Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Nici Borc nu mai ştie cum vrea să privatizeze "Oltchim"

/ #48714 Nici Borc nu mai ştie cum vrea să privatizeze "Oltchim"

2016-09-23 09:24

UN INVESTITOR PENTRU TOATE CELE NOUĂ BUCĂŢI

BURSA 22.09.2016

 Ministrul Economiei Costin Borc insistă să facă declaraţii care dau bine, referitor la privatizarea "Oltchim", fără să ţină cont că sacrifică acurateţea informaţiilor, mai ales că firma este listată la BVB, iar investitorii ar trebui să fie informaţi cum trebuie.
     "Până la finalul anului cred că vom avea o ofertă angajantă de la un investitor, străin sau român (n.r. pentru Oltchim)", a arătat ministrul Economiei, la întâlnirea de la Râmnicu Vâlcea cu administratorii judiciari şi conducerea combinatului. Domnia sa a adăugat: "Climatul este foarte bun acum pentru găsirea unui investitor care să continue să dezvolte partea viabilă a Oltchim".
     Dar, recent, compania a anunţat că va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, înlocuind astfel metoda anterioară de privatizare, printr-un vehicul special SPV.
     Decizia a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru "Oltchim" şi a transmis că opinează că procesul de vânzare astfel cum figurează în planul de reorganizare aprobat va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).
     Astfel, dacă un singur investitor ar cumpăra toate cele nouă bucăţi din Oltchim, aşa cum su..gerată Costin Borc, nu ar fi ca şi cum ar cumpăra întregul?
     Dar Borc, suprinzător, nu a uitat care este noua metodă de privatizare. Ministerul Economiei precizează: "Varianta aleasă, cea a vânzării pachetelor de active, oferă potenţialului cumpărător siguranţa juridică în conformitate cu măsurile prevăzute de forma actuală a planului de reorganizare şi a constrângerilor suplimentare derivate din cerinţele legate de reglementările în materie de ajutor de stat, dar pe de altă parte poate asigura atât vânzarea cu succes a companiei, cât şi maximizarea pentru creditori a veniturilor din acest proces".
     Ministrul Borc a apreciat, ieri, că, de la lansarea procesului de vânzare, s-au făcut paşi importanţi de către Oltchim pentru a asigura un proces transparent şi nediscriminatoriu. În acest sens au fost trimise la peste 160 de entităţi informaţii generale despre companie iar până la sfârşitul lunii, aceştia au timp să îşi exprime interesul de cumpărare pentru a intra în următoarea fază a procesului de vânzare.
     Totodată, Costin Borc a precizat că oficiali din Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri dialoghează constant cu reprezentanţi ai Comisiei Europene pentru a oferi sprijin administratorului judiciar de a maxima şansele de vânzare Oltchim, pentru a salva partea viabilă şi a păstra locurile de muncă. În acest sens, Comisia Europeană a fost notificată de partea română cu privire la decizia modalităţii de vânzare şi a paşilor stabiliţi în proces.
     Ministerul Economiei spune în clar că se consultă cu Comisia Europeană, în problema Oltchim, deşi, recent, a ţinut să dezmintă ferm că vânzarea pe pachete de active a societăţii a fost impusă de la Bruxelles, aşa cum au susţinut unele surse.
     Ministerul a insistat că "cei care decid sunt creditorii", dar planul de reorganizare nu prevede vânzarea de active ale combinatului în pachete, iar noua metodă nu a fost încă discutată în Adunarea Creditorilor, care, în schimb, a aprobat recent prelungirea cu un an a perioadei de reorganizare.
     Combinatul a intrat în procedură de insolvenţă în ianuarie 2013.