Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Eu 1970

/ #50906 Oltchim

2018-12-02 19:11

Consiliul Concurenței a dat undă verde la achiziția unei părți considerabile din activele Oltchim, contra sumei de aproximativ 128 de milioane de euro. Cea mai mare parte a sumei este finanțată de către banca VTB Europe, cu capital rusesc și sediul în Frankfurt.

Achiziţia va fi făcută de către combinatul de produse chimice Chimcoplex Borzeşti, care este controlat de magnatul Ștefan Vuza.

Filiala din Europa a VTB nu se află însă pe lista băncilor şi companiilor sancţionate de UE şi SUA, aşa că Chimcomplex poate apela la finanţarea tranzacţiei cu Oltchim prin intermediul acesteia.

Ștefan Vuza, proprietarul companiei care deţine pachetul majoritar de acţiuni la Chimcomplex Borzeşti, a refuzat să facă declaraţii referitoare la tranzacţie.

VTB este controlată de statul rus, prin intermediul unei agenţii din subordinea Ministerului pentru Dezvoltare Economică. Ea a fost sancţionată de SUA şi UE pentru că a furnizat finanţarea necesară pentru operaţiunea de anexare a Crimeei din 2014.

Vuza a încercat să atragă finanţarea necesară tranzacţiei de la mai multe bănci europene şi americane, dar acestea au refuzat în cele din urmă să se implice, astfel că omul de afaceri a apelat la finanţare din Rusia. Alături de VTB Europe, un alt finanţator al tranzacţiei este Credit Suisse.

 

Ruşii de la VTB au mai fost interesaţi de Oltchim şi în 2013, când au discutat subiectul cu ministrul Economiei de la acel moment, Varujan Vosganian. Tranzacţia s-a împotmolit atunci în procedurile birocratice provocate de insolvenţa societăţii.

Dupa cumpărare, Stefan Vuza va crea Compania Romana de Chimie, din care vor face parte Oltchim Ramnicu Valcea si Chimcomplex Borzesti, scrie G4Media.ro.