Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Cauza probabilă a incendiului de la Combinatul Oltchim - instalaţia electrică îmbătrânită

/ #47911 Cauza probabilă a incendiului de la Combinatul Oltchim - instalaţia electrică îmbătrânită

2016-08-11 08:28

Cauza probabilă a incendiului de la Combinatul Oltchim - instalaţia electrică îmbătrânită

Depozitul numărul 2 de materii prime lichide al combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea a ars în totalitate în noaptea de marți spre miercuri, neînregistrându-se victime. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „incendiul s-ar fi declanșat în urma formării unui arc electric la instalația de alimentare cu energie electrică, izolația îmbătrânită și crăpată ducând la întreținerea acestuia și implicit la aprinderea izolației“.

Fost lider de sindicat: „Instalaţii nerevizuite de la începutul anului 2013“

Până în momentul de faţă, conducerea companiei aflată în insolvenţă tace «mâlc» în legătură  cu această situaţie ce putea fi catastrofală.  În schimb Mihai Diculoiu, fostul preşedinte al Sindicatului Liber Oltchim, a postat pe pagina sa de facebook un comentariu în care semnalează câteva aspecte extrem de grave : lipsa detectoarelor de incendiu cu semnalizare, ignorarea deciziilor organelor  de control privind securitatea  în muncă, instalaţii nerevizuite  de la începutul anului 2013. 

Iată comentariul lui Mihai Diculoiu:

„Incompetenţa şi grandomania administratorului  special Bogdan Stănescu de la SC Oltchim este cauza incendiului din 09.08.2016, orele 23 si 53 min.:
- în loc să existe detectoare de incendiu cu semnalizare rapidă, Bogdan Stanescu cumpără autoturisme, are şofer la dispozitie, face excursii in străinătate, face chefuri pe cheltuiala Oltchim
-acordă conducerii Oltchim salarii individuale lunare in sumă de 12 000 lei
-închiriază activul Ramplast pentru ca Oltchim să piardă lunar suma de 100.000 euro
-înfiinţează sindicate aservite lui
-ignoră deciziile organelor de control privind securitatea şi sănătatea în muncă
-primeşte salariul şi alte drepturi de la SC Oltchim pentru o vizită pe săptămână la Oltchim

-nu a mai efectuat revizii la instalaţii din 30.01 2013
Este nevoie să se intervină urgent pentru ancheta acestui incident pentru a nu se genera altele cu efecte mai grave. În judeţul Vâlcea, nu are nimeni curajul să elimine aceşti  impostori care au devenit şi adevărate pericole pentru salariaţii Oltchim şi popu.laţia judetului Valcea.? »  susţine fostul preşedinte al Sindicatului Liber Oltchim.

 

În jur de 150 de pompieri au stins incendiul în trei ore

Incendiul a fost anunţat marţi, la ora 23.56, şi a  fost lichidat după trei ore.   Potrivit purtătorului de cuvânt al   al ISU, Octavian Fulger, nu au fost victime, însă  au ars materiale depozitate în interiorul halei (folie de polietilenă, saci de hârtie, material lemnos etc.), suprafața afectată totalizând aproximativ 1.000 mp.  La operațiune au participat 71 de pompieri militari ai ISU Vâlcea cu 15 autospeciale de intervenție și 28 de pompieri civili cu patru autospeciale din cadrul Serviciului Privat pentru Situații de Urgență (SPSU) Oltchim, echipaje ale SAJ Vâlcea și forțe de ordine din cadrul IPJ Vâlcea. În sprijinul pompierilor au acționat și forțe ale SPSU CET Govora.  

http://www.indiscret.ro/articol