Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

JAF LA OLT. !!! SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA.: OLTCHIM CAND RUPE TACEREA ?????

/ #48807 GUVERNANTII SE ASTEAPTA SA MARITE OLTCHIM PE BUCARELE, PANA LA SFARSITUL ANULUI

2016-09-26 11:44

GUVERNANTII SE ASTEAPTA SA MARITE OLTCHIM PE BUCARELE, PANA LA SFARSITUL ANULUI

Înghesuială mare la poarta Oltchim
 
O ofertă angajantă pentru Oltchim, de la un investitor străin sau român, este aşteptată până la finalul acestui an, a anunţat viceprim-ministrul Costin Borc, ministrul Economiei, la întâlnirea de la Râmnicu Vâlcea cu administratorii judiciari şi conducerea combinatului. „Până la finalul anului cred că vom avea o ofertă angajantă de la un investitor, străin sau român. Climatul este foarte bun acum pentru găsirea unui investitor care să continue să dezvolte partea viabilă a Oltchim”, a arătat ministrul Economiei. Conform unui comunicat oficial, ministrul Economiei s-a întâlnit săptămâna trecută, la Oltchim cu administratorii judiciari şi conducerea combinatului, pentru a discuta stadiul procesului de vânzare în contextul procedurii de insolvenţă a companiei. Cu acest prilej, ministrul Borc a apreciat că, de la lansarea procesului de vânzare, s-au făcut paşi importanţi pentru a asigura un proces transparent şi nediscriminatoriu. 
 
160 de societăţi, interesate de Oltchim
 
Nu mai puţin de 160 de potenţiali ofertanţi au fost interesaţi să afle informaţii generale despre companie. Aceştia urmează să depună oferte angajante până la sfârşitul anului, pentru a intra în următoarea fază a procesului de vânzare.
„Climatul este foarte bun acum pentru găsirea unui investitor care să continue să dezvolte partea viabilă a Oltchim”, a declarat Costin Borc. „Varianta aleasă, cea a vânzării pachetelor de active, oferă potenţialului cumpărător siguranţă juridică, în conformitate cu măsurile prevăzute de forma actuală a planului de reorganizare şi a constrângerilor suplimentare derivate din cerinţele legate de reglementările în materie de ajutor de stat, dar, pe de altă parte, poate asigura atât vânzarea cu succes a companiei, cât şi maximizarea pentru creditori a veniturilor din acest proces”, precizează ministrul economiei. Combinatul este, însă, în continuare în atenţia Comisiei Europene, reprezentanţii UE fiind în contact permanent cu oficiali din Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, referitor la această problemă. Comisia Europeană a fost notificată de partea română cu privire la decizia modalităţii de vânzare şi a paşilor stabiliţi în proces. Combinatul vâlcean a fost scos la vânzare pe bucăţi, activele fiind divizate în nouă pachete separate, iar părţile interesate sunt invitate să depună scrisori de intenţie până la data de 30 septembrie 2016 pentru oricare dintre pachete. Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70% din producţia sa. Combinatul a intrat în procedură de insolvenţă în ianuarie 2013. Investitorii pot depune scrisori de interes pentru oricare sau pentru toate pachetele de active până la 30 septembrie 2016. 
 
Statul speră să obţină minim 307 milioane de euro
 
Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane de euro.
La începutul lunii aprilie a acestui an, Comisia Europeană a anunţat că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către companii de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a combinatului, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.
Compania a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu, din 2012.
Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, nici un investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania. Combinatul chimic a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane de euro) în primul semestru al acestui an şi vânzări de 378,1 milioane lei (84 de milioane de euro), în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La 30 iunie 2016, Oltchim SA înregistra datorii totale în valoare de 1,35 miliarde de lei. Combinatul are în prezent circa 2.000 de salariaţi, fiind singurul producător din România.