Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #28578 CET Covora negociază cu CE Oltenia preluarea minelor Berbeşti şi Alunu

2014-11-03 07:56

CET Govora va stabili joi la Târgu Jiu, cu conducerea Complexului Energetic Oltenia, modul de transfer al celor două cariere miniere - Berbeşti şi Alunu, a declarat într-o şedinţă a Consiliului Judeţean Vâlcea, directorul general al CET, Mihai Bălan.

 

 "Vom avea o discuţie privind acordul de transfer şi la suma la care sunt evaluate cele două cariere miniere, vreau să spun că trei ani vom plăti o sumă modică urmând ca după eşalonat pe câţiva ani să achităm valoarea celor două cariere. Aceste două active vor face parte din viitorul Complex Energetic Vâlcea, o entitate care va permite să dea curent electric direct Oltchim şi altor consumatori, fără să mai treacă prin reţelele de distribuţie. Preluarea celor două mine va asigura astfel unul dintre cele mai importante itemuri industriale din judeţ", a precizat Mihai Bălan.

 

Acesta a mai spus că pentru CET Govora funcţionarea Oltchim este vitală deoarece închiderea acestui agent economic ar cauza mari probleme societăţii furnizoare de energie electrică şi agent termic.

 

"Există trei scenarii, fie să nu furnizăm abur industrial şi nici energie electrică Oltchim şi atunci pierderile CET ar fi atât de mari încât nu ne-am acoperi salariile, să furnizăm la cote de avarie energie şi abur industrial ceea ce ar duce la falimentul combinatului şi tot acolo am ajunge. Mai este şi varianta din prezent să furnizăm energie electrică şi abur industrial ajutând la redresarea combinatului. Un Oltchim redresat înseamnă revenirea economică a judeţului. Trebuie să se ştie că platforma industrială Râureni funcţionează integrat, oricare dintre societăţi dacă are probleme, se resimte automat la celelalte", a mai spus directorul general al CET Govora.

 

 

 

Cu acest prilej, Mihai Bălan, directorul general al SC CET Govora a explicat de ce este necesar ca societatea să preia minele de la Berbeşti-Alunu.

 

„În paralel cu această acţiune, am întreprins demersurile pentru preluarea minelor de cărbune. De ce este necesară şi de ce este obligatorie această preluare. Pentru că avem de încasat de la Oltchim o sumă, avem de dat către Complexul Energetic Oltenia o sumă care este purtătoare de penalităţi. Aceste penalităţi ne pot băga în situaţia de insolvenţă. şi atunci, prin preluare, avem două avantaje. Vom încerca să negociem o valoare cât mai mică, ca valoare de preluare – astăzi, după ce se termină şedinţa, voi pleca la Tg. Jiu, pentru că are loc şedinţa Comitetului de Supraveghere a CO Oltenia, în care se aprobă acest transfer şi voi reveni, probabil, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean, să prezint care este valoarea cu care preluăm şi care sunt condiţiile în care preluăm. Ceea ce pot să vă spun în momentul de faţă, pentru că am avut cu cei de la Complexul Oltenia o negociere prealabilă, vom avea aproximativ 3 ani de graţie, în care vom plăti din preţ o sumă modică de 2 milioane lei şi 7 ani în care vom plăti această sumă de transfer. Acesta este avantajul pe care îl avem. De asta vreau să spun că nu trebuie să luăm nişte decizii radicale în momentele în care lucrurile sunt în dinamică. După părerea mea este o greşeală majoră şi vom distruge toată Platforma Chimică, dacă vom lua decizia de oprire a Oltchimului. După părerea mea trebuie să dăm o şansă Oltchimului, trebuie să preluăm minele de cărbune. Nu spun este un lucru uşor, trebuie să ne reorganizăm toţi, toată platforma, dar trebuie să existăm. Pentru că numai aşa va exista în continuare economia acestui judeţ”, a concluzionat directorul general Mihai Bălan.

 

 

La această şedinţă privind strategia economică a judeţului au fost prezenţi directorii de la Uzinele Sodice Govora şi administratorii judiciari ai Oltchim, combinat aflat în insolvenţă. De altfel, CET Govora, Oltchim şi Uzinele Sodice Govora sunt primele trei companii raportat la cifrele de afaceri, forţa de muncă şi producţie din judeţul Vâlcea, care activează în platforma industrială Râureni.

http://www.ramnic.ro/