Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #24079 Bogdan Hossu avertizeaza "Grupuri de interese vor ca Oltchim sa ajunga la fier vechi"

2014-07-18 07:55

http://www.monitoruldevalcea.ro/actualitate/44672/

http://www.monitoruldevalcea.ro/files/img/large_17-7-14--22-43-27DSCF6874.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


• liderul de la Cartel Alfa spune ca sunt multe erori voite in caietul de sarcini de vânzare a combinatului chimic







Ieri, presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a fost prezent la Râmnicu Vâlcea unde a avut o intâlnire cu liderii de sindicat vâlceni, dar si cu oficialitatile locale. Hossu a fost invitat de vicepresedintele CNS Cartel Alfa – Filiala Vâlcea, Ionel Vâncea, iar temele "de lucru" au fost, asa cum era de asteptat, societatea Oltchim si Exploatarea Miniera Berbesti-Alunu. "S-a facut o prezentare a situatiei de la diferite societati vâlcene. Normal ca problema acuta este cea a dezindustrializarii, cu efecte in cascada, plecata de la situatia de la Oltchim, care afecteaza toata zona, inclusiv alte servicii care au efect in comunitate. Speram sa reusim sa implicam comunitatea si oficialitatile locale si sa deblocam situatia. Ne este teama insa ca termenul de vânzare a combinatului, pus in decembrie, dupa campania electorala, sa nu fie, de fapt, inchiderea si lichidarea Oltchimului. Am facut si o vizita la Hervil, unde exista interes al investitorilor pentru a continua proiectele. A crescut volumul de produse si s-a reflectat intr-o crestere a nivelului salariatilor. Au reinceput sa se dea tichetele de masa. Din pacate, avem o lipsa de informare in structura, am avut o discutie cu directorul general, se poate face o crestere a capacitatii de productie, marirea numarului de angajati de la o tura la doua, dar nu se cunosteau diferitele scheme de ajutor de stat care pentru un investitor sunt benefice. Am vazut ceva asemanator la Buzau. Acolo s-a beneficiat de o schema de ajutor de stat de 20 de milioane de euro, jumatate din suma investita.", a spus liderul de sindicat.".



De ce nu ies oamenii in strada



Seful CNS Cartel Alfa a explicat de ce la protestele de strada organizate la Râmnicu Vâlcea de catre fostii angajati ai Oltchim au fost prezenti putini oameni:"Este o chestiune cumulativa pe mai multe elemente. Pe de-o parte este faptul ca s-a facut o asistenta sociala legata de salariile compensatorii. Nu s-a rezolvat aceasta problema, dar exista o anumita protectie sociala. Ei trebuiau sa fie primii care sa participe la o astfel de actiune de amploare, dar stiti cum e, oamenii se gândesc ce e de facut pe termen scurt, maximum mediu. O a doua problema este, probabil, lipsa de coordonare a sindicatelor. Nu e bine pentru ca sunt in dependenta, cei de la Oltchim de CET, cei de la CET de Berbesti si tot asa. De ce sa nu spunem, in România, pâna nu iti ajunge cutitul la os nu iesi in strada. In plus, oamenii spera ca se va gasi un cumparator.".



"Administratorul special nu si-a facut treaba bine"



Bogdan Hossu sustine ca nu este exclus ca grupuri de interese sa-si doreasca lichidarea combinatului chimic si vânzarea lui la fier vechi: "Caietul de sarcini de la Oltchim nu este coerent, nu este complet, nu sunt date toate detaliile. De exemplu, in ceea ce priveste terenurile, problema caii ferate. Sunt lipsuri voite daca este sa aplecam urechea la unul sau la altul. Nu este primul caiet de sarcini incomplet. S-au schimbat de trei ori in interval de doua luni aceste caiete de sarcini. Spun asta pentru ca eu am avut discutii cu trei fonduri de investitii, oamenii mi-au semnalat aceasta problema. Se pare ca ar exista interese pentru a nu se privatiza si a se ajunge la lichidare, adica taierea completa. Am mai intâlnit acest lucru, lichidarea este benefica pentru anumite grupuri de interese. Noi o sa facem in continuare presiuni asupra Ministerului Economiei pentru ca este un dezinteres general in ceea ce priveste Oltchimul. Oricum, trebuie vândut un flux, nu doar un produs separat si apoi sa depinzi de altele. Acum, pastrarea in conservare aduce costuri mari, aproximativ 8% costuri structurale. Mai este o problema, managementul administratorului special nu este unul fericit. Deciziile lui nu arata o imbunatatire a functionarii Oltchimului, ba chiar disfunctionalitati, vezi inchirierea unor instalatii.".



"Nu e normal ca liderii de sindicat sa intre in politica"



In fine, liderul de la Alfa spune ca nu i se pare normal ca sindicalistii sa fie inregimentati politic, cu trimitere la Mihai Diculoiu, ajus vicepresedinte al PDL Vâlcea: "Nu sunt de acord cu aceasta implicare politica, dar eu nu pot sa decid nimic, e decizia sindicatului respectiv. Daca ar fi dupa mine, ii dadeam afara pe toti liderii de sindicat care se implica politic. Noi avem un statut al militantului sindical. Nu noi l-am ales, ci membrii sindicatului. Ei i-au ales, ei ii pot da afara. Eu doar pot sa-i retrag acest statut. Ca o conclzie, aduce un prejudiciu institutiei de sindicat, dar eu nu pot sa-l sanctionez pe domnul Diculoiu, de exemplu. Oricum, daca are doua sepci in cap, un lider de sindicat nu mai are cum sa stie de sub care sapca vorbeste.".

"Preluarea de catre CET Govora a EM Berbesti-Alunu am propus-o de mult. S-au opus cei de la CET, cei de la Berbesti s-au opus. Initial, nu s-a dorit, desi e singura cale de stingere a datoriilor absurde care se muta de la o unitate la alta si de a salva structura industriala. Unificarea este solutia optima.".