Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Reintors de la Moscova, „generalul” Constantin Roibu vrea din nou in fruntea Oltchim

/ #46900 Reintors de la Moscova, „generalul” Constantin Roibu vrea din nou in fruntea Oltchim

2016-05-19 11:40

Reintors de la Moscova, „generalul” Constantin Roibu vrea din nou in fruntea Oltchim

Published on 17 mai 2016 in mafie romaneasca by dan badea

Generalul” Constantin Roibu, fostul manager al Oltchim planuieste revenirea in fruntea combinatului valcean. Desi au trecut patru ani de cand a fost obligat sa demisioneze, el inca mai organizeaza sedinte private cu actuali sau foşti angajaţi din combinatcare i-au ramas loiali dupa ce a devalizat societatea si a lasat-o cu o datorie de peste 700 milioane de euro. Desigur, fostul manager sustine ca urmareste redresarea societatii care l-a imbogatit si intentioneaza sa revina la conducerea ei doar pentru ca ar fi singurul care o poate redresa.

In paralel, administratorii judiciari ai combinatului, Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring SRL,  anunta ca, dupa 10 ani de pierderi, societatea a trecut in sfarsit pe profit. „Oltchim SA a inregistrat in trimestrul I 2016, pe total activitate, un profit brut de 1,3 milioane euro si un indicator EBITDA pozitiv de 4,3 milioane euro, respectiv de 11,4% din cifra de afaceri care a fost in cuantum de 37,8 milioane euro. Ultimul an in care societatea a inregistrat profit total din activitatea curenta a fost 2006” – se anunta intr-un comunicat de presa postat pe site-ul societatii.

Ex-managerul Constantin Roibu, praduitorul Oltchim are insa tupeul imaginarii unui nou plan de salvare a societatii, un plan in care prietenii lui din Federatia Rusa ocupa locul central. Acesta este si motivul pentru care, la sfarsitul anului trecut el a apelat, din nou, la ei vizitandu-i la Moscova. Conform unei surse din imediata sa apropiere, Roibu ar fi stabilit in capitala Federatiei Ruse ce trebuie facut pentru a prelua din nou controlul combinatului valcean. Intermediarul sau in relatia cu asa-zisii investitori rusi interesati in preluarea combinatului este vechiul lui prietenAlexander Dokychuk, un personaj extrem de dubios care sustine, cand vine in Romania, ca este fie reprezentantul TISE ( Technologies, Investments, Services, Energy), fie al Business Center for Economic Development of CIS, fie alGAZPROM sau al altor firme rusesti cu renume. Este acelasi personaj implicat si in escrocheria din 2012 a „privatizarii” Oltchim, derulata prin Dan Diaconescu, rusul fiind vizitat atunci personal la Madrid (in calitatea lui de reprezentant al TISE), de santajistul de la OTV.

In urma cu doi ani, Roibu l-ar fi convins peMihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, sa promoveze proiectul prin care vizeaza preluarea sub control a Oltchim. Vehiculul economic imaginat de cei doi a fost societatea SIF Transilvania Project Management Company SRL Brasov prin care s-a intentionat atat preluarea combinatului Oltchim, cat si a Rafinariei Arpechim Pitesti, a SC Conpet SA si a resurselor de sare ale SALROM de care este dependenta Oltchim. Obiectivul n-a fost insa atins pana acum deoarece amicul Alexander Dokychuk, cel care s-a angajat sa faciliteze obtinerea finantarii proiectului cu cele cateva sute de milioane de euro necesare, a amanat finalizarea intelegerii invocand tot soiul de pretexte.

Nu numai Fercala a fost luat in calcul de fostul manager, in actiunea sa de revenire la carma Oltchim. El s-a intalnit si cu alte persoane interesate precum Stefan Vuza siVirgil Bancila (patronul, respectiv presedintele Consiliului de administratie de la  de la Chimcomplex Borzesti), afaceristul Sever Muresan (reprezentantul Swiss Investment Found for Emerging Markets) sau Florin Dezideriu Rozescu, cel care sustine ca reprezinta atat interesele companiei rusesti Oil Gas Trade (OGT), cat si ale ROSATOM. Singurii cu care fostul manager n-a reusit sa discute sunt chinezii de la consortiul Junlun-Baota.

