Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

NOUA METODĂ DE VÂNZARE NU A FOST CONFIRMATĂ ÎN INSTANŢĂ Vânzarea Oltchim, cu viteza melcului

/ #49039 NOUA METODĂ DE VÂNZARE NU A FOST CONFIRMATĂ ÎN INSTANŢĂ Vânzarea Oltchim, cu viteza melcului

2016-11-15 21:12

NOUA METODĂ DE VÂNZARE NU A FOST CONFIRMATĂ ÎN INSTANŢĂ
 

Vânzarea Oltchim, cu viteza melcului

BURSA 15.11.2016

*  Ministerul Economiei spune că s-au făcut paşi importanţi în procesul de vânzare a "Oltchim", dar nici măcar nu a început să primească oferte
     *  Ministerul Economiei: "Există interes pe piaţă pentru pachetele de active Oltchim"
       Ministerul Economiei vrea să lase impresia că totul merge strună la vânzarea Oltchim, după ce compania a anunţat, în luna august, că se va vinde pe bucăţi şi nu aşa cum era prevăzut în planul de reorganizare - prin trans¬ferul activelor pe un vehicul special SPV.
     "Aşa cum vă este cunoscut, în luna august, SC Oltchim SA a anunţat iniţierea procesului de vânzare prin pachete de active", ne-a răspuns Ministerul Economiei, prin Biroul de Presă, la solicitarea să ne spună care este stadiul actual al privatizării Oltchim, câţi investitori sunt interesaţi în acest moment de combinat şi pentru care dintre cele nouă pachete şi-au arătat interesul.
     Reprezentanţii Ministerului au mai adăugat, fără să răspundă în clar: "În acest sens, s-au făcut paşi importanţi, acest proces se desfăşoară într-un mod profesionist, transparent şi nediscriminatoriu şi există interes pe piaţă pentru pachetele de active".
     Paşii făcuţi, din august până acum, nu pot fi, nicicum, numiţi "importanţi", căci schimbarea de strategie a fost anunţată înainte să fie agreată de creditori şi înainte ca planul de reorganizare să fie modificat în instanţă. Creditorii "Oltchim" au fost convocaţi, la Tribunalul Vâlcea, abia pe 23 noiembrie, ca să discute confirmarea modificării planului de reorganizare, după ce, la Adunarea creditorilor din 19 octombrie, le-a fost prezentată evoluţia demersurilor întreprinse în legătură cu proiectul de modificare a strategiei de vânzare a societăţii debitoare.
     În plus, la Adunarea creditorilor, Banca Transilvania a solicitat prezentarea unui material care să cuprindă informaţii detaliate cu privire la componenţa celor nouă pachete de active (implicit cu menţionarea creditorilor garantaţi cu fiecare în parte dintre acestea) pe care consultantul le-a identificat şi demersurile efectuate în vederea valorificării acestora.
     Însă nimic din toate acestea nu este îngrijorător pentru Ministerul Economiei, ba din contră, totul este "profesionist şi transparent". "În perioada imediat următoare, SC Oltchim SA va transmite celor interesaţi mai multe detalii, care le vor permite acestora să formuleze o ofertă neangajantă", ne-a mai transmis Ministerul Economiei.
     Adică, până acum, nu s-a făcut nici o ofertă, spune Ministerul. Atunci, ce paşi "importanţi" s-au făcut? Dacă asta ar intra la categoria "paşi importanţi", atunci trebuie spus că au fost angajate, drept consultanţi, firmele AT Kearney şi White Case, pentru 1,3 milioane de euro, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de ziarul BURSA, în august. Consultanţii probabil au trimis nişte e-mailuri către posibili investitori, dar cam atât, căci metoda de vânzare, promovată de aceştia, dar şi de companie şi de minister încă nu este aprobată.
     Aşa arată profesionalismul şi transparenţa, la Ministerul Economiei.
     Autorităţile se aşteptau ca noul proces de privatizare să fie finaliazat până la finalul anului, dar calendarul va fi întârziat, după cum arată lucrurile.
     Decizia de schimbare a metodei de privatizare a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru "Oltchim" şi a transmis că opinează că procesul de vânzare astfel cum figurează în planul de reorganizare aprobat va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).
     Reprezentanţii Ministerului Economiei ne-au mai transmis: "MECRMA este încrezător în derularea cu succes a procesului de reorganizare, şi continuă dialogul cu Comisia Europeană, pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de societate, ceea ce va oferi certitudine juridică atât potenţialilor investitori, societăţii cât şi creditorilor".
     Acum Ministerul pare să se delimiteze de procesul de vânzare, deşi, în august, Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiior cu Mediul de Afaceri (MECRMA), Costin Borc, s-a grăbit să declare că, încă de la începutul mandatului său, şi-a stabilit printre priorităţi Oltchim.
     Domnia sa a spus, atunci: "Mi-am stabilit printre priorităţi, încă de la începutul mandatului meu, Oltchim. Astăzi, compania şi-a anunţat intenţia de vânzare prin pachete de active şi sper ca, până la finalul anului, Oltchim să aibă o ofertă angajantă.
     Deşi este în insolvenţă, situaţia financiară a SC Oltchim SA s-a îmbunătăţit, ceea ce ne dă speranţă în găsirea unui investitor, deci pentru un viitor sustenabil al activităţilor economice ale companiei, în condiţii de piaţă.
     Menţinerea activităţii industriale în zona Râmnicu Vâlcea şi păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare pentru noi".
     Acum, Ministerul ne-a transmis: "Pentru că societatea se află în procedură de insolvenţă, iar acţionarul stat nu are prerogative în această perioadă, administratorul judiciar poate clarifica detaliile viitoarelor etape ale procesului de vânzare.
     Începând cu 30 ianuarie 2013, Societatea Oltchim se află în procedura insolvenţei în baza Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, având ca administrator judiciar Consorţiul format din Rominsolv S.P.R.L. şi B.D.O. Business Restructuring S.P.R.L., din aprilie 2015 fiind în proces de reorganizare judiciară, mai adaugă reprezentanţii Ministerului.
     Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim), ne-a declarat recent că ia în considerare să participe la privatizarea Oltchim, după ce autorităţile vor demara oficial procesul de vânzare.
     PCC este cel mai important acţionar minoritar al Oltchim, deţinând 32,34% din acţiunile combinatului.
     Avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai Oltchim, a declarat în luna august că există deja trei investitori serioşi interesaţi să achiziţioneze cele nouă pachete de active scoase la vânzare de autorităţi, însă a refuzat să precizeze despre ce investitori ar fi vorba, potrivit News.ro.
     Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania. 

