernanţilor, oficialii cerând actualei conduceri a Oltchim să aibă o atitudine mai activă şi mai deschisă faţă de investitori şi să continue procesul de privatizare cu mai multă determinare, neezitând să-şi intensifice eforturile pentru găsirea soluţiilor de finanţare a societăţii.
"Guvernul doreşte să găsească o rezolvare corectă pentru un combinat de talia Oltchim, însă trebuie demonstrată o atitudine activă şi deschisă în relaţia cu investitorii interesaţi de preluarea societăţii", a transmis ieri ministrul Economiei, Constantin Niţă, conducerii companiei, cu ocazia vizitei efectuate la combinat.
În cadrul discuţiilor, reprezentanţii combinatului Oltchim SA i-au adus la cunoştinţă ministrului Economiei problemele cu care se confruntă societatea, respectiv nevoia de finanţare, estimată la 15 milioane de euro, pentru repornirea unor instalaţii care să crească gradul de utilizare a capacităţilor de producţie, astfel încât să se ajungă la nivelul de rentabilitate al combinatului.
Totodată, conducerea companiei i-a prezentat ministrului planul de plată a restanţelor salariale pentru angajaţii Oltchim care, încă din septembrie anul trecut, primesc lunar salariile, cu un decalaj istoric de aproximativ două luni, menţionând că se fac eforturi pentru aducerea lor la zi.

"Se doreşte o soluţie de dezvoltare a combinatului, şi nu de închidere a acestuia. Trebuie să avem cu toţii răbdare şi încredere că în cel mai scurt timp posibil se vor rezolva problemele combinatului Oltchim", le-a transmis ministrul Economiei salariaţilor Oltchim.

Unii investitori sunt interesaţi de funcţionarea în sistem integrat a Oltchim cu Arpechim

Niciun investitor nu s-a arătat interesat de preluarea acţiunilor Oltchim SPV până la termenul-limită de vineri, motiv pentru care administratorii judiciari vor supune votului creditorilor propunerea de reluare a licitaţiei, ţinând cont de faptul că o parte dintre investitori, interesaţi de funcţionarea în sistem integrat a combinatului Oltchim cu rafinăria Arpechim, au solicitat un nou termen de 30 de zile.
"Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim SA,  RomInsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, informează că, până la această dată, un număr de patru potenţiali investitori a achiziţionat Caietul de prezentare care detaliază procedura şi etapele vânzării fluxului de producţie al Oltchim SA. La expirarea termenului-limită, consorţiul de administratori judiciari a consemnat că nu a fost depusă nicio ofertă angajantă din partea investitorilor interesaţi", anunţau la sfârşitul săptămânii trecute administratorii judiciari.
Potrivit acestora, o parte dintre investitori, interesaţi de funcţionarea în sistem integrat a combinatului Oltchim cu rafinăria Arpechim, au solicitat un nou termen de 30 de zile, motivat de orizontul de timp în care estimează că vor finaliza negocierile pentru preluarea rafinăriei odată cu Oltchim SPV.
"În acest sens, consorţiul de administratori judiciari va convoca Adunarea creditorilor şi va supune aprobării acesteia repetarea procedurii cu un nou termen-limită de depunere a ofertelor angajante", notau atunci administratorii judiciari.

Ministrul Constantin Niţă le-a comunicat celor prezenţi că demersurile legale pe care le poate face Guvernul pentru a facilita funcţionarea integrată a combinatului Oltchim cu rafinăria Arpechim sunt într-un stadiu foarte avansat, ceea ce, cu siguranţă, va răspunde interesului investitorilor care au cerut în acest sens o prelungire a termenului de depunere a ofertelor angajante

 

Musafir

#27187 50.000 de euro, ONORARIU LA OLTCHIM pentru firmele care gestionează insolvenţa

2014-10-04 20:26

http://www.realitatea.net/50-000-de-euro

 

50.000 de euro pe lună plus bonusuri şi comisioane - acesta este onorariul firmelor care se ocupă cu administrarea specială a Oltchim. Realitatea TV a intrat în posesia actului ce prevede onorariile pentru gestionarea insolvenţei. În perioada ianuarie-aprilie, sute de muncitori de la Oltchim au protestat pentru recuperarea restanţelor salariale.