Scopul discutiilor a fost acelasi: impunerea planului de salvare conceput de el si aplicat, desigur, tot de el ca director general.

Desi vina pentru dezastrul de la Oltchim este impartita cu echipele guvernamentale care au dus o politica falimentara in ultimul deceniu, vina manangerului Roibu este deja cuantificata si consemnata in documente.

Conform raportului de Insolventa al Oltchim, realizat in martie 2013 de administratorii judiciari, vina si responsabilitatea pierderilor uriase inregistrate de combinatul valcean sunt ale fostei conduceri a Oltchim in frunte cu Constantin Roibu. Este si motivul pentru care in urma cu doi ani, pe 1 mai 2014, a fost depusa la Tribunalul Valcea o actiune în răspundere asupra fostului preşedinte – director al combinatului, Constantin Roibu, şi a directorilor sai de la Economic (Vasile Mandica), Comercial (Veronica Preoteasa si Nicolae Olaru) şi de la Divizia Petrochimică Piteşti (Daniel Mihăescu). Ei arau acuzati atunci de „folosirea bunurilor societăţii în interes propriu sau în interesul altei persoane[…] dispunerea, în interes personal, a continuării activităţii care duce la încetarea de plăţi, folosirea mijloacelor ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi” etc.

In Raportul de Insolventa amintit, au fost identificate trei cauze principale care au creat dezechilibrele financiare uriase si au trimis societatea in insolventa: “masuri manageriale inadecvate si remunerarea non-performantei”, “tranzactii comerciale controlate direct sau indirect de managementul societatii” (fami(g)lia Roibu si prietenii ei) si “investitii ineficiente care au decapitalizat substantial societatea”.

Concret, doar in perioada supusa analizei (2009-2012) managerii Oltchim au incheiat contracte dezavantajoase pentru combinat si au vandut in pierdere, sub costul de productie, catre mai multe firme, multe dintre ele fiind controlate direct sau indirect  de “managementul societatii”, inclusiv catre firme localizate in paradisuri fiscale. S-au pierdut astfel, doar in 3 ani, aproximativ 105 milioane euro.

A fost prezentata chiar si o lista cu firmele de familie ale lui Roibu si prietenilor lui, folosite pentru capusarea la greu a Oltchim, tranzactiile derulate cu aceste firme, atat pentru achizitii cat si pentru vanzari, ridicandu-se la peste 71 milioane de euro doar in trei ani de zile.

Este vorba, printre altele, despre societatileChempro Chemicals (actionari: Roibu Alexandru Calin, Enache Nicolae, Chempro SRL), Protectchim (actionari Enache Nicolae, Horincar Dorel Vasile, Petre Ion Oltchim SA si administrator Roibu Constantin), Comchim Chemical (Neagoie Bogdan Constantin, Neagoie Gheorghita),Designro (46 asociati inclusive Olaru Nicolae Radu – director Comercial Oltchim, iar administrator Constantin Roibu, Nicolae Olaru s.a.), Oltgrup PVC(adetinut de offshorul cipriot  Moonteck Ltd si administrat de Roibu Gheorghe, Cristiana Eugenia Pariza, Alin Smeu s.a.),Euro Urethane (detinut de Oltchim SA si PCC SE si administrat de Constantin Roibusi Wojciech Zaremba), SistemPlast(administrata de Roibu Constantin si altii).

De asemenea, au fost folosite atat pentru aprovizionare cu materii prime (furnizori), cat si pentru desfacere (client) un alt grup de firme: Calvi Trade Limited, Chemimpex Ltd, Polchem Societe Anonime, Kronos Worldwide Limited, Bulrom Gas Romania SRL, Chempro Chemical SRL Valcea(administrator Roibu Alexandru Calin s.a.),Oltgrup PVC SRL (administratori Roibu Gheorghe s.a.), Protectchim SRL (adminRoibu Constantin s.a) etc etc.

 http://presadeinvestigatii.ro/