Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Chimistii Uniti pe facebook

/ #48814 Chimistii Uniti pe facebook

2016-09-26 15:38

Chimistii Uniti a distribuit postarea publicată de Sindicatul Dreptate si Adevar Oltchim.
 

Sindicatul Dreptate si Adevar Oltchim
 

Astazi 26.09.2016, Sindicatul Dreptate si Adevar din S.C. OLTCHIM S.A., a participat la Comisia de Dialog Social organizata la nivelul Prefecturii Valcea.
In cadrul sedintei am prezentat urmatoarele probleme de ordin economic si social, cu care se confrunta S.C. OLTCHIM S.A., solicitand:
1. Analiza si decizie privind cauzele si efectele incidentului din data de 09.08.2016, cand un incendiu a mistuit un depozit din cadrul S.C. OLTCHIM S.A..
SINDICATUL DREPTATE SI ADEVAR considera ca adevaratele cauze si efecte ale incendiului sunt:
Cauze
 Neaplicarea masurilor dispuse in urma controalelor efectuate de personalul SSU din cadrul S.C. OLTCHIM S.A.;
 Utilizarea fondurilor in alte directii, ( cumparare de autoturisme noi), in loc sa se achizitioneze materiale si echipamente destinate prevenirii incendiilor si accidentelor de munca;
 Lipsa sau nefunctionarea detectoarelor de incendiu, care au rolul de a semnaliza centralizat orice incendiu din S.C. OLTCHIM S.A.;
 Nefunctionarea camerelor de supraveghere video, amplasate in diverse puncte din S.C. OLTCHIM S.A., prin intermediul carora se putea depista incendiul in faza incipienta.


Efecte
 Pana in prezent nu s-a prezentat lista de inventar cu materialele si echipamentele depozitate, distruse de incendiu, cu atat mai mult valoarea acestora;
 Nu s-au prezentat costurile necesare reabilitarii depozitului (material de constructie, echipamente electrice, echipamente termice, etc.).
In concluzie, consideram ca personalul din S.C. OLTCHIM S.A., cu atributii in acest sens si-a facut datoria si principalii vinovati ar fi Administratorii Judiciari, Administratorul Special si Directorul General Adjunct, care au ignorat masurile dispuse de organele de specialitate si control.
Cerem sa se prezinte un raport care sa cuprinda , in detaliu, cauzele, efectele si pagubele produse (materiale si echipamente depozitate si degradarea cladirii).
Solicitam ca ISU Rm Valcea sa efectueze urgent un control in S.C. OLTCHIM S.A. si sa prezinte un raport cu neregulile constatate si masurile impuse.
2. Stadiul sigurantei in functionare a instalatiilor tehnologice, respectiv masurile de siguranta si securitate in munca.
S.C. OLTCHIM S.A. sa prezinte sub semnatura Administratorilor Judiciari, Administratorului Special si Directorului General Adjunct, un raport privind stadiul realizarii masurilor de SSM si stadiul realizarii investitiilor pentru functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor tehnoligice.
ITM Valcea sa efectueze un control in S.C. OLTCHIM S.A. privind aplicarea normelor de Sanatate si Securitate in Munca.
3. Prezentarea motivelor ce au generat investigarea S.C. OLTCHIM S.A., de catre Comisia Europeana, privind stergerea datoriilor prin Planul de Reorganizare.
S.C. OLTCHIM S.A. este in procedura de reorganizare, conform Planului de Reorganizare confirmat de catre Judecatorul Sindic in data de 22.04.2015, dar se pare ca nu s-a respectat legislatia europeana si astfel este in derulare procedura de infringement privind stergerea creantelor Electrica si AAAS, respectiv creanta CET Govora privind livrarea de utilitati ( energie termica si electrica).
Solicitam:
I. Pozitia Ministerului Economiei, privind acest dezacord intre legislatia Romaniei si cea europeana, raportul Administratorilor Judiciari si Administratorului Special privind acest dezacord, reprezentantii Electrica si AAAS sa prezinte public ce i-a determinat sa permita stergerea creantelor in loc sa fie convertite in actiuni.
II. Intrunirea de urgenta a Adunarii Generale a Creditorilor pentru inlocuirea Administratorilor Judiciari si intrunirea Adunarii Generale a Actionarilor pentru inlocuirea Administratorului Special, astfel incat Administratorii Judiciari si Administratorul Special, desemnati ulterior, sa stabileasca o strategie clara de salvare a S.C. OLTCHIM S.A. de la faliment.

4. Prezentarea gradului de realizare punctuala a prevederilor din Planul de Reorganizare.

In Scenariul A din Planul de Reorganizare se arata ca S.C. OLTCHIM S.A. va functiona cu instalatia OXO, ( care in perioada scursa pana in momentul de fata a functionat discontinuu fiind oprita si repornita in mod repetat), iar in scenariul B din Planul de Reorganizare, S.C. OLTCHIM S.A. trebuia sa functioneze cu instalatia AF-DOF , instalatie care nu functioneaza.
S.C. OLTCHIM S.A. functioneaza cu Electroliza cu Membrana si Propenoxid-Polieteri.
Daca nu functioneaza instalatia OXO, masurile din Planul de Reorganizare nu s-au indeplinit. Pentru ca acest Plan de Reorganizare incalca prevederile Art. 95 din Legea 85/2006 si nu respecta nici scenariile de functionare, rezulta ca S.C. OLTCHIM S.A. se indreapta spre faliment.

Administratorii Judiciari au avut grija ca in luna August 2016, Adunarea Generala a Creditorilor sa prelungeasca actualul Plan de Reorganizare cu inca un an, dar nimeni nu doreste modificarea acestui plan, pentru salvare.
Solicitam Ministerului Economiei sa convoace de urgent Adunarea Generala a Actionarilor pentru a modifica actualul Plan de Reorganizare din partea debitorului, acest plan sa fie modificat de specialisti in domeniu.

Solicitam ancheta privind:

 Neelaborarea Planului de Reorganizare pentru S.C. OLTCHIM S.A. de catre creditorii Electrica si AAAS, conform Legii 85/2006, in calitatea acestora de creditori ce detin peste 20% din totalul creantelor;
 Neelaborarea Planului de Reorganizare de catre debitorul S.C. OLTCHIM S.A., determinata de dezinformarea Ministerului Economiei de catre Administratorul Special, in sensul ca in S.C. OLTCHIM S.A. nu sunt specialisti ;
 Lipsa de atitudine a conducerii executive a S.C. OLTCHIM S.A., fata de adresa transmisa de Administratorul Special catre Ministerul Economiei, in care mentiona ca nu se poate elabora un Plan de Reorganizare din partea debitorului, din lipsa de specialisti.
Mentionam ca aceasta adresa a Administratorului Special catre Ministerul Economiei, a fost prezentata in Adunarea Generala a Actionarilor din 11.12.2014 si se gaseste in arhiva S.C. OLTCHIM S.A..

Cu deosebita stima,

Biroul Executiv al SDA

Presedinte – Buse Vasile Daniel
Vicepresedinte – Lazaroiu Dumitru
Secretar – Iliescu Cosmin Gheorghe