Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

NEWS STIRI

/ #42676 Privatizarea CET Govora ar însănătoşi oare societatea vâlceană? Ar ţine departe DNA de noi?

2015-07-30 08:15

Privatizarea CET Govora ar însănătoşi oare societatea vâlceană? Ar ţine departe DNA de noi?

Asanarea societăţii politice, mediatice, administrative a început cu Oltchimul. Ne amintim cu toţii de anii anteriori în care dacă erai prieten cu Roibu erai bine plasat în sistem. În orice sistem. În Vâlcea socialistă a anilor 2000, a fi prieten cu un director al unei societăţi de stat era cheia de boltă în a te descu_rca, a ajunge primar, preşedinte de Consiliu Judeţean, prefect, deputat, senator, şef de deconcentrată, membru AGA, funcţionar public. Nu, prietenia cu un manager de agent economic privat, nu comta. În fond cine e ăla.

Dar dacă erai cu Roibu pe bune, aveai deja un plus de şanse. Asta se cheamă braziliere a societăţii. Din fericire de Oltchimul care ajunsese o juntă s-a ales praful, în sensul bun. Acum, de acolo, conducerea nu mai reprezintă un jucător pe piaţă politico-administrativă a Vâlcii. Un semn al însănătoşirii şi probabil că va continua, odată cu privatitarea acelor secţii rămase încă, prin minune, performante şi, intarea uzinei vâlcene în mersul normal al vieţii capitaliste.

Al doilea agent economic de stat se spune că practică acelaşi tip de joacă pe scena politicii. De exemplu, în aceste zile sunt alegeri la PSD Vâlcea, anumiţi candidaţi se folosesc de imaginea CET şi a „fostului” director şi spun că sunt susţinuţi de către acesta. Stau şi mă întreb de ce nu se laudă nimeni că e susţinut de Urbanovsky sau de către directorul de la Strabag Vâlcea sau de directorul de la Faurecia Vâlcea sau de la Magneto Wheels  sau de la indienii de la Wipro? De ce este mai important un Roibu sau un Bălan decât managerul de la Vilmar Genoyer sau de la Cazicom? De ce azi la Vâlcea, managerul unor societăţi de stat pline de datorii este mai de imagine decât un director al unei societăţi private? Nu înţeleg acest lucru, efectiv mă depăşeşte.

Nu am nimic cu Roibu, Bălan, Lepădat sau cum i-o mai numi pe cei care conduc aceste societăţi de stat, nu îi cunosc personal, nu a fost niciodată treaba mea. Dar, sincer, am de mii de ori mai multă încredere în cei peste 200 de directori sau proprietari de agenţi econonici privaţi.  Şi în primul rând pentru că pe aceştia nu i-am auzit niciodată implicaţi în chestii politice, în dedesubturi, în sponsorizări dubioase, în scandaluri cu iz politic sau de trafic de inflenţă. Evident că sunt şi uscături în mediul privat, avem recent cazurile Romprest şi Urban şi multe alte.

De aceea revin cu reţeta simplă pe care acest ziar a recomandat-o de  mai multe ori, privatizarea CET Govora. Măcar pe bucăţele cum se face la Complexul Eneregtic Oltenia. Adică, treptat introducerea în structura de conducere a unor investitori privaţi care să nu accepte nu ştiu ce consilier judeţean fără slujbă să fie sinecu_rist AGA, alţi ciudaţi aviatori să fie prin Consilii de Administraţie sau pensionari politici care în loc să stea acasă cu nepoţei….

Trebuie acţionari minoritari care să nu accepte direcţii controlate şi care nu au legătură cu activitatea economică în sine a CET-ului.

Haideţi să privatizăm CET-ul domnilor de la judeţ şi stimate partide politice. Vreţi să faceţi asta? Măcar daţi un răspuns ca să ştim o treabă, aia că nu aveţi nici un interes şi că nu vă plac zvonurile de genul Buican şi Gutău se bat pentru CET, garda veche a lui Bălan se bate cu garda nouă a lui Buican.

Şi mai e ceva foarte important de reţinut, DNA-ul vine mai repede la un agent economic de stat  care pare implicat în palierele vieţii politice şi administrative ale unui oraş decât un la agent ecomomic privat.

http://www.ramnicuvalceaweek.ro/