     * Oltchim - profit net de 16,1 milioane lei, după primele nouă luni
     Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro), comparativ cu pierderi de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro) raportate în perioada similară a anului trecut, arată rezultatele trimestriale transmise luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
     "Societatea Oltchim SA a înregistrat în perioada ianuarie-septembrie 2016 cele mai bune rezultate din activitatea curentă de la intrarea în procedura insolvenţei (fără a lua în considerare influenţa în anul 2015 a profitului scriptic determinat de anularea datoriilor conform planului de reorganizare) realizând profit, spre deosebire de perioadele anterioare când a fost înregistrată pierdere", arată raportul companiei.
     În perioada ianuarie-septembrie 2016, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 555,1 milioane lei (123,7 milioane euro), în scădere cu 2,7% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, când Oltchim a realizat afaceri în sumă de 570,5 milioane lei (126,8 milioane euro).
     "Cu toate că societatea a crescut cantităţile de produse finite comercializate, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cifra de afaceri este mai mică la nouă luni din cauza scăderii preţurilor de vânzare, la produsele petrochimice, pe pieţele internaţionale", se menţionează în raport.
     Oltchim SA realizează 74% din cifra de afaceri din exporturi, iar evoluţia preţurilor de vânzare a fost determinată de scăderea preţului petrolului.
     "Vânzările la export şi pe piaţa intracomunitară, în primele nouă luni 2016, au fost de 91 milioane euro. Importurile şi achiziţiile intracomunitare, în valoare de numai 18 milioane euro, au determinat o balanţă externă pozitivă a societăţii, de 73 milioane euro", potrivit raportului.
     La 30 septembrie 2016, Oltchim avea datorii totale de 1,34 miliarde lei, în scădere nesemnificativă faţă de nivelul din septembrie 2015, de 1,36 miliarde lei.