Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #28579 VIDEO: Trei variante pentru OLTCHIM

2014-11-03 07:57

http://www.voceavalcii.ro/

Managerul general la societăţii CET Govora, Mihai Bălan, spune că oprirea combinatului este echivalentă cu distrugerea întregii Platforme Chimice.

Managerul general al societăţii CET Govora, Mihai Bălan, a fost prezent la scandaloasa şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Vâlcea. Bălan a prezentat o analiză completă şi pertinentă a situaţiei reale în care se află societatea pe care o gestionează, dar şi una cu privire la relaţiile comerciale cu celălalt agent economic cheie pentru judeţul Vâlcea, SC Oltchim. Iată ce a spus boss-ul de la CET, Mihai Bălan:

... Despre preluarea minelor de la Berbeşti şi Alunu

„Am întreprins demersuri pentru preluarea minelor de cărbune. Această preluare este necesară şi obligatorie! Avem de încasat de la Oltchim o sumă, dar şi noi avem de dat către Complexul Energetic Oltenia o altă sumă care este purtătoare de penalităţi. Aceste penalităţi ne pot băga în situaţia de insolvenţă. Şi atunci, prin preluare, avem două avantaje. Vom încerca să negociem o valoare cât mai mică, ca valoare de preluare. După această şedinţă, voi pleca la Tg. Jiu pentru că are loc şedinţa Comitetului de Supraveghere a CO Oltenia, în care se aprobă acest transfer şi voi reveni, probabil într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean, să prezint care este valoarea cu care preluăm şi care sunt condiţiile. Ceea ce pot să vă spun în momentul de faţă este că vom avea aproximativ 3 ani de graţie, în care vom plăti din preţ decât o sumă modică de 2 milioane lei şi 7 ani în care vom plăti această sumă de transfer. Acesta este avantajul pe care îl avem. De asta vreau să spun că nu trebuie să luăm nişte decizii radicale în momentele în care lucrurile sunt în dinamică".

...Despre ce ar însemna închiderea Oltchim-ului

„După părerea mea ar fi o greşeală majoră şi vom distruge toată Platforma Chimică, dacă vom lua decizia de oprire a Oltchim-ului. Trebuie să dăm o şansă Oltchim-ului şi trebuie să preluăm minele de cărbune. Nu spun că este un lucru uşor, trebuie să ne reorganizăm toţi, toată platforma, dar trebuie să existăm. Pentru că numai aşa va exista în continuare economia acestui judeţ. În situaţia în care Oltchim-ul se opreşte, CET-ul are o diminuare de venituri de 64 milioane lei, pe care nu o poate suporta. O spun cu toată responsabilitatea. Depăşeşte valoarea fondului de salarii".

...Despre variantele pentru combinatul Chimic

„Am avut un conflict cu membrii Consiliului de Administraţie de la CET. Din fericire l-am avut ca şi aliat pe domnul preşedinte Ion Cîlea, căruia îi mulţumesc pentru faptul că a fost alături de mine şi a înţeles exact problematica. Am avut acest conflict pentru că s-a dorit oprirea Oltchim-ului. În acest moment sunt trei scenarii. Unu: Oltchim-ul se opreşte. Într-o variantă intermediară, adică se mai livrează încă 5 MW şi 10 tone pe oră, care nu înseamnă funcţionarea Oltchim-ului, dar pentru CET înseamnă un cost, aproximativ un milion pe lună, deci tot o pierdere. Bineînţeles că Oltchim-ul nu mai are nici o şansă să se mai privatizeze, după părerea mea, cred că ar urma falimentul (n.r.: fapt întărit de administratorii judiciari de la Oltchim). Varianta a doua: Nu mai dăm nimic Oltchim-ului, nici energie electrică, nici abur. În momentul respectiv suntem toţi în pericol. Am asistat la această variantă în septembrie 2012, dacă vă amintiţi, când combinatul s-a oprit. În situaţia în care Oltchim-ul se opreşte, CET-ul are o diminuare de venituri de 64 de milioane de lei, pe care nu o poate suporta. V-o spun cu toată responsabilitatea. Depăşeşte valoarea fondului de salarii. Acum, haideţi să vedem toată conjunctura, pentru că lucrurile sunt într-o dinamică. Nu putem să luăm nişte decizii radicale în momente în care lucrurile sunt într-o evoluţie şi către o evoluţie favorabilă şi pozitivă. Aşa o consider eu. Acum vorbesc de varianta actuală, ce se întâmplă şi care este dinamica lucrurilor. În luna iunie, Oltchim-ul plătea din factura de energie electrică şi energie termică, 7,6 milioane lei. În luna septembrie, Oltchim a plătit 11,5 milioane lei, pentru că tot în luna septembrie, Oltchim-ul a reuşit să pornească încă o secţia, Oxoalcooli şi are în vedere ca în luna noiembrie să pornească o nouă secţie. Săptămâna trecută am fost împreună cu domnul preşedinte Ion Cîlea la ministrul Niţă şi ne-a asigurat că aceste două secţii pornesc. Acest lucru înseamnă şi pornirea celei de-a doua secţii şi Oltchim-ul poate să plătească factura curentă şi ceva din restanţă, indiferent ce se întâmplă, în sensul că poate să aibă loc privatizarea în data de 15 decembrie sau poate să nu aibă loc privatizarea în decembrie, iar domnii administratori să aibă un plan care duce către redresarea Oltchim-ului".

https://www.youtube.com/watch?v=3-0dA_19DKc VIDEO