Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREAN_TELE SALARII OLTCHIM: DNA să se mute la Râmnicu Vâlcea

/ #42628 DNA cercetează proiectele europene ale Municipiului Râmnicu Vâlcea

2015-07-25 05:38

DNA cercetează proiectele europene ale Municipiului Râmnicu Vâlcea

Procu_rorii anticorupţie solicită, până pe 24 iulie, mii de documente care vizează, în principal, investiţii pe fonduri europene, proiectate şi demarate în mandatele primarilor Mircia Gutău şi Romeo Rădulescu.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere Primăriei Râmnicu Vâlcea o documentaţie impresionantă, referitoare, mai cu seamă, la investiţii pe fonduri europene, proiectate şi demarate în mandatele foştilor primari PDL Mircia Gutău şi Romeo Rădulescu. Şi cum termenul-limită de predare expiră vineri, 24 iulie, mai mulţi angajaţi ai primăriei muncesc zi-lumină pentru a face xerocopii acestor documente.

139 de bibliorafturi cu documente

Primarul Eduard Vârlan a declarat pentru Indiscret în Oltenia că DNA a solicitat Primăriei Râmnicu Vâlcea, cu precădere, documente referitoare la trei investiţii pe bani europeni şi care însumează 139 de bibliorafturi. „Procu_rorii anticorupţie au cerut toată documentaţia referitoare la Pasajul peste calea ferată de pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, de asemenea, documente ale proiectului Reabilitare şi modernizare clădire Colegiu Naţional Alexandru Lahovari, precum şi pentru cele două poduri de pe râul Olăneşti, cel în prelungirea străzii Carol I şi cel de pe strada Morilor. De asemenea, ne-au mai fost cerute documente ce privesc lucrările de la Liceul Pleşoianu, dar şi documente pentru alte investiţii“, a precizat Vârlan. Conform acestuia, municipalitatea trebuie să predea documentele DNA până pe 24 iulie şi din acest motiv a fost suplimentat numărul de angajaţi ai primăriei care se ocupă de xeroxarea datelor cerute: “Actele pleacă în original către DNA, însă noi trebuie să ne facem copii. Lucrează la asta patru oameni din primărie. Iniţial au fost doi, însă a trebuit să suplimentăm”.

Termene de finalizare prelungite de 17 ori, la pasajul peste linia ferată şi Colegiul Lahovari

Cele trei investiţii din bani europeni au un istoric tumultuos şi au constituit prilej de speculaţii legate de plăţi pentru lucrări neexecutate, contracte de lucrări şi de prestări servicii încheiate de primărie fără respectarea procedurilor legale, ori achiziţii discutabile ale municipalităţii. Iniţiatorul proiectului “Pasajul peste linia ferată de pe Bulevardul Tudor Vladimirescu”, de aproximativ 6 milioane de euro, cea mai mare lucrare de infrastructură pe fonduri europene derulată în Râmnicu Vâlcea, a fost Mircia Gutău (n.r. de două ori condamnat pentru acte de corupţie). Lucrările, cu termen de finalizare un an, au început pe 5 iunie 2012, în mandatul lui Romeo Rădulescu. La vremea respectivă, s-a speculat că Rădulescu a dat startul cu o grabă suspectă, pentru ca, la alegerile din 10 iunie, pe care, de altfel, le-a şi câştigat, să mai bifeze un şantier. Din cauza acestei grabe, a mai multor probleme neprevăzute în proiectul iniţial, a intrării în insolvenţă a constructorului, firma Confort Timişoara, termenul de încheiere a lucrării a fost prelungit de opt ori. În august 2014, podul a fost inaugurat pe o singură bandă de circulaţie, însă şi în ziua de azi, câţiva angajaţi ai constructorului mai “cârpesc” lucrarea nefinalizată sută la sută. Scuza firmei Confort a constat în aceea că întârzierile au fost generate de proiectantul angajat de Primăria Râmnicu Vâlcea, care a omis să treacă în studiul de fezabilitate reţeaua de gaze şi cea de transmisiuni a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) din zona căii ferate.

Şi proiectul de modernizarea a Colegiului Alexandru Lahovari, instituţie de învăţământ emblematică, în care învaţă circa 1.050 de elevi, poartă marca proiectării “Mircia Gutău”. Contractul, de circa 18 milioane lei, bani europeni, a fost semnat în martie 2010, tot în mandatul lui Romeo Rădulescu, şi încredinţat firmei Conexvil. Termenul de finalizare, toamna anului 2012, nu a fost respectat nici pe departe, ci prelungit de nouă ori. Recepţia lucrării, cu rezerve, întrucât au rămas multe detalii neterminate, a fost făcută în februarie 2014, pe când primar era Emilian Frâncu (PNL). Ca şi în cazul Confort, firma Conexvil ar fi trebuit să plătescă penalizăţi de 1% din valoarea investiţiei pentru fiecare zi de întârziere, ceea ce nici în primul şi nici în al doilea caz nu s-a întâmplat încă.

Tot Mircia Gutău a fost şi artizanul celor două poduri peste râul Olăneşti: unul în centrul oraşului, în prelungirea străzii Carol I, şi celălalt, în partea vestică, făcând legătura între străzile Ştirbei-Vodă şi Morilor. Podul de pe strada Morilor, o investiţie de 5.040.518,15 lei, a fost inaugurat în noiembrie 2011 (cu o jumătate de an mai devreme de termenul de execuţie) de către Romeo Rădulescu. Podul din centru, care a costat 13.544.953,36 lei, a fost dat în folosinţă în iunie 2012, tot în mandatul lui Rădulescu. Ambele lucrări, construite din fonduri structurale, au fost executate de către firma Delta ACM şi Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri Vâlcea. 

http://www.indiscret.ro/