Lipsa Timbrelor pentru psihologi=Prostitutie Intelectuala!

Quoted post

no comment

#479 Re: Re: Re: Confidentialitatea actului psihologic este in pericol

2012-04-09 15:26

#478: psiholog - Re: Re: Confidentialitatea actului psihologic este in pericol

COMUNICAT
privind necesitatea timbrarii avizelor psihologice


In ultima perioada organele de urmarire penala si mass-media au facut publice numeroase cazuri de savarsire a infractiunilor de fals si uz de fals vand ca obiect activitatea de evaluare psihologica si avizele psihologice.
De asemenea, psihologii romani reclama necesitatea unui control mai strict al circuitului de emitere si utilizare a avizelor psihologice, precum si lipsa unui sistem de raportare a avizelor psihologice eficient, care sa fie accesibil autoritatilor competente prin intermediul autoritatii profesionale.
Colegiul Psihologilor din Romania a solicitat atat Ministerului Administratiei si Internelor, Politia Rutiera, precum si Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, realizarea de comun-acord a unui sistem functional de raportare si utilizare a avizelor psihologice eliberate.
Prin aceasta masura, emiterea avizelor psihologice ar deveni o activitate securizata atat pentru autoritatile publice, cat si pentru beneficiari sau psihologi.
Din pacate, autoritatile publice nu au raspuns pozitiv unui asemenea demers, motivand de fiecare data lipsa cadrului legal, respectiv, lipsa fondurilor necesare implementarii unor asemenea masuri.
Totodata, Colegiul Psihologilor din Romania constata o lipsa de preocupare a  autoritatilor publice in ceea ce priveste securitatea si calitatea serviciilor psihologice in Romania, dar si abuzul autoritatilor publice in recunoasterea unor entitati prestatoare de servicii psihologice, corelata de cele mai multe ori cu scaderea valorii si calitatii serviciilor psihologice prestate de catre furnizorii romani de servicii psihologice.
Avand in vedere cele prezentate mai sus, Colegiul Psihologilor din Romania va initia in perioada imediat-urmatoare a campanie de informare a autoritatilor publice centrale (Presedintia Romaniei, Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei, ministere, etc.) si nu numai, cu privire la necesitatea reglementarii de comun-acord a regimului de emitere si utilizare a avizelor psihologice in Romania, dupa cum urmeaza :

  1. Realizarea unui sistem informatic de raportare si utilizare a avizelor psihologice in Romania si
  2. Elaborarea si implementarea sistemului de timbrare a avizelor psihologice.

Prin implementarea celor doua sisteme la nivel national se reduce in mod semnificativ riscul infractiunilor de fals si uz de fals avand ca obiect avizele psihologice, realizandu-se totodata o crestere semnificativa a calitatii actului psihologic, precum si a valorii sale publice in Romania.
Nu in ultimul rand, cresterea gradului de securitate a avizelor psihologice prin implementarea sistemului de timbrare va crea premisele eliminarii practicii ilegale si intaririi disciplinei financiar-fiscale.

Presedinte
Prof. univ. dr. Mihai Anitei

Raspunsuri

no comment

#480 Re: Re: Re: Re: Confidentialitatea actului psihologic este in pericol

2012-04-09 15:29:18

#479: no comment - Re: Re: Re: Confidentialitatea actului psihologic este in pericol

COMUNICAT

privind confidențialitatea actului psihologic

 

 

Potrivit dispozițiilor art. 4 alin. (2) din Legea nr. 213/2004, confidențialitatea actului psihologic este protejată prin lege și reprezintă o obligație a fiecărui psiholog.

Astfel, actul normativ nu stipulează nicio distincție între specialitățile psihologilor, treptele de specializare ale acestora sau forma de atestare profesională. De asemenea, actul normativ se adresează atât psihologilor care își exercită actul profesional în domeniul public cât și psihologilor care își exercită actul profesional în domeniul privat, fără nicio deosebire.

Potrivit dispozițiilor art. 9 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004, aprobate prin H.G. nr. 788/2005, psihologul este obligat sa pastreze confidențialitatea în legatura cu faptele și informatiile despre care a luat la cunoștință în exercitarea atribuțiilor profesionale (rezultatele aplicarii metodelor si tehnicilor de evaluare si asistenta psihologica, precum si orice alte date personale ale beneficiarului persoana fizica evaluata psihologic), fiind interzisă utilizarea acestora in interes personal sau in beneficiul unui tert.

Rezultatele evaluarilor psihologice pot fi prezentate catre o alta persoana sau entitate numai cu acordul persoanei evaluate.

Astfel, avizele psihologice sau alte rezultate ale evaluarii psihologice pot fi prezentate unei terte persoane sau unei alte entitati numai de catre persoana fizica evaluata sau cu acordul persoanei fizice evaluate.

Datele cuprinse in avizul psihologic sau rezultatele directe ale evaluarii psihologice au caracter confidential si reprezinta date cu caracter personal ale persoanei evaluate, care, in conditiile legii, nu pot fi aduse la cunostinta altei persoane fizice sau juridice de catre psihologul examinator, decat in conditiile existentei acordului din partea persoanei evaluate.

Psihologul răspunde disciplinar pentru încălcarea confidentialității actului psihologic.

 

 

Președinte

Prof. univ. dr. Nicolae MITROFAN