În hârtia semnată de reprezentanţii consorţiului ce se ocupă de gestionarea procedurii de insolvenţă se menţionează: "Un onorariu fix de 50.000 de Euro pe lună, datorat începând cu data deschiderii procedurii şi până la finalizarea acesteia. Plata onorariului va fi efectuată începând cu luna septembrie 2013". Adică odată cu depunerea şi acceptarea planului de reorganizare şi restructurare.

Din actul obţinut de Realitatea TV reiese că administratorul judiciar poate obţine avantaje duble din modul în care au fost stabilite comisioanele: "Un onorariu procentual de 5%, aplicat sumelor distribuite creditorilor în situaţia confirmării unui plan de reorganizare, precum şi sumelor obţinute din valorificarea bunurilor debitoarei. Un onorariu procentual de 10%, aplicat sumelor obţinute din recuperări creanţe".

Acest lucru înseamnă că administratorul poate aplica un comision la recuperarea creanţelor şi apoi, încă unul, odată cu transferul sumelor către creditori.

Salariaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au cerut in timpul ultimelor proteste achitarea restanţelor salariale, dar şi elaborarea unei strategii de repunere în funcţiune a combinatului vâlcean la o capacitate de peste 65%.
Guvernul a aprobat, în 23 ianuarie 2013, Memorandumul cu privire la intrarea in insolventa a SC Oltchim SA. Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consorţiul format din Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring RPRL.
 

Musafir

#27188 Re: Re: Re: CUM ESTE PIPEREA,....???? GARANTAT PIPEREA....!!!!!

2014-10-04 21:16

#26880: - Re: Re: CUM ESTE PIPEREA,....???? GARANTAT PIPEREA....!!!!! 

 

50.000 de euro pe lună plus bonusuri şi comisioane - consorţiul format din Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring RPRL.

 Plan de Reorganizare S.C. OLTCHIM S.A. Ramnicu Valcea...????

https://www.youtube.com/  MIN. 1,26  " Eu fac promisiuni pe care eu mi le respect, nu promisiuni doar asa ca sa ma aflu in treaba, pentru ca nu sunt politician..., VA POT GARANTA CA LA SFARSITUL LUNII AUGUST AVEM UN PLAN DE REORGANIZARE LA OLTCHIM... " => PIPEREA&CO 18 iun. 2014

http://www.rominsolv.ro/


Musafir

#27189 Re: Piperea despre insolventa Oltchim: este un caz de care voi putea vorbi studentilor 20 de ani de

2014-10-05 05:09

#27179: - Piperea despre insolventa Oltchim: este un caz de care voi putea vorbi studentilor 20 de ani de acum 

 

Piperea despre insolventa Oltchim: este un caz de care voi putea vorbi studentilor 20 de ani de acum incolo

http://www.wall-street.ro/

Insolventa Oltchim este un caz de care va putea vorbi studentilor 20 de ani de acum incolo, spune avocatul Gheorghe Piperea, a carui societate Rominsol a fost nominalizata ca administrator judiciar al combinatului. Avocatul a povestit pentru wall-street.ro care vor fi primii pasi in aceasta insolventa, ce datorii ar putea fi sterse si care sunt beneficiile acestei variante de restructurare a companiei.


Consiliul de administratie al Oltchim a nominalizat societatea Rominsolv, controlata de Gheorghe Piperea, alaturi de BDO Business Restructurig, ca administratori judiciari ai Oltchim. Cererea de insolventa a companiei a fost depusa vineri la Tribunalul Valcea si va fi judecata pe 30 ianuarie. Tribunalul va numi apoi administratorii judiciari.

Este insolventa varianta corecta pentru Oltchim? „Cu siguranta. Sunt multe motive. Oltchim nu poate fi salvata prin privatizare, ca urmare a datoriilor foarte mari. Nimeni nu da un leu pe o companie care are 800 de milioane de euro datorii si care mai si sta, fiind, practic, aproape inchisa operational”, considera Gheorghe Piperea.

Insolventa poate permite stergeri masive de creante

Cunoscutul avocat da ca exemplu, Arpechim si sectia de pvc, care sunt inchise chiar si de mai mult timp.

