Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #28577 Chinezi si turci la combinatul Oltchim

2014-11-03 07:51

Săptămâna aceasta vin posibili investitori pe Platforma Chimică
 
Avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului din Râmnicu Vâlcea, susţine că reprezentanţii unui concern turc sunt aşteptaţi în această săptămână în România, pentru discuţii pe tema privatizării Oltchim. După întâlnirea cu potenţialii investitori, administratorii Oltchim vor prezenta tabelul definitiv al creanţelor şi planul de reorganizare.
Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea va fi scos din nou la privatizare, la data de 15 decembrie 2014. Până în prezent, nu există nici o ofertă de cumpărare. Administratorul judiciar al societăţii speră însă ca situaţia să se schimbe, în curând. „Deocamdată, nu a fost găsit un cumpărător, dar s-ar putea să apară, până la 15 decembrie. Reprezentanţii unei companii din China vor veni în România în zilele de luni şi marţi. Din câte am înţeles de la domnul Bogdan Stănescu (administratorul special – n.r.), vin şi ceilalţi ofertanţi care sunt, de data aceasta, un concern din Turcia.”, a declarat Gheorghe Piperea.

Oltchim nu va mai înregistra pierderi

Potrivit administratorului judiciar Gheorghe Piperea, combinatul Oltchim nu va mai înregistra pierderi dacă „nimic spectaculos nu se va mai întâmpla, în luna noiembrie“. În luna septembrie, societatea înregistra pierderi de 177.000 de euro, în contextul în care, la începutul insolvenţei, acestea se ridicau la 4,5 milioane de euro. „Dacă nu se întâmplă nimic rău, nimic spectaculos, luna aceasta vom ajunge, la începutul anului, cu pierderi zero.”, a precizat administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea. „Avem un an să o aducem pe plus!”, scenariu care poate fi realizabil, conform administratorilor, chiar şi în contextul în care nu se realizează privatizarea în luna decembrie.

Mor toate firmele de pe platformă, dacă se închide Oltchim

Conducerea CET Govora recunoaşte că falimentul Oltchim ar duce la închiderea furnizorului de agent termic din Râmnicu Vâlcea. În primă fază, acesta nu-şi va mai putea plăti angajaţii. „Dacă  Oltchim se opreşte, CET Govora are o diminuare de venituri pe care nu o poate asigura, care depăşeşte valoarea fondului de salarii.”, a precizat directorul general al CET Govora, Mihai Bălan. În plus, directorul CET este convins că, în această situaţie, unităţile bancare vor sista de îndată liniile de finanţare, solicitând rambursarea imediată a tuturor creditelor.
Situaţia economică a CET depinde în acelaşi timp de încasarea creanţelor de la Oltchim, plata datoriilor către Complexul Energetic Oltenia şi preluarea minelor de cărbune de la Berbeşti şi Alunu. „Să nu credeţi că preluarea minelor înseamnă o fericire, avem de muncă. Trebuie să ridicăm capacitatea de producţie de la 1,75 milioane tone la cel puţin 2,2 milioane de tone, ca să ajungem la pragul de rentabilitate. Trebuie să dăm o şansă Oltchim, să preluăm minele de cărbune. Nu spun că este un lucru uşor, trebuie să reorganizăm toată platforma.”, mai spune Bălan. Societatea Oltchim are de achitat 200 de milioane de lei pentru aburul tehnologic şi energia electrică primită de la CET. Din această sumă, 137 de milioane reprezintă datoria anterioară intrării în insolvenţă. Potrivit administratorului judiciar Gheorghe Piperea, dacă Oltchim se va privatiza pentru suma de 300 milioane de euro, CET Govora are şanse
să recupereze între 30 şi 35% din valoarea creanţei. Mihai Bălan a precizat că nu acuză membrii Consiliului de Administraţie ai CET „necunoscând profunzimea situaţiei şi efectul opririi aburului”, concluzionând că aceştia „sunt speriaţi”. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, a ţinut să precizeze că „s-au deblocat conturile bancare, prin dispoziţia premierului. Garantez pentru rezultatul acestei situaţii. Sigur, nu sunt Dumnezeu. Cât timp voi fi eu preşedintele judeţului, garantez că CET şi Oltchim nu se vor prăbuşi. Fac asta pentru oamenii acestui judeţ şi pentru binele lor.”, a mai spus emfatic şeful administraţiei judeţene.

USG montează un nou calcinator

În această perioadă, Uzinele Sodice Govora montează un nou calcinator. La întrebarea unor consilieri, Piperea a ţinut să precizeze că nu se încalcă Legea Insolvenţei prin neplata cărbunelui la timp. Întrebarea consilierei Iuliana Moise, legată de garantarea plăţii creanţelor, nu şi-a găsit un răspuns concret. „Este important că ni se acceptă o plată eşalonată fără garanţii.”, s-a spus, făcându-se referire la preluarea minelor.
Daciana Stoica

http://www.impactreal.ro/