Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Fosta şefă de cabinet a lui Şova susţine că Mihai Bălan încasa paraîndărăt de la senator

/ #49045 Fosta şefă de cabinet a lui Şova susţine că Mihai Bălan încasa paraîndărăt de la senator

2016-11-16 18:16

Răsturnare de situaţie în dosarul în care procurorii DNA îi acuză pe senator şi pe fostul director general al societăţii vâlcene că au devalizat bugetul CET Govora

13 decembrie este noul termen până la care a fost amânat marţi, 15 noiembrie, procesul (dosar nr. 526/1/2016) intentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) de procurorii DNA senatorului PSD Dan Şova şi fostului director general al CET Govora SA Mihai Bălan, pentru dare şi luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Marţi, un fost partener de afaceri şi cei mai de încredere doi angajaţi ai lui Şova au dezvăluit judecătorilor instanţei supreme circuitul banilor încasaţi de la societatea vâlceană şi “comisioanele” reţinute de fiecare parte implicată în înţelegeri. Fosta şefă de cabinet a lui Şova a dezvăluit şi “paraîndărătul” recuperat de Mihai Bălan direct de la senator, în valoare de “25% din contractul cu CET Govora”, potrivit celor susţinute de ea. La următorul termen, vor fi audiaţi şi alţi martori în acest dosar.

“Comision” lunar, remis cash prin intermediari de încredere ai senatorului

Cei trei martori audiaţi marţi, la propunerea procurorilor anticorupţie, au relatat cum, timp de mai mulţi ani, s-au încasat câte 10.000 de euro plus TVA de la CET Govora SA în baza unor contracte de asistenţă juridică şi plătit, mai departe, câte 5.000 de euro sub formă de abonament lunar firmei senatorului PSD, conform convenţiilor verbale iniţiate în prealabil de Şova.
Astfel, avocatul Teodor Voinescu (Cabinet de Avocatură “Săvescu, Voinescu şi Asociaţii”) a povestit că soţia lui i-a spus, în 2011, că s-a întâlnit cu Dan Şova şi parlamentarul i-a cerut să încheie un contract de asistenţă juridică cu CET Govora SA. Potrivit afirmaţiilor martorului, firma sa a şi prestat servicii de avocatură pentru societatea vâlceană.
“Soţia mi-a spus că urma să-i plătim 5.000 de euro lunar, că aşa a stabilit Şova. S-a încheiat un contract de tip abonament. Lunar, când se încasa factura de la CET Govora, se făcea plata sumei. (...) Duceam banii doamnei Simona Ciurcu. (...) Când se întârzia plata, primeam telefoane de la Ciurcu. Nu-mi dădea nicio chitanţă pentru sumele date. (...) Ne-am bucurat de primirea acelui contract lunar cu CET Govora. Lunar, societatea noastră primea 10.000 de euro plus TVA, din care 5.000 îi dădeam Simonei Ciurcu şi plăteam taxele. (...) S-a întâmplat să facem şi plăţi parţiale deoarece CET Govora întârzia sau achita parţial facturile. (...) Pe Simona Ciurcu am perceput-o ca pe mâna dreaptă a lui Dan Şova. Suma de 5.000 euro lunar reprezenta preţul contractului încheiat de noi cu CET Govora. Nu am colaborat cu juriştii de acolo (de la societatea vâlceană – n.r.). Ne rămâneau circa 40% din cei 10.000 de euro lunar, după ce-i plăteam lui Şova 5.000 de euro şi achitam taxele. (...) El nu a luat contact cu mine, nu am vorbit cu el niciodată. S-a întâmplat că o dată sau de două ori am lasat plicul cu bani secretarei cabinetului şi nu Simonei Ciurcu. Nu am avut discuţii cu Simona Ciurcu despre ce anume reprezentau banii lunari. (...) Deşi CET întârzia plata facturilor, am continuat să încerc să plătesc lunar sumele de bani lui Ciurcu, deoarece mă tot suna şi mă întreba când mă duc să-i duc banii. Ultima plată către Şova s-a făcut prin intermediul şoferului acestuia şi era în 2014. I-am trimis într-un plic sigilat”, a declarat martorul Voinescu.

Şova şi Bălan, prieteni încă din 2006. Rizea, răsplătit pentru înşelarea fratelui.