Care sunt avantajele insolventei in aceasta situatie? „In insolventa se pot obtine niste finantari imediate care sa reporneasca activitatea. De asemenea, se pot vinde rapid unele active excedentare pentru a face rost de cash. In fine, in insolventa se pot opera esalonari, reduceri sau chiar stergeri masive de creante. Spre exemplu creanta AVAS, de 250 milioane de euro, va putea fi stearsa, fara teama de a considera aceasta masura drept ajutor de stat”, mai spune Piperea.

De ce sunt finantarile mai accesibile in insolventa? Avocatul a explicat ca imprumuturile sau creditele acordate pe perioada insolventei au un statut special, platile fiind prioritizate, iar in cazul unui falimentul, cei care acorda aceste imprumuturi se situeaza ierarhic chiar si in fata creditorilor garantati, fiind primii care isi recupereaza banii.

Importante sunt, potrivit avocatului, si efectele imediate ale deschiderii procedurii - suspendarea automata a executarilor silite si a actiunilor contra debitorului, inghetarea valorii creantei, obligarea furnizorilor de utilitati la continuarea contractului, anularea actelor debitorului din perioada suspecta si asa mai departe.

Electrica Furnizare a declasat spre exemplu o procedura de executare silita impotriva Oltchim, iar primele licitatii sunt programate luna viitoare. Aceste executari, ca oricare altele deja demarate sau care se vor demara, se vor opri insa imediat ce se va deschide procedura insolventei.

„Insolventa Oltchim nu e cea mai rea solutie, e singura solutie”, Piperea

Ce obiective are, personal, avocatul in aceasta insolventa, daca va ramane administrator judiciar?

„Vreau sa am in Oltchim un caz - scoala, in care sa pot demonstra ca insolventa poate fi o solutie de salvare mult mai sanatoasa si viabila decat privatizarea; dupa un succes al acestei insolvente, toata teoria juridica si economica va fi scrisa altfel. Nu doar Oltchim va arata altfel dupa insolventa, ci si toata industria de pe orizonatala sa. Nu doar locurile de munca de la Oltchim vor fi salvate, ci si locurile de munca a peste 20 de mii de oameni ce depind de Oltchim. Iar dintr-un mare "producator" de pierderi (6 mil euro pe luna in prezent), Oltchim va putea re-deveni un mare contribuabil la bugetul central si la cel local. Este o provocare profesionala si teoretica pentru mine, un caz de care voi putea vorbi studentilor mei 20 de ani de acum incolo”, conchide Gheorghe Piperea.

De ce ar putea schimba succesul insolventei Oltchim teoria juridica si economica? Piperea a explicat ca juridic insolventa este perceputa ca un final, cand de fapt nu este neaparat nevoie sa fie asa. In plus, implicatiile sunt si economice pentru ca trecerea unei companiei sub protectia tribunalului prin insolventa, fiind aparata de creditori, poate oferi avantaje competitive unei companii.

Numirea celor doi administratori judiciari revine Tribunalului Tribunalului Valcea. Acelasi tribunal va trebui sa decida daca accepta cererea de intrare in insolventa a Oltchim, masura propusa Guvernului de ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Guvernul a decis sa ceara intrarea in insolventa a Oltchim dupa ce anul trecut a esuat in incercarea de a-l privatiza.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Sursa foto: Agerpres



Musafir

#27190 Pierderile Oltchim sunt duble faţă de vânzări

2014-10-05 05:14

http://www.curierulnational.ro/

 

Situaţia financiară, aprobată deja de Adunarea Creditorilor, indică o cifră de afaceri de 498 mil. lei în 2013 şi pierderi de 945 mil. lei
În timp ce veniturile totale nu au depăşit 623 mil. lei, cheltuielile au însumat 1,57 miliarde lei


