Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREAN_TELE SALARII OLTCHIM: DNA să se mute la Râmnicu Vâlcea

/ #42643 REMEMBER, SA NE REAMINTIM : Din nou protest la Oltchim 13 August 2013

2015-07-27 10:19

  

Din nou protest la Oltchim 13 August 2013

O sută de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea protestează în faţa combinatului pentru că nu şi-au primit salariile pe iunie şi iulie. Oltchim e în insolvenţă, după o încercare ratată de privatizare anul trecut.

 Angajaţii care protestează la Râmnicu Vâlcea spun că au de primit mai mulţi bani, nu numai salariile restante pe lunile iunie şi iulie. Ei susţin că firma le e datoare cu o parte din salariul pentru aprilie, avansul pe luna ianuarie, dar şi cu banii de transport pentru decembrie 2012. Unul dintre liderii de sindicat spune că unii dintre angajaţi nu au mai avut bani de navetă, aşa că au dormit în combinat. „Pentru că nu au mai avut bani pentru navetă, mulţi dintre angajaţi au dormit, în ultima săptămână, în combinat. Nu au bani nici pentru a-şi cumpăra abonamente. Oamenii sunt extrem de nemulţumiţi pentru că nu şi-au luat salariile şi alte drepturi financiare. Au greutăţi foarte mari şi sunt disperaţi. Au de luat subvenţia pe transport de 80 de lei fiecare pentru luna decembrie 2012, avansul pe luna ianuarie a acestui an. Mai e restantă şi parte a salariului pe aprilie, 10 la sută din el, precum şi salariile pe ultimele două luni ale acestui an, pentru iunie şi iulie”, spune Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Insolvenţă, concedieri, program redus

La ora actuală, din cei puţin peste 2.300 de angajaţi ai Oltchim, 1.500 lucrează. La sfârşitul lunii iulie, lichidatorul judiciar a trimis în şomaj tehnic peste 700 de sa_lariaţi, până la 8 septembrie, ca urmare a lipsei de materii prime, a capitalului de lucru şi funcţionării la capacitate redusă a instalaţiilor. Totodată, combinatul şi-a redus programul de lucru săptămânal de la 5 zile la 4 zile, pentru perioada 29 iulie – 8 septembrie, pentru angajaţii aparţinând Direcţiei Petrochimice. Ca urmare a acestei decizii, sindicaliştii de la Oltchim au cerut premierului Victor Ponta să desemneze o comisie de analiză şi decizie la nivelul combinatului, susţinând că administratorii judiciari „au deosebita plăcere să ducă Oltchim la faliment prin concedieri colective, şomaj tehnic şi nefuncţionarea instalaţiilor”. În luna iunie, peste 900 de sa_lariaţi de la Oltchim - 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti - au fost disponibilizaţi, numărul sa_lariaţilor ajungând la 2.330.

Rezultate financiare modeste

Oltchim a avut în primul semestru pierderi de 147 de milioane de lei, mai mici faţă de cele de 182 de milioane de lei din aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta în condiţiile în care gradul de utilizare a capacităţilor de producţie a fost de doar 18%, la jumătate faţă de primul semestru al anului 2012, din cauza lipsei capitalului de lucru. Compania de stat din Râmnicu Vâlcea a avut venituri de 239,1 milioane de lei, de la 533,9 milioane de lei în primul semestru al anului precedent, şi cheltuieli de 386,6 milioane de lei, comparativ cu 722,2 milioane de lei la 30 iunie 2012.

Combinatul a înregistrat vânzări de 210,5 milioane de lei, din care aproape 60% au fost exporturi. Cele mai mari ponderi în totalul vânzărilor au avut produsele de petrochimie (116,7 milioane de lei) şi cele clorosodice (54,6 milioane de lei).

Datoriile firmei au crescut la 3,62 miliarde de lei (dintre care 3,4 miliarde lei pe termen lung), de la 3,45 miliarde de lei la finele anului 2012.

Oltchim se află în insolvenţă din luna ianuarie 2013. Privatizarea companiei a eşuat anul trecut, întrucât potenţialul cumpărător, Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia Oltchim, reprezentanţii potenţialului investitor afirmând că vor analiza situaţia înainte de a lua o decizie.

sursa radio france international romania: http://www.rfi.ro/articol-stiri