Fosta şefă de cabinet şi angajata cea mai de încredere a lui Dan Şova, Simona Ciurcu, a fost al treilea martor, ca ordine, audiat marţi de judecătorii ÎCCJ. “Mâna dreaptă” a lui Şova a mai declarat că senatorul şi directorul general al CET Govora SA, Mihai Bălan, sunt prieteni din 2006. Vă reamintim că, în 2013, în plenul Consiliului Judeţean Vâlcea şi în prezenţa întregii prese locale, Mihai Bălan a declarat că nu îl cunoştea pe Şova până cu un an sau doi înainte. Simona Ciurcu a mai explicat şi că 25% din contractul cu CET ar fi reprezentat “paraîndărăt” pentru directorul general al societăţii vâlcene. “Sunt prieteni, Bălan venea şi pe la firma de avocatură. (...) Am făcut calculele şi mi-a cerut să-i aduc două plicuri. Mi-a cerut să rămân în birou, a numărat banii, erau cam 2.500 de euro în fiecare. Plicul mare mi-a cerut să-l trimit la recepţie, că o să vină Cristina Popescu, directoarea de la Romfilatelia, să-l ridice, iar cealaltă sumă, care era pentru Bălan, a zis că se vede cu el şi a pus plicul în buzunar. Mi-a mai cerut câteva luni ulterior să-i calculez acelaşi procent. Banii erau din contul societăţii de avocatură”, a arătat Simona Ciurcu. Ea a mai susţinut că, tot prieteni fiind, Dan Şova şi Cristian Rizea s-au înţeles să cumpere, respectiv să vândă imobilul închiriat ambasadei arabe, deşi clădirea aparţinea fratelui lui Rizea, Bogdan. Când a aflat de tranzacţia încheiată, Bogdan Rizea i-ar fi făcut plângere penală deputatului PSD.

“Şova mi-a zis, râzând, că mă fac părtaşă la infracţiunea de fals”

La termenul de marţi, Simona Ciurcu a depus la dosar trei documente, dintre care unul scris de mână chiar de ea la solicitarea senatorului Şova, prin care se parafau termenii financiari ai înţelegerii cu Cristian Rizea. “Erau nişte înscrisuri de mână conform cărora Rizea ar fi primit de la Şova două sume de 200.000 şi 300.000 de euro, reprezentând plata unui imobil din Strada Louis Blanc din Bucureşti. Era un râs total. Am încercat să aflu dacă s-au plătit banii, iar Şova mi-a zis, râzând, că mă fac părtaşă la infracţiunea de fals. M-a asigurat că este în regulă. Am semnat şi am ieşit din birou. Rizea nu venise cu vreo geantă pentru a lua banii din vânzarea imobilului. (...) (Ulterior – n.r.) Şova mi-a dat încă un înscris ce conţinea un text identic, dar tehnoredactat. Mi-a zis să le păstrez. Le-am scanat şi i le-am trimis lui Şova pe mail. În după-amiaza aceleiaşi zile, a venit prietenul meu (martorul Brâncuş, administrator al imobilelor închiriate Ambasadei Kuweitului pentru 15.000 de euro lunar, audiat înaintea şefei de cabinet a senatorului - n.r.) şi mi-a zis că Rizea i-a vândut lui Şova imobilul, dar că a luat ţeapă, deoarece îi plăteşte câte 5.000 de euro pe lună. Eu ştiam că a primit toţi banii, iar prietenul meu ştia de la Rizea că o să se plătească în rate. La câteva zile l-am întrebat pe Şova dacă i-a plătit banii lui Rizea. Mi-a explicat că proprietatea era a fratelui său, Bogdan Rizea, iar Şova voia neapărat să cumpere acel imobil şi ştia că nu o să-l ia niciodată de la fratele său. Mi-a cerut să plătesc 5.000 de euro pe lună, cash, către Rizea. (...) Şova m-a asigurat că nu-i problemă, dar eu ştiam că puteam fi chemată de autorităţi să dau explicaţii. Rizea a încasat lunar banii, doi sau trei ani”, le-a declarat magistraţilor Simona Ciurcu. Senatorul Dan Şova şi directorul general al CET Govora, Mihai Bălan, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA - Structura centrală în ianuarie 2016. Parlamentarul este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi un alt cabinet de avocatură decât cel deţinut de parlamentar. Bălan este acuzat de trafic de influenţă şi abuz în serviciu, încheind în înţelegere cu Şova contracte de asistenţă juridică cu mai multe cabinete de avocatură, inclusiv cu cel al parlamentarului PSD, deşi situaţia nu o impunea, iar CET Govora avea angajaţi şase jurişti. Mărturia Simonei Ciurcu de marţi, 15 noiembrie, i-ar putea agrava încadrarea fostului director general al societăţii vâlcene.

http://saptamana.net/