Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #32878 Insolvenţa ameninţă sistemul energetic românesc

2015-01-30 20:27

Insolvenţa ameninţă sistemul energetic românesc

Aproape toţi producătorii de energie controlaţi de stat sunt sau riscă să ajungă în insolvenţă, în curând, iar autorităţile nu se grăbesc să dezbată şi să adopte strategia energetică a ţării, a declarat Dan Ioan Gheorghiu, directorul general al ISPE şi consilier onorific al premierului Victor Ponta, la AGA Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

“Nu avem o strategie energetică, pentru că dorim să avem un document perfect. Discutăm de 20 de ani de strategie, dezbaterile se lungesc şi, între timp, producătorii intră în insolvenţă. Hidroelectrica, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), CET Galaţi sunt deja în insolvenţă, Complexul Energetic Hunedoara nu mai are mult, iar Complexul Oltenia stă prost, pentru că nu are cui să mai vândă energia. Astfel, producător de stat rămâne doar Nuclearelectrica, cu central nucleară de la Cernavodă. În schimb, toată lumea vorbeşte de listarea Complexului Oltenia. Strategia postată pe site-ul Ministerului Energiei este, de fapt, o radiografie a sistemului şi nu conţine direcţiile de dezvoltare propuse”, a mai spus Dan Ioan Gheorghiu.

De altfel, şi preşedintele CNR – CME, Iulian Iancu, şeful Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, a declarat că elaborarea unei noi strategii energetice reprezintă una dintre priorităţile actuale.

Pe de altă parte, directorul ISPE a mai afirmat că ministerele Energiei şi Economiei nu dispun de suficient de mulţi specialişti, cu experienţă, de aceea comunitatea energetică, care are idei şi le poate pune în aplicare, ar trebui să se implice, iar specialiştii CNR – CME să elaboreze un document în sprijinul noii strategii energetice.

Dan Ioan Gheorghiu a mai spus că 2015 este un an critic pentru sistemul energetic naţional şi că sunt necesare planuri de dezvoltare urgente. “De Sărbători, în noaptea cea mai geroasă a anului, la – 20 de grade, sistemul a fost la un pas de colaps, presiunea gazelor era foarte slabă, iar directorul general al Complexului Oltenia (n.r. – Laurenţiu Ciurel) a alergat între Turceni şi Rovinari, ca să pună în funcţiune grupurile mari pe cărbune, să nu cadă sistemul energetic”, a exemplificat Dan Ioan Gheorghiu.

Oficialul ISPE susţine că autorităţile îi cunosc opinia şi că, se pare, nu se grăbesc să ia măsuri. “În timp ce noi tot dezbatem strategia, a venit Fondul Proprietatea cu un consultant străin şi a pus la dispoziţia publicului propria viziune, în care trebuie să reabilităm ce avem şi să nu mai construim unităţi noi. Şi uite aşa se opune Fondul în Adunările Generale ale companiilor energetice la programele de investiţii în noi capacităţi”, a mai spus Dan Ioan Gheorghiu.

Premierul Victor Ponta a declarat, recent, că este nevoie de un consens politic pentru adoptarea direcţiei strategice a ţării în domeniul energetic, astfel încât documentul să fie respectat de toate partidele şi guvernările care vor urma.

Prezent la eveniment, Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a declarat că sunt necesare întâlniri între reprezentanţii celor două industrii, bancară şi energetică, pentru a găsi soluţii de colaborare. “Economia ar trebui să fie o sumă a industriilor, nu o sumă a intereselor unor industrii separate”, a spus Dănescu.

O mizerie

Pe de altă parte, preşedintele CNR – CME a declarat că acuzaţiile ce i se aduc, privind o apropiere de Rusia, sunt “o mizerie”. “Daca dvs aţi fost miraţi să auziţi asemenea acuzaţii, eu am fost de-a dreptul şocat! Eu, omul ruşilor?!“, a spus Iulian Iancu. El a afirmat că e greu să te lupţi cu manipularea şi dezinformarea, mai ales cât eşti atacat de Opoziţie, companii multinaţionale, mass media, instituţiile statului. “Toate acţiunile mele au arătat că am luptat pentru securitatea energetică a ţării. Încă din anul 2007 am iniţiat un proiect de lege prin care se interzicea exportul de gaze din producţia internă, tocmai pentru a reduce dependenţa de gazele naturale importate din Federaţia Rusă. Mai mult, într-un articol publicat de New York Times, la sfârşitului anului trecut, am declarat că, în opinia mea, Rusia că se află în spatele opoziţiei privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist“, a mai spus Iulian Iancu.

Este adevărat, pe 30 noiembrie 2014, New York Times publica un articol, “Russian Money Suspected Behind Fracking Protests“ (“Suspiciuni că banii ruseşti sunt în spatele protestelor faţă de fracturarea hidraulică“). În articol se scria «”Este crucial ca Rusia să păstreze această dependență energetică. Este un joc murdar”, a spus Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrie a Parlamentului român, care este ferm convins că Rusia a avut o implicare în agitaţiile privind opoziția la explorarea gazelor de şist în Europa de Est. El a recunoscut că nu are nicio dovadă directă în sprijinul acestei afirmații, nici pentru o altă afirmație recentă, că Gazprom a cheltuit 82 de milioane de euro sau aproximativ 100 milioane dolari pentru finanțarea activităților anti-fracking în Europa. “Trebuie să realizăm cât sunt de deștepte serviciile lor secrete”, a adăugat el. “Nu vor acționa în lumina reflectoarelor”».