În lipsa finanţării de care are nevoie pentru repornirea unor instalaţii care să crească gradul de utilizare a capacităţilor de producţie, Oltchim a înregistrat în continuare pierderi majore, aproape duble faţă de cifra de afaceri.
Potrivit rezultatului financiar consolidat, aprobat recent de acţionarii Oltchim la aceeaşi dată la care a fost aprobat şi raportul administratorilor judiciari, anul trecut cifra de afaceri a combinatului abia a însumat 498 milioane lei, iar veniturile totale 623 milioane lei, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 1,57 miliarde lei, ceea ce a făcut ca în 2013 pierderea înregistrată de Oltchim să fie de 947,7 milioane lei.
Combinatul se confruntă cu mari dificultăţi financiare, având nevoie de nu mai puţin de 15 milioane de euro, pentru repornirea unor instalaţii care să crească gradul de utilizare a capacităţilor de producţie, astfel încât să se ajungă la nivelul de rentabilitate al combinatului.
Până la termenul limită de la sfârşitul lunii martie, niciun investitor nu s-a arătat interesat de preluarea acţiunilor Oltchim SPV, motiv pentru care administratorii judiciari propun reluarea licitaţiei, ţinând cont de faptul că o parte dintre investitori, interesaţi de funcţionarea în sistem integrat a combinatului Oltchim cu rafinăria Arpechim, au solicitat un nou termen de 30 de zile.
"Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim SA, RomInsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, informează că, până la această dată, un număr de patru potenţiali investitori a achiziţionat Caietul de prezentare care detaliază procedura şi etapele vânzării fluxului de producţie al Oltchim SA. La expirarea termenului-limită, consorţiul de administratori judiciari a consemnat că nu a fost depusă nicio ofertă angajantă din partea investitorilor interesaţi", anunţau atunci administratorii judiciari.

Investitorii ar fi interesaţi de preluarea SPV împreună cu Arpechim

Potrivit acestora, o parte dintre investitori, interesaţi de funcţionarea în sistem integrat a combinatului Oltchim cu rafinăria Arpechim, au solicitat un nou termen de 30 de zile, motivat de orizontul de timp în care estimează că vor finaliza negocierile pentru preluarea rafinăriei odată cu Oltchim SPV.
"În acest sens, consorţiul de administratori judiciari va convoca Adunarea creditorilor şi va supune aprobării acesteia repetarea procedurii cu un nou termen-limită de depunere a ofertelor angajante", notau atunci administratorii judiciari.
Contactat telefonic, Niculae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring SPRL, a declarat pentru Curierul Naţional că astăzi va avea loc Adunarea creditorilor. "Luni va avea loc Adunarea Creditorilor. Pentru a putea elabora planul de reorganizare al Oltchim va trebui mai întâi să selectăm investitorul care să cumpere SPV-urile şi Rafinăria. În planul de reorganizare vor fi menţionate sumele care trebuie distribuite creditorilor, inclusiv salariile compensatorii ale salariaţilor disponibilizaţi, salariaţii fiind consideraţi salariaţi privilegiaţi", a declarat administratorul judiciar.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim, aflat în insolvenţă din luna ianuarie a anului trecut.
Potrivit raportului auditorului independent PKF Finconta, la 31 decembrie 2013, Oltchim a înregistrat capitaluri proprii negative de 2,29 miliarde de lei (511 milioane de euro), o pierdere contabilă aferentă exerciţiului de 947,6 milioane de lei, iar datoria curentă netă este de 3,48 miliarde de lei (777 milioane de euro). La data aprobării situaţiilor financiare consolidate, SC Oltchim SA nu avea un plan de reorganizare care să indice măsuri de redresare, aprobat de adunarea creditorilor, conform prevederilor Legii 85/2006, privind procedura insolvenţei. Situaţia indică existenţa unei incertitudini semnificative care ar putea pune la îndoială capacitatea SC Oltchim SA de a-şi continua activitatea şi, prin urmare, va fi inaptă să îşi execute obligaţiile în cursul desfăşurării normale a activităţii", se arată, printre altele, în raportul de audit realizat de PKF Finconta

 

Musafir

#27191 Re: Guvernul a şters oficial datoriile Rompetrol.

2014-10-05 05:34

#25605: - Guvernul a şters oficial datoriile Rompetrol.  

 http://www.gandul.info/

Guvernul a şters oficial datoriile Rompetrol. Statul va încasa în total 270 din cele 760 de milioane de dolari cu care a creditat compania

După aproape un de tergiversare între Palate, memorandumul încheiat de Guvern cu The Rompetrol Group pentru stingerea datoriilor fostei rafinării Midia Năvodari, în jurul căreia omul de afaceri Dinu Patriciu şi-a construit în anii 2000 afacerea, a fost aprobat miercuri prin Hotărâre de Guvern.

