Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #7929 VUVUZEAUA PCC,

2013-09-24 16:36

• liderul de sindicat de mucava este unealta polonezilor de la PCC, iar angajaţii de la Oltchim ar trebui să fie cu ochii pe Cernev şi pe jocurile periculoase pe care le face • miza este uriaşă: în caz de concedieri colective, oamenii de la Oltchim trebuie să primească salarii compensatorii de 57 milioane euro

DIVERSIUNE. În aceste vremuri tulburi, angajaţii de la Oltchim, chiar dacă sunt supăraţi şi au spectrul şomajului deasupra capului, trebuie să judece limpede şi să nu se lase manipulaţi de indivizi care-şi urmăresc în primul rând interesul lor personal, iar mai apoi fac jocurile unora care vor să pună mâna pe Oltchim degeaba. Corneliu Cernev este cel mai periculos personaj de la Oltchim, pentru că, prin intermediul lui, PCC controlează o parte dintre salariaţi şi vor să-i coopteze şi pe ceilalţi. Nu trebuie să ne imaginăm că Cernev este inteligent, că nu e cazul, el este doar o marionetă în mâna celor care fac, cu adevărat, jocurile pentru a cumpăra Oltchim la preţ de nimic. Oare cei de la SRI şi SIE ştiu ce face Cernev? O întrebare legitimă la care nu aşteptăm neapărat un răspuns, însă măcar dacă s-ar rezolva ceva, am fi mulţumiţi. Nu facem parte din categoria celor care strigă „Nu ne vindem ţara”, însă, în cazul Oltchim, lucrurile încep să se aşeze astfel încât PCC-ul să aibă drum liber către a pune mâna pe combinat nici măcar ieftin, ci pe degeaba.

Până acum, polonezii de la PCC au demonstrat că sunt maeştri în arta disimulării şi a manipulării, doar nu degeaba Zaremba, reprezentantul lor, a fost colonel de securitate în Polonia. Jocul pe care-l fac acum se îndreaptă împotriva Sindicatului Liber Oltchim, care este reprezentativ în momentul de faţă şi care este garantul contractului colectiv de muncă ce are valabilitate până în 2014.

PCC vrea să scape de salariile compensatorii de 57 milioane euro

După ce au scăpat de Constantin Roibu din fruntea combinatului, polonezii şi-au mutat atenţia către Mihai Diculoiu, liderul de sindicat al Sindicatului Liber „Oltchim”. Acestuia i se pun în cârcă lucruri pe care nu le-a făcut, tocmai pentru ca oamenii să-şi piardă încrederea şi să se mute la Sindicatul „Victoria” al lui Cernev, omul lor. Care este miza, de fapt? În contractul colectiv de muncă, care expiră în decembrie 2014, la art. 38 – 42 se specifică clar că în cazul de concedieri colective se asigură salarii compensatorii în valoare de 57 milioane euro, care, în acest moment, se află în camera de date a Ministerului Economiei. Astfel, realizăm miza uriaşă care există în cazul în care se va ajunge la concedieri colective. Cei de la PCC şi-au făcut deja calculele şi nu le convine să dea 3 milioane euro pe combinat, iar mai apoi să plătească salarii compensatorii de 57 milioane euro, adică de 19 ori mai mult. În niciun caz!

