Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Oltchim va transmite mai multe detalii companiilor interesate de privatizare,

/ #49036 Oltchim va transmite mai multe detalii companiilor interesate de privatizare,

2016-11-15 13:03

Oltchim va transmite mai multe detalii companiilor interesate de privatizare, ca să poată formula oferte neangajante

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) va transmite "în perioada imediat următoare" celor interesați de privatizare mai multe detalii, care le vor permite acestora să formuleze o ofertă neangajantă, precizează Ministerul Economiei, în urma unei solicitări News.ro.

"Pentru că societatea se află în procedură de insolvență iar acționarul stat nu are prerogative în această perioadă, administratorul judiciar poate clarifica detaliile viitoarelor etape ale procesului de vânzare", a transmis Ministerul Economiei, în urma unei solicitări News.ro.

În luna august, Oltchim a anunțat inițierea procesului de vânzare prin pachete de active.

Ministerul Economiei arată că, în acest sens, s-au făcut pași importanți, iar acest proces se desfășoară "într-un mod profesionist, transparent și nediscriminatoriu" și există interes pe piață pentru pachetele de active.

"MECRMA este încrezător în derularea cu succes a procesului de reorganizare și continuă dialogul cu Comisia Europeană, pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de  societate,  ceea ce va oferi certitudine juridică atât potențialilor investitori, societății cât și creditorilor", spun oficialii Ministerului Economiei.

Surse aproapiate negocierilor au declarat anterior, pentru News.ro, că cel puțin două companii sunt interesate să preia activele Oltchim: Chimcomplex, societate controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, și grupul germano-polonez PCC, acționart minoritar al combinatului.

Ulterior, PCC a confirmat, pentru News.ro, că va depune oferte pentru toate pachetele de active scoase la vânzare.

PCC și Chimcomplex au participat și la procesul de privatizare a Oltchim din 2012, dar au pierdut competiția în fața lui Dan Diaconescu.

Ulterior, statul a anulat privatizarea, sub pretextul că Dan Diaconescu nu a dovedit că dispune de sumele promise pentru cumpărarea pachetului majoritar. În prezent, Dan Diaconescu se află în închisoare, unde execută o pedeapsă de cinci ani și șase luni pentru șantaj.

Contactat de agenția de presă News.ro, avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului, spune că vânzarea activelor Oltchim avansează, însă este nevoie de răspunsul Comisiei Europene privind ștergerea datoriilor companiei.

"În momentul de față sunt niște proceduri de urmat cu cei de la Comisia Europeană și nu se pot spune foarte multe lucruri despre privatizare. Se așteaptă un răspuns de la Uniunea Europeană pentru că este o anchetă pe rol. Eu sper să se termine anul acesta", a declarat Piperea, pentru News.ro.

La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a anunțat că a deschis o investigație aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român și continuarea aprovizionării Oltchim de către companii de stat, în pofida deteriorării situației financiare a combinatului, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

Compania a intrat în insolvență în ianuarie 2013, după privatizarea eșuată cu Dan Diaconescu din 2012.

Oltchim are ca administrator judiciar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL, din aprilie 2015 fiind în proces de reorganizare judiciară.

Statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puțin 307 milioane euro.

Statul, care deține 54,8% din acțiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu și-a exprimat interesul să preia compania.

Oltchim a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro), comparativ cu pierderi de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro) raportate în perioada similară a anului trecut.

În perioada ianuarie-septembrie 2016, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 555,1 milioane lei (123,7 milioane euro), în scădere cu 2,7% comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut, când Oltchim a realizat afaceri în sumă de 570,5 milioane lei (126,8 milioane euro).

Combinatul are în prezent circa 2.000 de salariați. Oltchim este singurul producător din România de clor și polieter polioli și exportă 74% din producție.

http://www.profit.ro/stiri/economie/oltchim