Premierul Victor Ponta şi-a pus astfel semnătura pe actul normativ  prin care statul va încasa efectiv doar 270 din cele 760 de milioane de dolari cu care a creditat Rompetrol în 2003. Cu perspectiva incertă că, din cei 18% cu care rămâne acţionar în companie, va scoate în următorii ani profit şi cu7 promisiunea unui Fond de investiţii din partea kazahilor.

"Hotărârea este finalizată cu observaţiile de la Finanţe şi de la Justiţie, dar facem cum a spus Curtea Constituţională. Vreau să dăm un semnal clar că salvăm investiţiile în România", a spus Ponta, evitând astfel să îşi asume ca un eşec încercarea de a trece Memorandumul prin lege, cu votul Parlamentului. Niciun oficial al Guvernului nu a dorit însă să ofere vreo explicaţie legată de aceste observaţii care ar însoţi avizele miniseriale.

Astfel, dacă Guvernul Năstase a creat fereastra legală prin care Rompetrol a primit o poziţie mai avantajoasă decât statul care l-a creditat, dacă Guvernul Boc a pus poliţişti fătră atribuţii legale “să negocieze”, Guvernul Ponta închide subiectul fără a pune pe masă ce compensaţii realiste s-au negociat concret cu oficialii kazahi în contul celor 400 de milioane rămase. Calculul actualei puteri ar fi, potrivit explicaţiilor fostului şef al OPSPI, Gabriel Dumitraşcu, cel care a semnat acordul, gaz kazah ajuns în România la un preţ mai mic, prin conductele Gazprom.

Hotărârea de Guvern, la presiunea CCR

„Se sting, pe cale amiabilă şi reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V. De asemenea, The Rompetrol Group N.V. se angajează ferm să achiziţioneze un număr de acţiuni emise de Societatea „Rompetrol Rafinare” S.A. Constanţa, reprezentând 26,6959 % din capitalul social în schimbul a 200 milioane dolari SUA şi obligaţia corelativă a părţii române de a oferi spre vânzare aceste acţiuni.Totodată se reglementează principiile referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii în sectorul energetic sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul The Rompetrol Group N.V. va fi de 150 milioane dolari SUA şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%”, a rezumat Guvernul, la finalul şedinţei.

Decizia Guvernului vine după ce, la finalul anului trecut, Curtea Constituţională a declarant neconstituţională încercarea Executivului şi a Parlamentului de a trece acordul cu kazahii prin lege. În motivarea deciziei luate pe 21 noiembrie, dar publicate o lună mai târziu, pe 21 decembrie în Monitorul Oficial, judecătorii arată că Parlamentul a încălcat Constituţia intrând în jocul Guvernului şi aprobând Memorandumul cu Rompetrol prin lege şi  îi semnalează premierului, jurist de profesie, „lacune în înţelegerea instituţiilor de drept” prin iniţierea proiectului de lege în această formă.

Concret, Curtea Constituţională susţine că termenii în care s-a semnat acordul conduc la concluzia că acesta este un contract de stat şi nicidecum un memorandum. În aceste condiţii, Parlamentul s-a substituit Guvernului adoptându-l şi a încălcat principiul că „nimeni nu este mai presus de lege” votând un act normativ pentru un caz individual.

Judecătorii, care au luat cu majoritate de voturi această decizie îi răspund de altfel şi lui Victor Ponta, care a susţinut public că, odată atacat memorandumul la CCR, există riscul întrării în insolvenţă a rafinăriei Rompetrol. „Decizia Curţii Constituţionale nu va produce niciun efect asupra existenţei, conţinutului şi efectelor juriduce pe care contractul de stat le produce între părţile semnatare”, arată Curtea, dându-i premierului şi soluţia rapidă pentru a-şi pune în praactică ceea ce a negociat cu kazahii: hotărârea de Guvern.