Cernev, marioneta

Atunci, l-au aruncat în scenă pe Cernev, comediantul de doi bani, care se joacă de-a liderul de sindicat, dar şi cu soarta oamenilor de la Oltchim. Pentru o mie de euro şi promisiunea că, la un moment dat, odată va ajunge directorul Oltchim, Cernev este în stare de orice. Chiar să-şi trădeze, în acest fel mârşav şi ordinar, colegii. Ce trebuie, de fapt, să facă Cernev? Să-i convingă pe oameni să plece de la Sindicatul Liber Oltchim, care, în acest moment, este reprezentativ, către Sindicatul Victoria, şi în acest fel să se negocieze un nou contract colectiv de muncă fără clauza respectivă cu salariile compensatorii. Ceea ce Cernev execută deja. Cunoaştem cu toţii discursul lui Cernev despre Diculoiu şi cum încearcă să-i deturneze pe oameni spre sindicatul lui. În acest moment, mesajul pentru angajaţii de la Oltchim este simplu: poate să nu vă placă Diculoiu, cu siguranţă că aveţi reproşuri îndreptăţite să-i faceţi, însă, acum, contractul colectiv de muncă este singurul dvs. garant că nu rămâneţi pe drumuri şi că veţi primi plăţi compensatorii în caz că se ajunge la concedieri colective. Şi, cu siguranţă, se va ajunge! Nu vă lăsaţi amăgiţi de discursuri patetice sau promisiuni deşarte. La cum stau lucrurile în acest moment, guvernul român n-are de gând şi nici nu vrea să salveze Oltchim. Toate actele şi faptele miniştrilor de resort arată că n-au niciun plan de redresare sau salvare a combinatului. Aşa că, dragi salariaţi de la Oltchim, vă rămâne o singură certitudine: salariile compensatorii pe care sunt obligaţi să vi le plătească. Dacă vă divizaţi, iar sindicatul liber Oltchim nu mai are reprezentativitate, trebuie negociat un alt contract colectiv de muncă, în care probabil că nu se vor mai regăsi plăţile compensatorii.

DIVERSIUNEA

Propaganda PCC, prin trâmbiţa Cernev, susţine că mătuşa lui Mihai Diculoiu s-ar fi ales cu o casă construită pe banii strânşi în cadrul campaniei „donaţii pentru sinistraţi”. Dacă cei care au muşcat momeala, ar fi cerut câteva lămuriri la Instituţia Prefectului, din marea anchetă jurnalistică n-ar mai fi rămas decât un fâs. Astfel, în urma inundaţiilor din 2006, fundaţia Oltchim a decis să strângă bani pentru refacerea a 12 case din judeţul Vâlcea. Din donaţiile salariaţilor colectate în perioada 1 mai 2006 – 28 februarie 2007 s-au strâns 722.000 lei (7,22 miliarde lei vechi), nu 11 – 12 miliarde lei vechi, cum eronat şi mincinos susţine Corneliu Cernev. Noi nu lucrăm pe vorbe, domnule Cernev, ci pe documente! În contul acestor bani strânşi, s-a stabilit să se construiască 12 case cu două camere, baie şi bucătărie date la cheie. Până la începutul anului 2008, s-au construit 3 case în comuna Alunu, una în Slătioara, una în Făureşti, una în Mateeşti (dar nu mătuşii lui Diculoiu, ci unor oameni cărora li s-a dărâmat casa, toate rudele liderului de sindicat sunt în judeţul Olt) şi una în comuna Stoileşti. Pentru alte 4 case din comuna Fârtăţeşti s-a executat structura de rezistenţă. În total, unsprezece case. Cea de-a douăsprezecea casă care trebuia construită nu s-a mai realizat din cauza faptului că beneficiara a plecat la muncă în străinătate, iar primăria nu a emis autorizaţia de construire pentru că nu a existat nicio cerere. Construcţia caselor a început în luna octombrie 2007 şi s-au selectat trei firme de construcţii: SC PROTECTCHIM SA, SC GOVORA SA şi SC PROGAZ SRL.

Mai mult decât atât, printr-o adresă a Instituţiei Prefectului către SC Oltchim SA din data de 21 februarie 2008, prefectul de atunci Radu Renga apreciază în mod deosebit eforturile Sindicatului Liber Oltchim, dar şi ale fundaţiei „Oltchim” pentru desfăşurarea acţiunii de ajutorare a persoanelor sinistrate din judeţul nostru. Restul sunt doar vorbe. Cifrele reale se află în contabilitatea fundaţiei şi vorbesc de la sine. Câţi politicieni sau oameni de afaceri potenţi mai pot spune că au construit case pentru sinistraţi sau nevoiaşi? De la fostul senator Matei Vintilă, n-am mai auzit de asemenea gesturi.

MAGDA POPESCU

 

http://www.voceavalcii.ro/2013/03/07/cernev-vuvuzeaua-pcc/