Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post

S. MAX

#7954 Petrochimiştii se judecă pentru planul social

2013-09-25 15:26

"Circa 80 de foşti angajaţi ai Oltchim se judecă în instanţă cu compania, pentru a-şi primi salariile com­pen­sa­torii (<< planul social >>).

<< Nu sînt toţi cei disponibilizaţi, ci a­ceia care au apucat să se înscrie în termenul legal pentru începerea ac­ţiunii, dar nu trebuie să vină toţi, pen­tru că, dacă vom cîştiga, soluţia e va­labilă şi pentru ceilalţi >>, ne-a explicat li­derul sindicatului Unirea, Marin Du­mitru. Azi, este al doilea termen la ju­decătorul sindic, în Vîlcea. Pînă a­cum, judecătorul a cerut contractul colectiv, ca să vadă dacă prevede vreun termen pentru plata acestor drepturi, şi programul de concedieri. << O parte dintre ei au contracte cu Petrom, în ca­re termenul este de 5 zile de la în­che­ierea raporturilor de muncă, iar la cei cu contracte la Oltchim nu e trecut nici un termen >>, ne-a mai spus Du­mi­tru. Planul social este de circa 50.000 lei/persoană. Foştii angajaţi şi-au pri­mit salariile restante şi acum iau in­dem­nizaţie de şomaj şi venit de com­pletare pînă la nivelul salariului net pe care l-au avut (între 1.200 şi 1.500 de lei). Cei care au rămas angajaţi ur­mea­ză să primească, pe 4 octombrie, abia restul de salariu pe luna iunie."

Preluare articol scris de C. Popescu si publicat astazi 25.09.2013 in Curierul zilei http://www.curier.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=51321&Itemid=375

Raspunsuri


Musafir

#7955 Re: Petrochimiştii se judecă pentru planul social

2013-09-25 17:29:24

#7954: S. MAX - Petrochimiştii se judecă pentru planul social

Doresc să vă reamintesc că una dintre promisiunile guvernului USL, atunci când acesta a preluat puterea, se referea la privatizarea Combinatelor Arpechim Pitești și Oltchim Râmnicu-Vâlcea, această privatizare urmând să fie soluția pentru salvarea a peste 3000 de locuri de muncă.

Acum, la mai bine de un an de când guvernul „Uniunii Soluțiilor Lipsă” se află la conducerea țării, această promisiune a rămas neonorată și, mai mult decât atât, soarta celor două combinate pare să fie pecetluită.

De la începutul anului 2013, angajații Combinatului Arpechim Pitești protestează în stradă. Motivele pentru care au recurs la acest gest sunt cunoscute. Muncitorii de la Arpechim își revendică drepturile lor salariale și sunt nemulțumiți din cauza faptului că Ministerul Economiei nu a prezentat o strategie viabilă pentru salvarea locurilor de muncă de la Arpechim.

Din păcate însă, după ce au fost mințiți și amăgiți cu promisiuni în campania electorală de către USL, oamenii au fost anunțați că urmează disponibilizările, consorţiul de administratori judiciari  trimițând  prin poştă pentru 327 de angajaţi ai Arpechim înştiinţările de încetare a contractelor de muncă.

Această decizie a generat o stare de  nemulţumire generală din cauza faptului că autorităţile nu au prezentat criteriile de disponiblizare şi nici ce se va întâmpla cu persoanele rămase fără loc de muncă în viitor, întărindu-se idea că nu există un plan social. Starea de nesiguranță și incertitudine este accentuată deoarece, deși li s-au promis salarii compensatorii, oamenilor nu li se exlică  în mod clar de unde vor veni banii pentru aceste plăţi.

Angajații de la Arpechim au fost anunțați că vor pleca acasă, fără să li se comunice însă când vor primi banii pentru salariile compensatorii şi în ce cuantum, nici o sumă de bani nefiind precizată în înştiinţarea de disponibilizare.  Mai mult decât atât, liderii sindicali au precizat că unii salariati vor să conteste în instanță programul de concedieri, deoarece ei cred că acest program este ilegal.

Doamnelor și domnilor deputați,

Situația de la Arpechim Pitești este una deosebit de gravă, iar răspunderea pentru  această criză socială și economică din județul Argeș aparține guvernului USL, care nu a tratat și gestionat cu responsabilitate cazul Arpechim.

Vă mulțumesc !

Cabinet parlamentar Teodorescu Cătălin  Florin, deputat PDL de Argeș