Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#28587 Gheorghe Piperea: „Ne vom plăti datoriile către CET până în 2016"

2014-11-03 12:00

Gheorghe Piperea: „Ne vom plăti datoriile către CET până în 2016"

Fără doar şi poate, administratorul judiciar al SC Oltchim, Gheorghe Piperea, nu este o persoană simpatizată în Vâlcea, nici sindicaliştii, nici muncitorii, dar nici oficialităţile locale nu prea îl au la inimă. Piperea a fost prezent la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Vâlcea şi a încercat să dea explicaţiile în ceea ce priveşte situaţia combinatului chimic, deşi de la intrarea în procedura de insolvenţă este o perioadă destul de mare. Piperea spune că la mijlocul aceste luni se va depune tabelul definitiv al creditorilor: „Pe data de 19 noiembrie vom depune, la judecătorul sindic, aşa numitul tabel definitiv al creditorilor. După 30 de zile vom depune planul de reorganizare care este gata de mult timp. Un rezumat al lui îl vom depune chiar pe 19 noiembrie, nu vom aştepta 30 de zile. Sigur, la momentul acela mai sunt şi alte discuţii de făcut, mai mult tehnice decât economice".

Creanţa către Oltchim, trecută în categorie nouă

Administratorul judiciar le-a spus celor prezenţi şi care este situaţia relaţiei contractuale dintre Oltchim şi CET Govora: „Creanţa pe care CET o are faţă de Oltchim se compune din două mari categorii, care au un regim juridic extrem de diferit. Mai întâi este vorba de 137 milioane de lei, care reprezintă creanţa anterioară deschiderii procedurii de insolvenţă şi care figurează în tabelul creanţelor. Deşi, în mod normal, este o creanţă chirografară şi ar trebui să aibă soarta tuturor celorlalte creanţe chirografare, va fi tratată într-o categorie specială, creditări esenţiale. Creanţa, va primi, în momentul în care se va realiza planul, un procent pe care îl estimăm în momentul de faţă la 30 – 35%. În legătură cu creanţa cealaltă, de 63 milioane de lei, este una curentă. Conform legii, aceasta se plăteşte pe măsură ce devine scadentă. Din păcate, până în momentul de faţă, numai o foarte mică parte din această sumă s-a plătit. Este vorba de o plată făcută în septembrie, în jur de 10 milioane lei. Important este de spus că pe luna octombrie, conform cu previziunile noastre, se va efectua o plată de 13 milioane lei, ceea ce înseamnă că, începând din luna octombrie, ne plătim toată factura, atât cea de energie, cât şi cea de abur tehnologic. De asemenea, fără să aşteptăm planul de reorganizare, vom începe să plătim, după un plan agreat cu CET Govora, astfel încât toată această creanţă să fie achitată până la sfârşitul anului 2015".

„Le mulţumesc tuturor miniştrilor"

Piperea a ţinut să le mulţumească tuturor miniştrilor Ministerului Economie cu care a lucrat în perioada trecută, de la declanşarea insolvenţei, deşi nu au făcut lucruri concrete pentru salvarea Oltchim-ului: „Vă rog să nu mă băgaţi în probleme politice pentru că nu mă interesează. Eu ţin să le mulţumesc celor trei miniştri care au avut un rol de mediator, aşa cum l-a avut şi domnul Cîlea. Cu toţi trei am colaborat foarte bine. Oricum, spun din nou că protocoalele sunt semnate de trei părţi, CET, Oltchim şi administratorii judiciari. Acţionarii sunt într-o suspensie a drepturilor sale în procesul de insolvenţă, creditorii controlează procedura, ei controlează activitatea, cu ei trebuie să negociem".

Raspunsuri