Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS ALERT OLTCHIM

/ #43453 Greva foamei la Arpechim: „Stăm aici până murim, până ne ia cu targa!”

2015-09-09 10:27

Greva foamei la Arpechim: „Stăm aici până murim, până ne ia cu targa!”

Ne tot parvin veşti proaste de la Arpechim, un complex industrial cândva etalon la nivel naţional, astăzi pe cale să devină o ruină. Ultimele măsuri radicale în ceea ce priveşte aşa-zisa reorganizare se vor solda cu sute de şomeri, iar din acest motiv unii salariaţi au decis să intre în greva foamei. Dacă ieri protestau în faţa pavilionului aproximativ 10 angajaţi, astăzi se anunţă încă 20-30 de adepţi ai acestei forme de protest extrem.

Poliţia e cu ochii pe ei

O maşină de poliţie e parcată undeva în umbriş, aproape de intrare. Agenţii sunt gata să intervină dacă apar manifestări violente. Ambulanţele încă n-au sosit, căci greviştii nu sunt deocamdată în pericol de inaniţie. Au lângă ei bidoane mari cu apă, care le-ar asigura hidratarea şi supravieţuirea vreme de câteva zile. De văzut însă ce se va întâmpla dacă liderii de sindicat şi directorii rămân indiferenţi faţă de protest. Oamenii sunt decişi să meargă până la capăt şi să accepte suferinţa pricinuită de lipsa hranei. Ce i-a determinat să recu_rgă la acest gest extrem am aflat la faţa locului, stând de vorbă cu Dinu Mircea, şef de formaţie în cadrul SPSU (n.r. – pompieri).

Se desfiinţează secţii întregi

„Degeaba spune directorul Pârvu că nu se fac, ştie foarte bine că urmează să se facă disponibilizări. Vă arăt actele oficiale (n.r. – angajatul Dinu Mircea scoate actele din dosar şi ni le prezintă ca dovadă). La Piteşti vor fi concediaţi peste 120 de oameni, în partea cealaltă, la Vâlcea, aproximativ 100. Noi suntem de la Piteşti, din cadrul serviciului SPSU. Problema gravă nu e doar că se fac concedieri, ci faptul că se desfiinţează complet o secţie. Gândiţi-vă că secţia noastră urmează să fie rasă din fabrică şi imaginaţi-vă că sunt sute de tone de substanţe periculoase care ar putea produce un incendiu. Noi credem că e nevoie de pompieri. Ca explicaţie, cică aduc o firmă privată în locul nostru. Când s-a emis primul comunicat cu privire la disponibilizări, erau specificate nişte criterii de concediere (randament, pregătire profesională, disciplină ş.a.m.d.) S-a făcut un abuz! Nu s-a ţinut cont de aşa ceva. Să vă explic: pe 19 august s-a dat o notificare de la Vâlcea în care apar persoanele care urmează a fi disponibilizate. Noi nu eram pe acea listă. Pe 27 august primim un alt comunicat (despre care dl. Pârvu zicea că nu are habar), în care apare organigrama pe Piteşti cu persoanele disponibilizate, secţii întregi. Ulterior, după ce am solicitat o argumentare, a spus că nu mai are nevoie de noi, că substanţele periculoase vor fi, oricum, transferate. Păi, când se face transferul, e nevoie de pompieri. Asta e explicaţie de director? Astea sunt explicaţii puerile! Dacă e cum spune el, că nu ştie, atunci de ce mai este director?”

„E un abuz pe criterii sindicale şi politice!”

„Credem că e un act abuziv, pe criterii sindicale (noi, majoritatea, suntem la Vâlcea, la Marcu – e plecat în munţi, nu răspunde la telefon) şi politice. Rămân oamenii lui Pârvu care s-au înscris în PLR şi fac parte din biroul municipal al PLR fără o justificare; el rămâne cu 160 de milioane salariu (n.r. – 16.000 lei noi) şi de asta am recu_rs la acest gest extrem. Nu avem un termen pentru greva foamei. Mâine or să ni se alăture şi alţi colegi (20 -30), din alte secţii. La noapte ne găsiţi tot aici şi mâine la fel! Şi o să stăm aici până murim, până ne ia cu targa! Atât de gravă e situaţia!” – a încheiat ferm Dinu Mircea.

Ce spune directorul Pârvu

Contactat telefonic de redacţia „Argeşul”, Marius Pârvu, director al Diviziei Petrochimice Bradu, a declarat: „Am avut un dialog cu angajaţii, în urma discuţiei s-au iscat nemulţumiri, iar decizia lor, personală, a fost să intre în greva foamei. Eu le-am explicat motivele, le-am spus adevărul, dânşii nu au înţeles sau nu au acceptat situaţia. Concret, este vorba despre un plan de reorganizare aprobat de judecătorul sindic (n.r. – judecător cu atribuţii speciale în cadrul procedurilor de faliment şi insolvenţă), pe care, dacă nu-l urmăm, riscăm să intrăm în faliment. Pot să vă mai spun că, în momentul de faţă, nu a primit nimeni niciun preaviz de concediere şi nu a fost luată nicio decizie în acest sens. Dânşii şi-au asumat această măsură de protest, deşi, aşa cum spuneam, le-am comunicat doar faptul că există un plan de reorganizare”.

http://www.ziarulargesul.ro/greva