Ce prevede Memorandumul

Memorandumul cu Rompetrol pentru stingerea litigiului şi, implicit, ştergerea datoriilor istorice ale companiei în contul unor investiţii promise, a fost semnat în februarie 2013, statul fiind reprezentat de OPSPI.

În ianaurie 2013, Victor Ponta i-a dat afacerea Rompetrol pe mână ministrului pentru Energie, Constantin Niţă. Pe 15 februarie se semna un acord cu KazMunaiGaz, iar trei zile mai târziu se suspenda procesul intentat de statul roman în 2010 pentru recuperarea datoriilor.

Pe scurt, statul a acceptat să vândă 26% din pachetul său cu 200 de milioane de dolari, luându-şi măsuri de precauţie ca restul de 18% să nu poată fi diluat de KazMunaiGaz timp de 3 ani.

Ca o compensaţie, deocamdată numai pe hârtie s-a făcut un acord pentru un fond de investiţii comun kazaho-român care să susţină financiar dezvoltarea rafinăriei. Mai exact, kazahii susţin că vor veni cu 150 de milioane de dolari plus 30 de milioane pentru a acoperi partea României, într-o societate comercială 80%-20% care să facă prin credite bancare investiţii de până al un miliard în următorii 7 ani în România. Între acestea, o centrală de cogenerare la Midia şi câteva sute de noi benzinării.

În afacerea fondului, profitul va reveni în primă fază exclusiv KazMunaiGaz, până la recuperarea celor 180 de milioane. Surse guvernamentale au explicat pentru gândul că în calculele de la Palatul Victoria ar intra înfiinţarea unei companii botezate provizoriu "RomKaz" în care Rompetrol şi KazMunaiGaz să fie parteneri 50%-50% şi să se impună astfel în regiune. Prin această companie ar fi plănuită şi legarea României la conducta SouthStream, un alt proiect aflat deocamdată pe hârtie, printr-o prelungire din Bulgaria la Negru Vodă, construită cu bani din Kazahstan.

Cronologia unei afaceri

Octombrie 2003 – Prin ordonanţa OUG 118/ 2003, Guvernul Năstase reglementează subscrierea integrală de către statul român a tututor obligaţiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) rezultate din conversia unei creanţe a rafinăriei Petromidia, în valoare totală de 570,3 milioane euro (aproximativ 762 de milioane de dolari), cu scenadenţa în 7 ani.

August 2007 – Omul de afaceri Dinu Patriciu vinde 75% din grupul Rompetrol, implicit Rompetrol Rafinare, companiei de stat din Kazahstran, KazMunaiGaz, contra sumei de 2,7 miliarde de dolari. 1 miliard, s-a estimat la acea vreme, ar fi fost preţul plătit pentru rafinăria în jurul căreia era construită întreaga afacere.

2003-2009 – Grupul Rompetrol plăteşte dobânzile la termen. În total, 249 de milioane de dolari, după cifrele ANAF.

August 2010 – The Rompetrol Group N.V. achită 54 de milioane de euro (în jur de 70 de milioane de dolari) statului român, în contul datoriei

Septembrie 2010 – Rompetrol majorează capitalul, apoi converteşte datoria rămasă într-un pachet de 44,6% din acţiuni, statul pierzând în acest fel pachetul majoritar pe care miza. Cu câteva zile înainte, ANAF pune sechestru pe activele Rompetrol, menţinut şi în prezent.

Octombrie 2010 – Cu mandat de la Emil Boc, ANAF dă în jdecată Rompetrol, reclamând recuperarea integrală a celor 570,3 milioane euro.

Iunie 2011 – Tribunalul Constanţa respinge acţiunea. ANAF face recurs.

Februarie 2013 – OPSPI acceptă vânzarea unui pachet de 26,69% la preţul de 200 de milioane de euro, cu asigurarea că restul de 18% nu vor fi diluate timp de 3 ani şi cu negocierea unui fond de investiţii cu KMG. La termenul stabilit la trei zile după semnarea înţelegerii, statul cere la Curtea de Apel Constanţa suspendarea procesului ca urmare a soluţionării diferendului pe cale amiabilă.

Mai 2013 – legea care parafează acordul este adoptată în Camera Deputaţilor (21 mai 2013 - din 326 de deputaţi, 233 votează pentru: PSD, PNL, PC, minorităţile şi Dan Cristian Popescu de la Forţa Civică) şi în Senat (28 mai 2013 – 83 de voturi pentru, 8 contra şi 4 abţineri), dar este întoarsă de preşedintele Băsescu la reexaminare.

2004-2012 – obligaţiile fiscale achitate de Rompetrol la bugetul de stat sunt de 24.312.276.819 lei, din datele ANAF.Totodată, Guvernul ia în calcul, în nota explicativă a memorandumului că, "după data anulării creanţelor" echivalentul în dolari a sumei achitate cu titlu de obligaţii bugetare "se ridică la aproximativ 8.673 milioane de dolari", luând ca sursă datele Rompetrol Rafinare.

TE INTREABA MARGELATU,MAI SUGI?

#27192 Re: da ma da,da daca i sugi puta lui dumitru,mi o sugi sau ne o sugi si noua?

2014-10-05 05:38


Musafir

#27193 Insolventa Oltchim, gaura neagra pentru ABA Olt

2014-10-05 05:40

#24771: - Re: CE S-A DORIT, A FOST INDEPLINIT: FALIMENT OLTCHIM si ARPECHIM !!!! INCHIS. 

 

http://www.impactreal.ro/

Insolvenţa combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea trage după ea şi alte instituţii financiare din judeţ. Lanţul slăbiciunilor începe de la CET Govora, care a livrat timp de aproape un an abur tehnologic şi energie electrică pentru combinat fără a-şi recupera banii, până la 1 mai 2014, dar situaţia se dovedeşte a fi o adevărată gaură neagră pentru alte instituţii vâlcene. ABA Olt, de exemplu, se află în situaţia ingrată de a fi nevoită să livreze apă pentru Oltchim, fără a-şi recupera datoriile uriaşe pe care combinatul le acumulează în fiecare lună. Potrivit directorului economic al ABA Olt, Lenuţa Dobrinescu, în momentul intrării în insolvenţă a societăţii Oltchim, respectiv în luna ianuarie 2013, datoriile cu care ABA Olt s-a înscris la masa credală a Oltchim se cifrau la 13 milioane de lei noi. Lunar, ABA Olt furnizează apă pentru Oltchim în valoare de 550.000 de lei, sumă care se adaugă la datoriile acumulate anterior. „Această insolvenţă ne-a adus mari probleme, pentru că suntem obligaţi să le furnizăm utilităţi, iar ei se obligă să nu ne plătească. Uzinele Sodice Govora sunt, în schimb, un bun-platnic.”, spune directorul economic al ABA Olt. În aceste condiţii, este pentru prima oară când conducerea instituţiei îşi pune problema de a nu putea acoperi salariile tuturor celor 1004 salariaţi, câţi lucrează în prezent la ABA Olt. În plus, judeţele Vâlcea, Sibiu, Braşov sau Olt susţin şi activitatea ABA Olt din judeţele Covasna şi Harghita, unde economia nu poate susţine activitatea.

SA I TRAGA PICASSO NUMAI UEEE,asa ca de plecare

#27194 DA ARE RASPUNSURI;SI A PREGATIT VALIZA,PLEACA DUPA TAMBALAGIU

2014-10-05 05:42


Musafir

#27195 Re: Re: BATE GONGUL FALIMENTULUI!!!!!!!!!

2014-10-05 06:03

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-10-05 06:21



Musafir

#27197 ptr 27165

2014-10-05 06:28

bai frate te-a calcat norocul si ai de munca mult timp de acum in colo .apr 2000 la pitesti plus la valcea 


Musafir

#27198 anii lui Brucan

2014-10-05 09:11

insolventa inseala aparenta

DAI INAINTE DE A PLECA SA I O SUGI LA PICASSO

#27199 anii lui Brucan nu o sa i prinzi CERNEVEEE,te a chemat la el

2014-10-05 09:41


Musafir

#27200

2014-10-05 11:26

AUTORULE BAGA FRATIOARE CA TU SI CU FOTA CE MAI RECITATI PE AICI,UNU LA UN CAPAT SI ALALT LA ALT CAPAT.SI DA MA FOTA ITI SUGEM CE FREI TU,E BINE?